Yeşilay Dergisi - Ocak 2014 - 960.Sayı - Bağımlılıkların İnsan Sağlığına Etkileri - page 23

zararlı maddelerin bağımlılık yapıcı
ve zarar verici özellikleri göz önünde
bulundurularak uzak durulmalıdır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar tüketilen
alkol miktarı ile kalp krizinin arasında
önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Bu
da alkolün kalpten dolayı ölüm riski tehli-
kesinin kapıda olduğunu gösterir mi?
Tüketilen alkol miktarı ile kalp kri-
zinin doğru orantılı olarak artışının
altında alkolün bedendeki etki me-
kanizması yer alıyor. Alkol karaciğer
reseptörlerinde yalancı açlık durumu
oluşturduğu için yağ akümülasyonunu
santral obezite şeklinde oluşturuyor.
Aslına bakarsanız alkol kaynaklı göbek
oluşmasının sebebi de bu. Dolayısı ile
kronik yani uzun yıllar tüketilen alkol
sonucu gelişen santral obezite en başta
şeker hastalığı açısından önemli bir
risk faktörü; bu da dolaylı olarak da-
mar hastalıklarına ve kalp krizine gi-
den yolun başlangıcı diyebiliriz. Diğer
taraftan ise alkollü içeceklerin belirli
oranlarda antioksidan özellikler sun-
ması bir tarafa burada alkolün aslında
direk etkisi enflamasyondur, yani alkol
aslında damar yüzeyinde reaksiyon ve
hasar oluşturan bir maddedir. Dolayısı
ile alkole bakışı büyük resimden de-
ğerlendirmek lazım ve alkol kullanımı
arttıkça damarlarda gelişen enflamas-
yon (reaktif yanma) damar hasarına ve
sonrasında kalp krizine gidebilir. Alkol
diğer birçok kötü etkisinin yanında
evet uzun vadede kalp hastalığından
kaynaklı ölüm riski oluşturmaktadır.
Alkolün az ve kontrollü bir şekilde
alınmasında bir zararın olmadığı aksine
faydasının olduğu türden söylemler mev-
cut. Buna karşın gerek WHO’nun gerek
dünya çapında birçok araştırmacının az
ve kontrollü alkol tüketenlerin de kanser
ve kalp rahatsızlıkları riskinin taşıdığını
gösteren çalışmaları mevcut. Bir çelişki
var bu noktada. Siz bu konu hakkında ne
düşünüyorsunuz?
Bu konuda fikir ve söylemler çok net.
Hiç bir hekim fayda sağlıyor diye hiç
bir hastasına alkol öneremez, diğer
maddeler de olduğu gibi esas görev
alkolden uzaklaştırmaktır. Ya tama-
men bırakmak veya azaltma yoluyla
bırakmak... Neticede alkol kullanılma-
sını önermiyoruz. Alkollü içeceklerin
faydasını gösteren çalışmaları ince-
lerseniz bir çoğunluğu aslında alkollü
içecek ile yapılmıyor! Bu içkilerin
içindeki antioksidan maddelerin sen-
tetik formları laboratuvarda testlerde
kullanılıyor ve sonuç olarak işe yara-
dığı gösterilerek alkol öneriliyor. Bu
tamamen bilime uymayan yanlış bir
yaklaşım. Diğer taraftan toplum tüketi-
mi üzerine yapılan araştırmalar ise hep
kişilerin yorumuna kalarak cevap-
lanıyor; dolayısı ile standardizasyon
yok bu araştırmalarda. Bu çerçevede
ele alınacak olunursa; alkolü öven
çalışmalarda bilimsel sorun var. Yeren
çalışmalar ise bilimsel açıdan daha
uygun kurgulanmış görünüyor. İşin en
acısı ise yaptığı hastalıklar ortada olan
ve bağımlılık yaptığı bilinen bir zararlı
maddenin topluma sağlıksız olduğunu
tekrar tekrar anlatarak onları inandır-
maya çalışmamız. Öncelikle alkolün
zararlı olduğunu kabul edip onun
üzerinden konuşmak lazım. Maalesef
böyle yapmıyoruz…
Mehmet Öz hocamdan onun heyecanını,
sempatikliğini, bilgeliğini, insan hayatına
verdiği değer ve konuşmalarıyla insan-
ların kalbine dokunmayı kalıtsal olarak
aldımgaliba.
21
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...76
Powered by FlippingBook