

Osmanlı Devleti’nde ekmek
üretiminde hile yapanlar, en
ağır şekilde cezalandırılıyordu.
Sultan II. Bayazıd’ın fermanıyla
yürürlüğe konulması sağlanan
ve dünyanın “standardizasyon”
anlamındaki ilk uygulaması
ve bugünkü anlamda ilk
“standart” olarak kabul edilen
“Kanunname-i İhtisabı-ı
Bursa”nın ilk bölümü,
“Ekmekçilik Esasları”na
ayrılmıştı. Kanunnamede,
ekmekçiliğin teftişi, ekmeğin
fiyatlandırılması, kullanılan
malzemenin kalitesi ve
ekmeğin gramajı gibi konular
detaylı şekilde ele alınmıştı.
ESKİ YUNAN’DA EKMEĞİN
ÖNEMİ
Ekmek, Eski Yunan’da da
oldukça önemliydi. 3. yüzyılda
Atina’da her biri farklı
yöntemlerle yapılan tam 72
çeşit ekmek üretildiğine dair
Ekmek, tarih boyunca
tüm coğrafyalarda,
tüm toplumlarda
ve tüm kültürlerde
önemini korumayı
başarmış. Yaşanılan coğrafyaya ve
dönemin şartlarına göre şekli ve lezzeti
sürekli değişikliğe uğramış. Bugün
bile her ülkenin hatta her şehrin farklı
lezzette bir ekmeği var.
Ekmek, Osmanlı
Devleti’nde de son
derece önemliydi. Öyle ki
fırıncılık, en itibarlı
meslek grupları arasında
yer alıyordu. Osmanlı
Devleti’nde ekmek
üretiminde hile yapanlar,
en ağır şekilde
cezalandırılıyordu.
KURUYEMİŞLİ EKMEK
●
1çaybardağı sarı leblebi (Robottangeçirilipunhalinegetirilmiş)
●
Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz
●
Yarım çay bardağı iri dövülmüş Antep fıstığı, kaju ve
kabuksuz badem
●
Yarımşar çay bardağı yerfıstığı ve sultani üzüm
●
Yarım çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
●
1 çay kaşığı tarçın
●
3 su bardağı un
●
1 paket (10 gram) instant maya
●
2 su bardağı ılık süt
●
4 çorba kaşığı toz şeker
●
Yarım çay kaşığı tuz
6-8 kişilik
Yoğurma kabına un, maya, ılık
süt, toz şeker ve tuzu katın. Çok
yumuşakbir hamur olana kadar
yoğurun.Yoğurduğunuzhamur,
elinize hafif yapışsın. Üzerine
temiz bir bez örtün ve iki misli
kabarana kadar bekletin. Daha
sonra içine kuruyemişleri,
leblebi ununu ve tarçını ilave
edin. Tekrar yoğurun ve yine
üzerini temiz bezle örtüp iki
misli olana kadar bekletin. Bu
kabarma işlemini iki kere daha
tekrarlayın. Yağlanmış oval bir
kabın içine hamuru yerleştirin.
Odasıcaklığındakabaranakadar
bekletin ve üzerine dilediğiniz
şekilde bıçakla çizikler atın. Ayıklanmış ayçekirdeği serpin. Önceden
ısıtılmış200derece fırında (ekmeğinkabuğununyumuşakolması için
hamuru fırınakoyduktansonraküçükbirkabın içinedoldurduğunuz
suyu da tepsiye yerleştirin) üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan
sonra kaptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
bilgiler mevcut. Yunanlılar,
önceleri ekmeği közde
pişiriyordu. Sonra bir tarafı
açık ve önceden ısıtılabilen
ekmek fırınını keşfettiler. Bu,
onların ilk ekmek dükkanlarının
sahibi olmalarını sağladı.
Böylece günümüzdeki fırın ve
pastanelerin temeli de atılmış
oldu.
EKMEĞİN EN LEZZETLİ
HALLERİ
Ekmek, tarih boyunca tüm
coğrafyalarda, tüm toplumlarda
ve tüm kültürlerde önemini
korumayı başarmış. Yaşanılan
coğrafyaya ve dönemin
şartlarına göre şekli ve lezzeti
sürekli değişikliğe uğramış.
Bugün bile her ülkenin hatta her
şehrin farklı lezzette bir ekmeği
var. Ülkemizde de bereketin
sembolü olan ekmeğin çok fazla
çeşidi bulunuyor. Tam buğday
ekmeğinden ekşi mayalı ekmeğe,
kepekli ekmekten yulaflı
ekmeğe, mısır ekmeğinden
çavdarlı ekmeğe, karışık
tahıllı ekmekten karabuğday
ekmeğine kadar farklı lezzetlerle
sofralarımıza lezzet katıyor.
KASIM 2018 49