

MART 2018 79
KARNABAHAR GRATEN EŞLİĞİNDE BİFTEK
(4 kişilik)
●
1 kg karnabahar
●
4 dilim biftek
●
Yeteri kadar su
●
Yarım limonun suyu
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
2 çorba kaşığı un
●
Bir buçuk su bardağı
oda sıcaklığında süt
●
1 su bardağı
rendelenmiş kaşar peyniri
●
2 çorba kaşığı sıvıyağ
●
Tuz, karabiber
Kabı yağlamak için:
●
Tereyağı
Çiçeklerine
ayırdığınız karnabaharı tuz ve limon suyu eklenmiş
suda 5 dakika haşlayın. Süzgece alıp iyice süzdürün. Tereyağını
bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine un ekleyip kokusu gidene dek
sarartmadan kavurun. Süt, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırarak
koyulaşana dek pişirin. Ocaktan alıp üzerine 2 çorba kaşığı
rendelenmiş kaşar peyniri katıp karıştırın. Bir fırın kabını tereyağıyla
yağlayın. Karnabaharı kaba yerleştirin. Üzerine beşamel sosu
gezdirin. Kalan kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece
fırında üzeri kızarana dek pişirin. Diğer taraftan biftek dilimlerinin
her iki yüzüne tuz ve karabiber serpin. Sıvıyağı yapışmaz yüzeyli
bir tavaya alıp biftekleri önlü-arkalı kızartın. Karnabahar graten
eşliğinde servis yapın.
KARNABAHARLI ETLİ PİLAV
(8 kişilik)
●
1 adet orta boy karnabahar
●
Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
●
2 su bardağı pirinç
●
Yeteri kadar su
●
Yarım limonun suyu
●
1 su bardağı un
●
4 çorba kaşığı tereyağı
●
1 adet soğan
●
2 diş sarımsak
●
1 tatlı kaşığı karabiber
●
1 tatlı kaşığı pulbiber
●
2-3 dal maydanoz
●
Tuz
Kızartmak için:
●
Sıvıyağ
Karnabaharı
çiçeklerine ayırıp bir tutam tuz ve limon suyu
eklediğiniz kaynayan suya atın. 3 dakika haşladıktan sonra süzüp
kurulayın. Una bulayın ve kızgın sıvıyağda kızartın.
Diğer taraftan bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağı koyup ince
kıyılmış soğan ve sarımsağı renkleri dönene dek kavurun. Üzerine
eti ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurup tencereye 1 su
bardağı sıcak su ilave edin. Kaynayınca ocağı kısın ve kısık ateşte et
yumuşayana dek pişirin. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip ocağı
kapatın. Pirinci sıcak suda 10 dakika bekletip süzün. Yayvan bir
tencerede kalan 2 çorba kaşığı tereyağını kızdırın ve pirinci katın.
Tuz ekleyip birkaç dakika karıştırarak kavurun. Ortası delikli
yuvarlak bir kek kalıbının dibine karnabaharın yarısını koyun.
Üzerine eti, daha sonra da pirinci koyun. Malzemenin üzerine 3.5
su bardağı sıcak su gezdirin. Üzerini alüminyum folyoyla kapatın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında suyunu çekene dek pişirin.
Servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Ortasına kalan karnabaharı
koyun. Maydanozla süsleyerek servis yapın.