kültür
Yeşilay
78
BİRKASE ŞİFA
Ahmet Rasim’in“Çorbaname” şiiri, “Kanakuvvet göze fer batnacilâdır çorba”diyebaşlar. Şiirinbir
yerindede“Her zamânöndeyürür, et'ime serkerdesidir”diyerek çorbanın sofralardaki öncü rolünden
bahsedilir. Bu sayıdayemek yazarı RefikaBirgül’den şifaniyetineçorba tarifleri aldık.
●
650 gr haşlanmış nohut
●
1 kg kuru soğan
●
1,5 kg kırmızı bi-
ber
●
1,5 kg domates
●
1 bağ tarhana otu
●
Yarım bağ maydanoz
●
Çeyrek bağ dereotu
●
Çeyrek bağ nane
●
1 çay bardağı su
●
2
kg ekşi süzme yoğurt
●
100 gr tuz
●
3 kg un
REFİKACA TARHANA ÇORBASI
1 tatlı kaşığı
domates salçasını 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte
kavurun. Ayrı bir yerde 2 dolu çorba kaşığı tarhanayı bir kase so-
ğuk suda karıştırarak açın. Salça kavrulunca üzerine 1,5 litre soğuk
suyu ekleyin ve karıştırın. Açtığınız tarhanayı da ekleyin ve karış-
tırın. Üzerine birer çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve naneyi
de ekleyin. İlk kaynamadan sonra dilediğiniz kıvama gelene kadar
kaynatabilirsiniz. İsterseniz bir parça süzme yoğurt veya çıtırtı ol-
ması için mantı koyarak da servis edebilirsiniz.
Servis için:
●
2 çorba kaşığı tarhana
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1 tatlı kaşığı
domates salçası
●
1,5 litre su
●
1 çay kaşığı tuz
●
1 çay kaşığı karabi-
ber
●
1 çay kaşığı pul biber
●
1 çay kaşığı kuru nane