MART 2019 79
●
3 bardak su
●
200 ml tavuk suyu
●
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
●
1
çorba kaşığı sirke
●
100 gr bonfile
●
150 gr mantar (6 adet)
●
Zeytin-
yağı
●
Karabiber
●
Tuz
Tülbent buketi için
●
2 adet taze kırmızı acı biber
●
3 diş sarmısak
●
1 çorba kaşığı tane kara-
biber
●
2 çorba kaşığı tane sumak
●
2 adet darulfülfül
●
5 adet tane yeni
bahar
●
Ceviz büyüklüğünde zencefil
Süsleme için
●
2 adet acı kırmızı biber
●
2 taze soğan
●
4-5 dal kişniş
●
1 dal taze nane
SUMAKLI ACILI EKŞİLİ ÇORBA
Tencereye
3 bardak kaynar su ve 150 - 200ml tavuk suyu koyup kaynatın.
Çorbayı baharatlarla güzelce lezzetlendirmek için bir tülbent içerisine gü-
zel bir karışım hazırlayın. Tülbentin için 3 diş sarmısağı ve kabaca doğra-
dığınız ceviz büyüklüğünde zencefili bıçağınızın tepesiyle vurarak kabaca
dövüp, koyun. İki adet acı kırmızı gül biberi dallarını çıkartarak koyun.
Son olarak da 1 çorba kaşığı tane karabiber, 2 çorba kaşığı tane sumak, 5
adet tane yeni bahar, ortadan ikiye kırdığınız 2 adet darülfülfül koyun ve
tülbentinizi bohça bağlar gibi bağlayın. Bıçağın tersi ile tülbentin üzerin-
den olacak şekilde son bir kere daha kabaca dövün. Suyunuz kaynamaya
başladığında tülbent buketinizi demlenip, baharatların tatlarının iyice çık-
ması için tencereye koyun. Bu aşamada çorba suyuna 1 tatlı kaşığı sumak
ekşisi ile 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi ekleyin. Ateşi orta dereceye kadar
kısın ve tencerenin kapağını kapatıp karışımınızı 20-30 dakika boyunca
demlemeye devam edin. Çorbanız demlendikten sonra, et ve mantarı ek-
lemeye hazırsınız. 100 gr bonfileyi ince ve ufak parçalar halinde kesin, 150
gr mantarı da, her mantarı 4’er parçaya bölecek şekilde doğrayın ki böy-
lece ağza lezzetli tatları gelsin. Etinizi biraz tuz ve karabiber ile tatlandırın
ve yüksek ateşteki tavanıza 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve etleri bu
kızgın yağda iki tarafı koyulaşana kadar soteleyin. Etin bir tarafı piştiğinde
mantarları ekleyebilirsiniz tavaya. Son olarak buketi çıkartıp mantarları
ve eti çorbaya ekleyin, tüm tatların birbirine geçmesi için on dakika daha
orta ateşte pişirin. Çorba pişerken ona son dokunuş olarak taze yeşillikle-
ri ekleme vakti geliyor. Taze nane, reyhan ve kişniş yaprakları, ince kıyım
yeşil soğanı ve acı kırmızı süs biberi kullanarak tatları daha da bir yukarı
çekebilirsiniz.