

Mart ayıyla birlikte
mevsimlerin en
renklisi, en bereketlisi
baharı selamlıyoruz!
Doğanın silbaştan
canlandığına
tanıklık edeceğimiz
bu mevsimde,
mutfağımız da
tazelenecek. İşte
baharda damağımıza
lezzet, soframıza renk
katan, “şifa niyetine”
yiyeceklerimiz…
kültür
Bırakın bahar
sofranıza dokunsun
Yeşilay
72
Doğayla birlikte
bedenimizin de uyanıp
canlandığı bu güzel
bahar mevsiminde
kendimizi tepeden
tepeden tırnağa enerji
dolu hissetmenin yolu
mutfaktan
geçiyor. Daha çok sebze,
daha çok meyve, daha
çok sağlık ve mutluluk!
Formül bu kadar basit!
birlikle öğrendiğimiz çok net
bir gerçek var ki, o da sağlıklı
beslenme! Damağımızı tatmin
ederken sağlığımızı ihmal
etmememiz gerektiğini 7’den 70’e
artık hepimiz biliyoruz. Dahası
gerekirse sağlıklı beslenme için
yeme alışkanlıklarımızı değiştirip
geliştirmemiz gerektiğini de…
Sağlıklı beslenmenin en önemli
kurallarından biri meyve ve sebzeleri
mevsiminde tüketmek. Zira her
mevsimher sebze ve meyveye
ulaştığımız günümüz dünyasında
çoğu zaman yediğimiz o kıpkırmızı
domatesin, aslında domatesten başka
pek çok şey olabildiği tescillenmiş
acı gerçeklerden biri. Buna karşın
doğrumevsimde tükettiğimiz sebze
ve meyveler, en taze, en sağlıklı,
en besleyici gıdalar olma özelliği
taşıyor. Çünkü her mevsimde
yetişen ürünler, aynı zamanda
vücudumuzun o mevsimde ihtiyaç
duyduğu temel maddeleri içeriyor.
Her mevsimin bize sunduğu lezzetler
başka; her birinin kendine özel tatları,
renkleri ve kokuları var. Ama söz
konusu bahar gibi canlılığın, tazeliğin,
zenginliğinmevsimiyse elbette
sofralarımız da bundan payına düşeni
fazlasıyla alıyor. İlkbaharla gelen sebze,
meyve ve birbirinden şifalı otların,
çoğumuzun lezzet dünyasında ayrı bir
yeri var. Hepimizin sağlıklı beslenme
ya da daha enerjik ve daha fit bir
görünüme kavuşmak için çoğunlukla
bahar mevsimini beklemesinin
en önemli motivasyonlarından
biri de bu olmalı. Doğayla birlikte
bedenimizin de uyanıp canlandığı
bu güzel bahar mevsiminde kış
mevsiminin rehavetinden kurtulup
bahar enerjisini tepeden tırnağa
kuşanmak istiyorsanız önerilerimiz
sizleri bekliyor.
D
ünya ne kadar değişirse
değişsin, teknoloji
ne kadar ilerlerse
ilerlesin, modern zamanların asla
elimizden alamayacağı yegâne
mutluluklardan biri yemek yemek.
İnsanoğlunun tarih sahnesine
çıktığı ilk günlerde temel bir
ihtiyaç olan yemek, günümüz
dünyasının en önemli keyif
eylemlerinden biri. Her geçen gün
zenginleşen yemek kültürü, baş
döndürücü lezzetlerle hayatımızı
güzelleştirmeye, damaklarımızı
şenlendirmeye devam ediyor.
Yemek festivalleri ve gurme
seyahatler en popüler yolculuk
vesilelerimiz artık. Hayatı, doğayı,
dünyayı bir de lezzetlerin izini
sürerek keşfetmek çoğumuzun
hayallerini süslüyor.
Ancak değişen zamanla
Gökçe ÇİÇEK