

TEMMUZ 2018 37
fiziksel aktivitenin artışı ve
tedavide rutin uygulamanın
dışına çıkma gerekliliği gibi
durumlar ortaya çıkabiliyor;
bu da kan şekeri düzeyini
olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Doç. Dr. Özlem Çelik, diyabet
hastalarının seyahate çıkarken
yanına yeterli miktarda şekersiz
sıvı ve su alması gerektiğini
vurgularken, yanlarında
özellikle hipoglisemi halinde
kullanmak üzere meyve suyu,
kesme şeker, glukoz tabletleri
veya bisküvi bulundurmaları
gerektiğini belirtiyor. Çelik,
ayrıca uçakla seyahat edecek
hastalara “Uçağın kalkış saati,
yolculuk süresi, yemek saati,
sunulan yemekler ve varış
saati gibi detayları öğrenerek
hekiminizi bilgilendirmeli ve
neler yapmanız gerektiğini
öğrenmelisiniz.” diyor.
GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK
GIDALARA DİKKAT!
Diyabet hastalarının dikkat
etmesi gereken noktaların
başında kan şekerini ideal
seviyede tutmak geliyor.
Sağlıklı, düzenli ve dengeli
beslenmenin önemine dikkat
çeken Doç. Dr. Özlem Çelik,
“Düzenli ve dengeli bir beslenme
programı oluşturarak kan
şekeri dengesizliğine bağlı
olarak gelişen sürekli açlık
hissetme, yorgunluk, baş
dönmesi ve bulanık görme
gibi olumsuz etkileri ortadan
kaldırmak mümkün.” diyor.
Kan şekeri düzeyinin ideal
seviyede kalması için üç ana ve
iki veya üç ara öğün şeklinde
beslenilmesi gerektiğini belirten
Çelik, glisemik indeksi yüksek
olan meyveler, tatlılar ve
hamur işleri gibi besinlerden
uzak durulması gerektiğini
vurguluyor. Diyabet hastalarının,
özellikle de yaz aylarında, ağır
ve yağlı yiyeceklerden kaçınması
gerekiyor; bu tip beslenme kilo
alımı ve tansiyon yükselmesi gibi
sorunlara neden olabiliyor.
“HİÇBİR SIVI SUYUN
YERİNE GEÇMEZ”
Yaz aylarında su tüketimini
artırmanın özellikle diyabetliler
için çok önemli olduğunu
vurgulayan Çelik sözlerini şöyle
sürdürüyor: “ Sıvı kaybı diyabet
hastalarında kan şekerinin
yükselmesine, hatta böbrek
yetmezliğine davetiye çıkarabiliyor.
Bu nedenle, aşırı terleme
sonucu alt üst olabilen elektrolit
dengesinin sağlanması için sıvı
tüketiminin mutlaka artırılması
gerekiyor.” Sıcak havalarda hem
serinlemek hem de sıvı ihtiyacını
karşılamak için genellikle soğuk
meyve suları ve gazlı içeceklerin
tüketildiğini belirten Çelik, diyabet
hastalarını uyarıyor: “Meyve suları
ve gazlı içecekler tüketmek gibi
önemli bir hataya düşüyoruz.
Bazen de tercihimizi çay ve
kahveden yana kullanıyoruz.
Meyve suları ve gazlı içecekler
kan şekerinin oynamasına neden
olurken, kafein içeren çay ve kahve
de vücutta daha fazla sıvı kaybına
yol açabiliyor. Unutmayın ki,
hiçbir sıvı suyun yerine geçmiyor.
Dolayısıyla yaz mevsiminde 2,5
litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.”
MEYVELERİNİN
PORSİYONLARINI
AYARLAYIN
Yaz meyveleri, birbirinden
lezzetli halleriyle yaz aylarını
iple çekmemizin nedenlerinden
bir tanesi; ancak Endokrinoloji
ve Metabolizma Uzmanı Doç.
Dr. Özlem Çelik, diyabet
hastalarını yaz meyveleri
konusunda uyarıyor: “Karpuz,
kavun, üzüm, çilek ve incir gibi
yaz meyveleri yüksek glisemik
indekse sahipler. Dolayısıyla
bu tür meyveleri küçük bir
porsiyon şeklinde, glisemik
indeksi ve kalorisini ayarlayarak
tüketmelisiniz.” Yüksek glisemik
indeksli meyvenin yanında süt
ürünü tüketmenin glisemik
indeksi düşürdüğüne dikkat
çeken Çelik, ayrıca meyvelerde
tarçın kullanımının da kan
şekerini dengeleyici etkiye sahip
olduğunu sözlerine ekliyor.
GÜNEŞLE ARANIZA MESAFE
KOYUN!
Yaz aylarında sıkça görülen
güneş çarpmaları sağlıklı
kişileri de tehdit ediyor.
Güneş çarpmasının diyabet
"Güneşçarpması,
diyabet
hastalarında
kalpkrizi ve
beyinkanaması
gibi ciddi
problemlereyol
açabiliyor.”
Doç. Dr. Özlem Çelik, diyabet hastalarının
yaz mevsiminde dar ayakkabı ve parmak arası
terlik giymemesi ve kumsalda, denizde veya
taşlı arazilerde çıplak ayakla dolaşmaması
gerektiğini vurguluyor.