

Yeni alışkanlığımız: Kuşkonmaz
Doyamadıkgitti: Enginar
MART 2018 73
K
uşkonmaz, görür görmez
kalbimizi çalacak türden bir
sebze. Aslında görüntüsüyle
ve rengiyle sebzeden çok çiçeği
andırıyor, belki de bu sebepten
daha lezzetini keşfetmeden bile
ona hemen kanımız kaynıyor.
Dünya mutfaklarından gelen bir
dalgayla kuşkonmaza özellikle son
bir iki yılda daha çok aşina olduk,
mutfağımızda giderek daha fazla yer
kaplıyor. Artık festivalleri bile var.
Hatta kuşkonmaz üretimi bazı güzel
beldelerimize kaç zamandır umut
kapısı. Tıpkı Muğla’nın Kızılyaka-
YeşilçamKöyü’nde bu işe soyunan
Elibelinde Tarım gibi. İlk hasat,
ekimden dört yıl sonra olsa da bir
kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim
alınabilmesi, gelecek yıllarda bu
sebzeye daha kolay ulaşabilmemiz
adına bize, hemde sürdürülebilirlik
açısından bu işe yatırım yapan
çiftçilerimize umut veriyor.
B
aharın gelişiyle birlikte
tezgâhları ve sofraları
süsleyen enginar, doğanın
insanoğluna sunduğumucizelerden
biri. Keşke mevsimsiz bir sebze
olsa da tüm yıl taze taze yiyebilsek.
Mevsimi gelince enginarı tezgâhta
bulmak da zor, çünkü bekleyeni çok.
Sağlıklı beslenmeye öncelik verenler,
ya sezonu geçinceye dek her güne
bir enginar kürü yapıyor ya da bol
bol derin dondurucuya atarak kış
için yedekliyor. İnsan her gün bir
enginar yiyince kendini tepeden
tırnağa yenilenmiş gibi hissedebilir.
Aslında boşa değil bu his. Enginarın
sadece karaciğerimiz için değil tüm
sağlığımız için bir koruma kalkanı
olduğu araştırmalarla tescillendi.
Lifli bir gıda olan enginarda A, B1,
B2, B6 ve C vitaminleri yoğun bir
şekilde bulunuyor. Mineral içeriği en
yüksek sebzelerden aynı zamanda;
fosfor, kalsiyum, demir, sodyum,
potasyum, magnezyum, çinko; ne
ararsak var! İçerdiği kuarsetin, rutin,
gallik asit ve sinarin gibi kimyasal
bileşenler ve antioksidanmaddeler
sayesinde kanser, kalp hastalığı,
yüksek kolesterol gibi önemli
hastalıklardan vücudu koruyup
bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Hücre yenileyici Wözelliği, düşük
kalorili olması ve detoks etkisiyle
onu ne kadar sevsek az!
Bahar gibi güzel bir mevsimin
beraberinde bu kadar güzel
bir sebze getirmesine aslında
şaşırmamak lazım. Görüntüsü hoş,
yapısı narin, lezzetli olduğu kadar
şifalı da olan kuşkonmaz, kalbe iyi
geliyor, kan şekerini dengeliyor,
yaşlanmayı geciktiriyor; protein,
lif ve antioksidan kaynağı olarak
imdadımıza yetişiyor! Bu yüzden
tarih boyunca hep sahnede olmuş.
İncesi-kalını, beyazı, yeşili, mor
renklisi, yabanisi…Her haliyle çok
güzel ve çok lezzetli!
Mart, Nisan,Mayıs
Nisan,Mayıs, Haziran