Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

BİRKASE ŞİFA

Ahmet Rasim’in“Çorbaname” şiiri, “Kanakuvvet göze fer batnacilâdır çorba”diyebaşlar. Şiirinbir

yerindede“Her zamânöndeyürür, et'ime serkerdesidir”diyerek çorbanın sofralardaki öncü rolünden

bahsedilir. Bu sayıdayemek yazarı RefikaBirgül’den şifaniyetineçorba tarifleri aldık.

650 gr haşlanmış nohut

1 kg kuru soğan

1,5 kg kırmızı bi-

ber

1,5 kg domates

1 bağ tarhana otu

Yarım bağ maydanoz

Çeyrek bağ dereotu

Çeyrek bağ nane

1 çay bardağı su

2

kg ekşi süzme yoğurt

100 gr tuz

3 kg un

REFİKACA TARHANA ÇORBASI

1 tatlı kaşığı

domates salçasını 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte

kavurun. Ayrı bir yerde 2 dolu çorba kaşığı tarhanayı bir kase so-

ğuk suda karıştırarak açın. Salça kavrulunca üzerine 1,5 litre soğuk

suyu ekleyin ve karıştırın. Açtığınız tarhanayı da ekleyin ve karış-

tırın. Üzerine birer çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve naneyi

de ekleyin. İlk kaynamadan sonra dilediğiniz kıvama gelene kadar

kaynatabilirsiniz. İsterseniz bir parça süzme yoğurt veya çıtırtı ol-

ması için mantı koyarak da servis edebilirsiniz.

Servis için:

2 çorba kaşığı tarhana

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı

domates salçası

1,5 litre su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabi-

ber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kuru nane