Yeşilay Dergisi - Ocak 2014 - 960.Sayı - Bağımlılıkların İnsan Sağlığına Etkileri - page 26

ların beyin gelişimi için tehlikelidir! Çeşitli
gıdalarda ve hayvan yemlerinde de arsenik
bulunuyor. Sadece bir örnek vermek gerekirse
tavuk yemini örnek vermemiz yeterlidir; bu
zehir ile tavuklar beslenilerek erken büyüme-
leri sağlanılıyor.
Tavuklar bol antibiyotikli, hazır yiyecekler katkı
maddeli, tarım ürünleri gübrelemesinden dola-
yı artık hormonlu. Biz ne yiyelim, neyden uzak
duralım?
Tavukçuluk ayrı bir sektör. Yıllar yılı önce
kolesterol yüzünden yumurtayı suçladık diğer
taraftan da tavuk etini önerdik. Ama gelin
görün ki günümüzde endüstriyelleşen tavuk-
çuluk sektörü maalesef artık sağlıksız beyaz et
üretiyor. Hali hazırda üretilen tavukların kodu
bile var ROS 308! Market tavuğu modeli, araba
modeli değil… Hep beyaz et yağsız olduğu için
sağlıklı denir, peki bu doğrumu? Değil! Derisi
alınmış tavuk butunda doymuş yağ oranı %32,
göğüste %18, derili tavuk parçasında %5. Çoklu
doymamış yağ oranı kırmızı ete göre 2-3 kat
fazladır. En yağsız tavuk etinin 100 gramında
4 gr yağ var, dana etinde bu miktar 10 gram.
Üstelik tavuk gibi değil, yağ ayrıştırılabiliyor.
Kolesterol miktarları dana ve tavuk etinde fark
etmiyor. Bu tavuklar çok sağlıksız, hatta hasta
tavukların etleri raflarda gezebiliyor. Araştır-
malara göre evde yıkanması ortam kirliliğini
arttırdığı için uygun bulunmayan iki et var;
birisi domuz, ikincisi de tavuktur. Bu Drexel
Üniversitesi’nin bir araştırması. Market rafla-
rındaki tavuklardaki bakteri yükünün de çok
yüksek olduğunu söyleyelim. Peki, ne yapma-
lıyız? Tek çözüm tavukta organik olanı tercih
etmek. Ülkemizde bunun pazarı çok büyük
değil ama yine de bulunabiliyor. 
Yumurta mikropludur, yıkanmakla da çürümez
Yumurtada antibiyotiksiz ve kafessiz tavuk-
çuluk olarak yeni nesil üretimmevcut. Ka-
buk rengi çok fark etmez ama ben şahsen
kahverengi kabuklu olanı tercih ediyorum.
Antibiyotik almamış ve kafessiz tavuklardan
gelen yumurta yenebilir. Ne kadar mı? Günde
1-2 adet. Yumurta da mikropludur, mutlaka
yıkanmalıdır. Bunu defalarca Twitter üzerinden
anlatmaya çalıştım ama toplum bilincine göre
yıkanan yumurta çabuk çürür deniyor. Bunun
böyle olmadığını, bilakis yıkanmamış yumur-
tanın bakteri yükü sebebiyle dolabınızdaki tüm
gıdaları tehdit ettiğini bilmek lazım. Ve kısa bir
not; markette soğuk dolap rafından yumurta
alıyorsunuz diyelim ve raf tamamen dolu. İşte
o halde yumurta almaktan vaz geçmelisiniz.
Sebebi ise istif halde duran yumurtalar terle-
meye yol açar ve terleyen yumurtada bakteri
üretir. Hep bakteri diyorum, mikrop diyorum
çünkü bir çok hastalığın etkeni veya kökeni
enfeksiyon hastalıklarına dayanır..
Çay ve kahve millet olarak vazgeçilmezimiz. Özellik-
le çayda dozumuzu nasıl ayarlayalım? Ne içelim?
Bir İngiliz gibi için – Her gün bir bardak siyah çay
içmelisiniz
Ülkemizde de çay alışkanlığı oldukça yay-
gın, fakat Batılı ülkelerde bir İngiliz geleneği
olarak bilinen siyah çayın, bilimsel araştır-
malara göre kalp krizi sonrası her gün bir
fincan içilmesi yaşam oranını %28 arttırdığı
tespit edildi. Ne dersiniz; Kraliçe Elizabeth
bu yaşında sağlığını belki de çaya borçludur!
Ne duruyorsunuz, hemen içmeye başlayın!
Ve bence kendinizi bir bardak ile sınırlan-
dırmayın... Antioksidan etki yeşil çayda fazla
olmasına rağmen siyah ve yeşil çay sağlık
açısından çok faydalıdır...
Uzun yıllar tüketilen alkol sonucu gelişen
santral obezite en başta şeker hastalığı
açısından önemli bir risk faktörü; bu da
dolaylı olarak damar hastalıklarına ve kalp
krizine giden yolun başlangıcı
24
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...76
Powered by FlippingBook