

TEMMUZ 2018 43
de kontrol altına alınmasına
yardımcı oluyor.” diyor. Kümeli
tüm bitkilerde olduğu gibi taze
zerdeçalı da fazla tüketmenin
tehlikelerine dikkat çekiyor.
Aşırı tüketmenin ters etki yapıp
mideyi daha da rahatsız etme
olasılığı nedeniyle miktara
dikkat edilmesi gerektiğini
vurguluyor.
AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ VAR
Taze zerdeçal, içerdiği
curcumin maddesiyle
iltihap önleyici bir özellik
taşıyor. Taze zerdeçalın
iyileşmeyen müzmin iltihabi
süreçlerde etkili olduğunu
vurgulayan Taylan Kümeli,
“Günümüzde beslenme
bozukluğu, hazır ve işlenmiş
gıda tüketiminin artması,
hareketsizlik ve şişmanlık,
birçok insanda iyileşmeyen
iltihabi süreçleri meydana
getiriyor. Araştırmalara
göre taze zerdeçal, içerdiği
curcumin bileşiği ile iltihabi
süreci önlemede fayda
sağlarken, ilerleyen yaşlarda
meydana gelen eklem
ağrılarının azaltılmasında
da yardımcı oluyor.” diyor.
Eklem kireçlenmesi ve eklem
romatizmasında tıbbi tedaviye
yardımcı olarak kullanılan
taze zerdeçal, ağrıları azaltarak
yaşam kalitesini yükseltici rol
oynuyor.
KALP VE DAMAR
SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Taze zerdeçal üzerine dünyada
yapılan bilimsel araştırmalar,
bu şifalı bitkinin kalp-damar
hastalıklarını önlemede de etkili
olduğunu gösteriyor. Sağlıklı
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Taylan Kümeli, taze zerdeçalın
damar kireçlenmesinin
durdurulması, atardamarlarda
plak oluşumunun azaltılmasına
ve kan pıhtısı oluşumunun
engellenmesinde rol aldığını
vurguluyor. Taze zerdeçalın
tüm bu özellikleri ile kalp
Tazezerdeçalı bir
hafta içerisinde
ameliyat
olacakkişilerin
tüketmemesi
gerekiyor.
Hamilelerde
derahim
kasılmalarını
artırabileceği
için, yoğun
tüketilmemesi
öneriliyor.
hastalıkları, kalp krizi ve
inmeyi önlemeye yardımcı
olduğuna dair bilimsel
çalışmalar bulunduğunu
belirten Kümeli, ayrıca kanser
tedavisi için yapılan klinik
çalışmalarda da taze zerdeçalın
içinde bulunan curcumin
bileşeninin katkısının yoğun
olarak araştırıldığını sözlerine
ekliyor.
BEYİN YAŞLANMASINI
GECİKTİRİYOR, HAFIZAYI
GÜÇLENDİRİYOR
İltihap önleyici özelliğiyle
beyin hasarlarını azaltan taze
zerdeçal, beyni korurken
alzheimer başta olmak üzere
çeşitli hastalıklara karşı da
koruma sağlıyor. Taylan
Kümeli, "Avusturya'daki
Swinburne Üniversitesi'nin
2015 yılında yaptığı
araştırmada, 60 ila 85 yaş
arası 60 gönüllüde curcumin
ekstraktının etkileri incelenmiş.
Curcumin kürü gören
gönüllülerin yarısında görsel
ve işitsel hafıza ve aritmetik
sonuçları daha başarılı
bulunmuş." diyor. Curcuminin
alzheimer hastalığına karşı
da etkili olduğu ve önlem
olarak kullanılabileceğinin
düşünüldüğünü ifade eden
Kümeli sözlerini şöyle
sürdürüyor: "Alzheimer
hastalığının sebeplerinden biri
beyin hücrelerinde biriken beta
amiloid proteinlerin nöronlar
üzerinde plaklar yaratmasıdır.
Curcuminin beta amiloid
proteinlerin bir araya gelmesini
önleyerek serbest radikallere karşı
beyni koruduğu düşünülüyor."
“AMELİYAT OLACAKLAR VE
HAMİLELER TÜKETMEMELİ”
Taze zerdeçal için günlük
kullanım miktarının önemli
olduğuna dikkat çeken Kümeli,
bu oranın günlük 6 – 8 gram
olabileceğini belirtiyor. Kümeli
ayrıca, “Taze zerdeçalı bir
hafta içerisinde ameliyat
olacak kişilerin tüketmemesi
gerekiyor. Hamilelerde de rahim
kasılmalarını artırabileceği
için, yoğun tüketilmemesini
öneriyoruz.” uyarısında
bulunuyor.
Taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa,
salataya, yoğurda, kısacası hemen hemen her
gıdaya sağlık katabilirsiniz.
Taylan Kümeli’den taze zerdeçal ile
hazırlanabilecek pratik “Altın Sos”
tarifi:
Rendelenmiş taze zerdeçal, zeytinyağı,
taze çekilmiş karabiberi bir kavanozda
karıştırın. Salata veya yoğurtla birlikte
tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…
ALTINSOSTARİFİ
Taylan
Kümeli