Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  79 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 79 / 84 Next Page
Page Background

MART 2019 79

3 bardak su

200 ml tavuk suyu

1 tatlı kaşığı sumak ekşisi

1

çorba kaşığı sirke

100 gr bonfile

150 gr mantar (6 adet)

Zeytin-

yağı

Karabiber

Tuz

Tülbent buketi için

2 adet taze kırmızı acı biber

3 diş sarmısak

1 çorba kaşığı tane kara-

biber

2 çorba kaşığı tane sumak

2 adet darulfülfül

5 adet tane yeni

bahar

Ceviz büyüklüğünde zencefil

Süsleme için

2 adet acı kırmızı biber

2 taze soğan

4-5 dal kişniş

1 dal taze nane

SUMAKLI ACILI EKŞİLİ ÇORBA

Tencereye

3 bardak kaynar su ve 150 - 200ml tavuk suyu koyup kaynatın.

Çorbayı baharatlarla güzelce lezzetlendirmek için bir tülbent içerisine gü-

zel bir karışım hazırlayın. Tülbentin için 3 diş sarmısağı ve kabaca doğra-

dığınız ceviz büyüklüğünde zencefili bıçağınızın tepesiyle vurarak kabaca

dövüp, koyun. İki adet acı kırmızı gül biberi dallarını çıkartarak koyun.

Son olarak da 1 çorba kaşığı tane karabiber, 2 çorba kaşığı tane sumak, 5

adet tane yeni bahar, ortadan ikiye kırdığınız 2 adet darülfülfül koyun ve

tülbentinizi bohça bağlar gibi bağlayın. Bıçağın tersi ile tülbentin üzerin-

den olacak şekilde son bir kere daha kabaca dövün. Suyunuz kaynamaya

başladığında tülbent buketinizi demlenip, baharatların tatlarının iyice çık-

ması için tencereye koyun. Bu aşamada çorba suyuna 1 tatlı kaşığı sumak

ekşisi ile 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi ekleyin. Ateşi orta dereceye kadar

kısın ve tencerenin kapağını kapatıp karışımınızı 20-30 dakika boyunca

demlemeye devam edin. Çorbanız demlendikten sonra, et ve mantarı ek-

lemeye hazırsınız. 100 gr bonfileyi ince ve ufak parçalar halinde kesin, 150

gr mantarı da, her mantarı 4’er parçaya bölecek şekilde doğrayın ki böy-

lece ağza lezzetli tatları gelsin. Etinizi biraz tuz ve karabiber ile tatlandırın

ve yüksek ateşteki tavanıza 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve etleri bu

kızgın yağda iki tarafı koyulaşana kadar soteleyin. Etin bir tarafı piştiğinde

mantarları ekleyebilirsiniz tavaya. Son olarak buketi çıkartıp mantarları

ve eti çorbaya ekleyin, tüm tatların birbirine geçmesi için on dakika daha

orta ateşte pişirin. Çorba pişerken ona son dokunuş olarak taze yeşillikle-

ri ekleme vakti geliyor. Taze nane, reyhan ve kişniş yaprakları, ince kıyım

yeşil soğanı ve acı kırmızı süs biberi kullanarak tatları daha da bir yukarı

çekebilirsiniz.