Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  43 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 43 / 84 Next Page
Page Background

TEMMUZ 2018 43

de kontrol altına alınmasına

yardımcı oluyor.” diyor. Kümeli

tüm bitkilerde olduğu gibi taze

zerdeçalı da fazla tüketmenin

tehlikelerine dikkat çekiyor.

Aşırı tüketmenin ters etki yapıp

mideyi daha da rahatsız etme

olasılığı nedeniyle miktara

dikkat edilmesi gerektiğini

vurguluyor.

AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ VAR

Taze zerdeçal, içerdiği

curcumin maddesiyle

iltihap önleyici bir özellik

taşıyor. Taze zerdeçalın

iyileşmeyen müzmin iltihabi

süreçlerde etkili olduğunu

vurgulayan Taylan Kümeli,

“Günümüzde beslenme

bozukluğu, hazır ve işlenmiş

gıda tüketiminin artması,

hareketsizlik ve şişmanlık,

birçok insanda iyileşmeyen

iltihabi süreçleri meydana

getiriyor. Araştırmalara

göre taze zerdeçal, içerdiği

curcumin bileşiği ile iltihabi

süreci önlemede fayda

sağlarken, ilerleyen yaşlarda

meydana gelen eklem

ağrılarının azaltılmasında

da yardımcı oluyor.” diyor.

Eklem kireçlenmesi ve eklem

romatizmasında tıbbi tedaviye

yardımcı olarak kullanılan

taze zerdeçal, ağrıları azaltarak

yaşam kalitesini yükseltici rol

oynuyor.

KALP VE DAMAR

SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Taze zerdeçal üzerine dünyada

yapılan bilimsel araştırmalar,

bu şifalı bitkinin kalp-damar

hastalıklarını önlemede de etkili

olduğunu gösteriyor. Sağlıklı

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Taylan Kümeli, taze zerdeçalın

damar kireçlenmesinin

durdurulması, atardamarlarda

plak oluşumunun azaltılmasına

ve kan pıhtısı oluşumunun

engellenmesinde rol aldığını

vurguluyor. Taze zerdeçalın

tüm bu özellikleri ile kalp

Tazezerdeçalı bir

hafta içerisinde

ameliyat

olacakkişilerin

tüketmemesi

gerekiyor.

Hamilelerde

derahim

kasılmalarını

artırabileceği

için, yoğun

tüketilmemesi

öneriliyor.

hastalıkları, kalp krizi ve

inmeyi önlemeye yardımcı

olduğuna dair bilimsel

çalışmalar bulunduğunu

belirten Kümeli, ayrıca kanser

tedavisi için yapılan klinik

çalışmalarda da taze zerdeçalın

içinde bulunan curcumin

bileşeninin katkısının yoğun

olarak araştırıldığını sözlerine

ekliyor.

BEYİN YAŞLANMASINI

GECİKTİRİYOR, HAFIZAYI

GÜÇLENDİRİYOR

İltihap önleyici özelliğiyle

beyin hasarlarını azaltan taze

zerdeçal, beyni korurken

alzheimer başta olmak üzere

çeşitli hastalıklara karşı da

koruma sağlıyor. Taylan

Kümeli, "Avusturya'daki

Swinburne Üniversitesi'nin

2015 yılında yaptığı

araştırmada, 60 ila 85 yaş

arası 60 gönüllüde curcumin

ekstraktının etkileri incelenmiş.

Curcumin kürü gören

gönüllülerin yarısında görsel

ve işitsel hafıza ve aritmetik

sonuçları daha başarılı

bulunmuş." diyor. Curcuminin

alzheimer hastalığına karşı

da etkili olduğu ve önlem

olarak kullanılabileceğinin

düşünüldüğünü ifade eden

Kümeli sözlerini şöyle

sürdürüyor: "Alzheimer

hastalığının sebeplerinden biri

beyin hücrelerinde biriken beta

amiloid proteinlerin nöronlar

üzerinde plaklar yaratmasıdır.

Curcuminin beta amiloid

proteinlerin bir araya gelmesini

önleyerek serbest radikallere karşı

beyni koruduğu düşünülüyor."

“AMELİYAT OLACAKLAR VE

HAMİLELER TÜKETMEMELİ”

Taze zerdeçal için günlük

kullanım miktarının önemli

olduğuna dikkat çeken Kümeli,

bu oranın günlük 6 – 8 gram

olabileceğini belirtiyor. Kümeli

ayrıca, “Taze zerdeçalı bir

hafta içerisinde ameliyat

olacak kişilerin tüketmemesi

gerekiyor. Hamilelerde de rahim

kasılmalarını artırabileceği

için, yoğun tüketilmemesini

öneriyoruz.” uyarısında

bulunuyor.

Taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa,

salataya, yoğurda, kısacası hemen hemen her

gıdaya sağlık katabilirsiniz.

Taylan Kümeli’den taze zerdeçal ile

hazırlanabilecek pratik “Altın Sos”

tarifi:

Rendelenmiş taze zerdeçal, zeytinyağı,

taze çekilmiş karabiberi bir kavanozda

karıştırın. Salata veya yoğurtla birlikte

tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…

ALTINSOSTARİFİ

Taylan

Kümeli