Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  37 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 84 Next Page
Page Background

TEMMUZ 2018 37

fiziksel aktivitenin artışı ve

tedavide rutin uygulamanın

dışına çıkma gerekliliği gibi

durumlar ortaya çıkabiliyor;

bu da kan şekeri düzeyini

olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Doç. Dr. Özlem Çelik, diyabet

hastalarının seyahate çıkarken

yanına yeterli miktarda şekersiz

sıvı ve su alması gerektiğini

vurgularken, yanlarında

özellikle hipoglisemi halinde

kullanmak üzere meyve suyu,

kesme şeker, glukoz tabletleri

veya bisküvi bulundurmaları

gerektiğini belirtiyor. Çelik,

ayrıca uçakla seyahat edecek

hastalara “Uçağın kalkış saati,

yolculuk süresi, yemek saati,

sunulan yemekler ve varış

saati gibi detayları öğrenerek

hekiminizi bilgilendirmeli ve

neler yapmanız gerektiğini

öğrenmelisiniz.” diyor.

GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK

GIDALARA DİKKAT!

Diyabet hastalarının dikkat

etmesi gereken noktaların

başında kan şekerini ideal

seviyede tutmak geliyor.

Sağlıklı, düzenli ve dengeli

beslenmenin önemine dikkat

çeken Doç. Dr. Özlem Çelik,

“Düzenli ve dengeli bir beslenme

programı oluşturarak kan

şekeri dengesizliğine bağlı

olarak gelişen sürekli açlık

hissetme, yorgunluk, baş

dönmesi ve bulanık görme

gibi olumsuz etkileri ortadan

kaldırmak mümkün.” diyor.

Kan şekeri düzeyinin ideal

seviyede kalması için üç ana ve

iki veya üç ara öğün şeklinde

beslenilmesi gerektiğini belirten

Çelik, glisemik indeksi yüksek

olan meyveler, tatlılar ve

hamur işleri gibi besinlerden

uzak durulması gerektiğini

vurguluyor. Diyabet hastalarının,

özellikle de yaz aylarında, ağır

ve yağlı yiyeceklerden kaçınması

gerekiyor; bu tip beslenme kilo

alımı ve tansiyon yükselmesi gibi

sorunlara neden olabiliyor.

“HİÇBİR SIVI SUYUN

YERİNE GEÇMEZ”

Yaz aylarında su tüketimini

artırmanın özellikle diyabetliler

için çok önemli olduğunu

vurgulayan Çelik sözlerini şöyle

sürdürüyor: “ Sıvı kaybı diyabet

hastalarında kan şekerinin

yükselmesine, hatta böbrek

yetmezliğine davetiye çıkarabiliyor.

Bu nedenle, aşırı terleme

sonucu alt üst olabilen elektrolit

dengesinin sağlanması için sıvı

tüketiminin mutlaka artırılması

gerekiyor.” Sıcak havalarda hem

serinlemek hem de sıvı ihtiyacını

karşılamak için genellikle soğuk

meyve suları ve gazlı içeceklerin

tüketildiğini belirten Çelik, diyabet

hastalarını uyarıyor: “Meyve suları

ve gazlı içecekler tüketmek gibi

önemli bir hataya düşüyoruz.

Bazen de tercihimizi çay ve

kahveden yana kullanıyoruz.

Meyve suları ve gazlı içecekler

kan şekerinin oynamasına neden

olurken, kafein içeren çay ve kahve

de vücutta daha fazla sıvı kaybına

yol açabiliyor. Unutmayın ki,

hiçbir sıvı suyun yerine geçmiyor.

Dolayısıyla yaz mevsiminde 2,5

litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.”

MEYVELERİNİN

PORSİYONLARINI

AYARLAYIN

Yaz meyveleri, birbirinden

lezzetli halleriyle yaz aylarını

iple çekmemizin nedenlerinden

bir tanesi; ancak Endokrinoloji

ve Metabolizma Uzmanı Doç.

Dr. Özlem Çelik, diyabet

hastalarını yaz meyveleri

konusunda uyarıyor: “Karpuz,

kavun, üzüm, çilek ve incir gibi

yaz meyveleri yüksek glisemik

indekse sahipler. Dolayısıyla

bu tür meyveleri küçük bir

porsiyon şeklinde, glisemik

indeksi ve kalorisini ayarlayarak

tüketmelisiniz.” Yüksek glisemik

indeksli meyvenin yanında süt

ürünü tüketmenin glisemik

indeksi düşürdüğüne dikkat

çeken Çelik, ayrıca meyvelerde

tarçın kullanımının da kan

şekerini dengeleyici etkiye sahip

olduğunu sözlerine ekliyor.

GÜNEŞLE ARANIZA MESAFE

KOYUN!

Yaz aylarında sıkça görülen

güneş çarpmaları sağlıklı

kişileri de tehdit ediyor.

Güneş çarpmasının diyabet

"Güneşçarpması,

diyabet

hastalarında

kalpkrizi ve

beyinkanaması

gibi ciddi

problemlereyol

açabiliyor.”

Doç. Dr. Özlem Çelik, diyabet hastalarının

yaz mevsiminde dar ayakkabı ve parmak arası

terlik giymemesi ve kumsalda, denizde veya

taşlı arazilerde çıplak ayakla dolaşmaması

gerektiğini vurguluyor.