Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  73 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 73 / 84 Next Page
Page Background

Yeni alışkanlığımız: Kuşkonmaz

Doyamadıkgitti: Enginar

MART 2018 73

K

uşkonmaz, görür görmez

kalbimizi çalacak türden bir

sebze. Aslında görüntüsüyle

ve rengiyle sebzeden çok çiçeği

andırıyor, belki de bu sebepten

daha lezzetini keşfetmeden bile

ona hemen kanımız kaynıyor.

Dünya mutfaklarından gelen bir

dalgayla kuşkonmaza özellikle son

bir iki yılda daha çok aşina olduk,

mutfağımızda giderek daha fazla yer

kaplıyor. Artık festivalleri bile var.

Hatta kuşkonmaz üretimi bazı güzel

beldelerimize kaç zamandır umut

kapısı. Tıpkı Muğla’nın Kızılyaka-

YeşilçamKöyü’nde bu işe soyunan

Elibelinde Tarım gibi. İlk hasat,

ekimden dört yıl sonra olsa da bir

kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim

alınabilmesi, gelecek yıllarda bu

sebzeye daha kolay ulaşabilmemiz

adına bize, hemde sürdürülebilirlik

açısından bu işe yatırım yapan

çiftçilerimize umut veriyor.

B

aharın gelişiyle birlikte

tezgâhları ve sofraları

süsleyen enginar, doğanın

insanoğluna sunduğumucizelerden

biri. Keşke mevsimsiz bir sebze

olsa da tüm yıl taze taze yiyebilsek.

Mevsimi gelince enginarı tezgâhta

bulmak da zor, çünkü bekleyeni çok.

Sağlıklı beslenmeye öncelik verenler,

ya sezonu geçinceye dek her güne

bir enginar kürü yapıyor ya da bol

bol derin dondurucuya atarak kış

için yedekliyor. İnsan her gün bir

enginar yiyince kendini tepeden

tırnağa yenilenmiş gibi hissedebilir.

Aslında boşa değil bu his. Enginarın

sadece karaciğerimiz için değil tüm

sağlığımız için bir koruma kalkanı

olduğu araştırmalarla tescillendi.

Lifli bir gıda olan enginarda A, B1,

B2, B6 ve C vitaminleri yoğun bir

şekilde bulunuyor. Mineral içeriği en

yüksek sebzelerden aynı zamanda;

fosfor, kalsiyum, demir, sodyum,

potasyum, magnezyum, çinko; ne

ararsak var! İçerdiği kuarsetin, rutin,

gallik asit ve sinarin gibi kimyasal

bileşenler ve antioksidanmaddeler

sayesinde kanser, kalp hastalığı,

yüksek kolesterol gibi önemli

hastalıklardan vücudu koruyup

bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Hücre yenileyici Wözelliği, düşük

kalorili olması ve detoks etkisiyle

onu ne kadar sevsek az!

Bahar gibi güzel bir mevsimin

beraberinde bu kadar güzel

bir sebze getirmesine aslında

şaşırmamak lazım. Görüntüsü hoş,

yapısı narin, lezzetli olduğu kadar

şifalı da olan kuşkonmaz, kalbe iyi

geliyor, kan şekerini dengeliyor,

yaşlanmayı geciktiriyor; protein,

lif ve antioksidan kaynağı olarak

imdadımıza yetişiyor! Bu yüzden

tarih boyunca hep sahnede olmuş.

İncesi-kalını, beyazı, yeşili, mor

renklisi, yabanisi…Her haliyle çok

güzel ve çok lezzetli!

Mart, Nisan,Mayıs

Nisan,Mayıs, Haziran