

kültür
Yeşilay
78
KARNABAHARLI KÖFTE
(4 kişilik)
●
300 gram kıyma
●
1 adet soğan
●
3 çorba kaşığı galeta unu
●
7-8 çiçek karnabahar
●
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
●
2 diş sarımsak
●
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
●
Sıvıyağ
Sos için:
●
2 çorba kaşığı salça
●
2 çay bardağı su
Üzerine:
●
1 su bardağı yoğurt
●
2 diş sarımsak
(4 kişilik)
●
Yarım kg karnabahar
●
Yeteri kadar su
●
1 adet yumurta
●
Bir buçuk su bardağı süt
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
2 çorba kaşığı un
●
1 çay kaşığı kabartma tozu
●
50 gram tuzsuz dil peyniri
●
Tuz, karabiber, pulbiber
Salçalı sos için:
●
1 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1 çorba kaşığı salça
●
2-3 çorba kaşığı su
Kabı yağlamak için:
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1 çorba kaşığı un
Köfte
için derin bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, galeta unu,
ince kıyılmış karnabahar, maydanoz, dövülmüş sarımsak, tuz ve
karabiberi iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan küçük parçalar
koparıp avucunuzun içinde yuvarlayarak toplar hazırlayın. Daha
sonra kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Sos için salça ve suyu bir tavada
kaynatın. Servis tabağına aldığınız sosun üzerine köfteleri yerleştirin.
Yoğurt ve dövülmüş sarımsağı karıştırıp köftelerin üzerine gezdirin
ve servis yapın.
Karnabaharı
çiçeklerine ayırın ve yıkayıp süzdükten sonra
tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ve tuz ilave edip
yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve bir kenara alın. Derin
bir kapta yumurta, süt, zeytinyağı, un, kabartma tozu, tuz, karabiber
ve pulbiberi çırpın. İçine haşlanmış karnabaharı katın ve karıştırın.
Yağlanmış ve unlanmış orta büyüklükte bir fırın kabına boşaltın.
Üzerine rendelenmiş dil peyniri serpin. Salçalı sos için zeytinyağı,
salça ve 2-3 çorba kaşığı suyu karıştırdıktan sonra yemeğin üzerine
gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar
pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
SALÇALI KARNABAHAR BÖREĞİ