"Bu süreçte sağlıklı
sofralar hazırlanmalı,
sorunları en aza
indirmek için mutlaka
evde yemek
pişirilmelidir. C
vitamini alan bu
virüsü kolay yener.
Her gün kahvaltıya
kivi, ara öğüne
portakal, salataya
limon & çörekotu
eklenmelidir. Ağır fast
food ürünlerden uzak
kalmak, evde egzersiz
yapmaya devam
etmek önemlidir."
gibi narenciyeler yetişir. Her besini
mevsiminde tüketmek hem besin
içeriği açısından hemde fayda
açısından daha kıymetlidir. Yapılan
bir çalışmada yazın portakal suyu
tüketiminin cilt kanseri riskini
artırdığı görülmüştür. Sebebi ise
portakal suyu tüketiminin güneş
ışınlarının dik gelmesiyle deride
yaptığı etkiler olarak belirtilmiştir.
Ne güzeldir ki portakal bize kış
mevsimi yani güneş ışınlarının dik
gelmediği bir mevsimde verilmiştir.
Buradan yola çıkarak hem vitamin
ve mineral zenginliği için hem
de o vitaminlerin bedenimizde
doğru şekilde değerlendirilebilmesi
içinmevsiminde meyve ve sebze
tüketmeye özen gösterilmelidir.
Sadece sebze, meyve ve bakliyat
tüketerek bağışıklığımızı kuvvetli
tutmamızmümkünmü yoksa
takviye gerekli mi? Gıda takviyeleri
için neler düşünüyorsunuz?
İnsan vücudu yaşamının her anında
çevresinde bulunan çok sayıdaki
mikrobun saldırısına uğrar. Bu
saldırılardan sadece bağışıklık
sistemini güçlü tuttuğu sürece galip
çıkar. Yani burada önemli olan virüse
karşı bağışıklığınızı güçlü tutmaktır.
Covid-19 gibi pandemik ya da
mevsimsel grip-soğuk algınlıklarında
önemli olan güçlü bir bağışıklık
sistemine sahip olmaktır. Covid-19
gibi virüs salgınlarında özellikle
yaşlılar, kronik hastalığı olan kişiler
risk altındadır. Riski azaltmak, düşen
bağışıklık sistemini yükseltmek
için günlük beslenme planında
bazı kurallara dikkat edilmelidir.
Protein, vitamin ve mineralden
zengin beslenilirken şeker, alkol ve
diğer boş kalori kaynaklarından
fakir beslenmeye dikkat edilmelidir.
Düzgün beslenilir, hijyene ve sosyal
izolasyona dikkat edilirse bağışıklık
sistemi güçlenir, enfeksiyondan
korunma ihtimali artar. Hedefimiz
takviye yerine doğal beslenme, alkol
ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan
uzak kalmak olmalıdır.
Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu
yapmaya devamedelimmi?
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi,
hastalıktan korunmanın anahtarı,
bağırsağımızın sağlıklı olmasıdır.
Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu
gibi besinler bağırsak sağlığını
destekler. Beslenmedeki probiyotik
ve prebiyotik dengenin kurulmasına
destek olur. Hembu süreçte hem
de bu süreçten sonra geleneğimizin
bize bir hediyesi olan bu besinleri
yapmayı ve tüketmeyi sürdürmeliyiz.
Mayıs ayında besin değeri yüksek,
tüketilebilecek gıdalar nelerdir?
Mayıs ayı meyveleri çilek, yeşil
erik, malta eriği, dut; sebzeleri ise
enginar, taze bakla, taze sarımsak,
kuşkonmaz, bezelye, asma yaprağı,
semizotu, deniz börülcesi, arapsaçı,
ebegümeci, hindiba, ısırgan,
radikadır. Tüm bumeyve ve
sebzeler kıştan çıkan bedeni adeta
temizler, toksin atmaya yardımcıdır.
Bağışıklığı güçlendirir.
3 Günlük Menü
1.GÜN
Kahvaltı:
1 yumurta, 1 dilim
peynir, 1 dilim ekşi maya çavdar
ekmeği, 5-6 adet yeşil zeytin,
domates, salatalık, tatlı kırmızı
biber, yeşil çay
Ara:
10 adet fındık, 2 kayısı
Öğle:
1 tabak taze bakla yemeği,
1 tabak Akdeniz salatası (sumak,
sarımsak, elma sirkesi eklenmiş),
1 kâse yoğurt, 1 dilim ekşi maya
çavdar ekmeği
İkindi:
1 adet orta boy elma, 1
bardak tarçınlı süt
Akşam:
1 porsiyon ızgara balık,
domates, salatalık dilimleri, 1
dilim ekşi maya çavdar ekmeği
Ara:
1 su bardağı kefir (içerisine
nane ilave edilebilir)
2.GÜN
Kahvaltı:
1 su bardağı süt içerisine
3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1
porsiyon kivi, 3 tam ceviz, 10-12
taze dut ya da 1 yemek kaşığı kuru
dut, bolca tarçın, zencefil
Ara:
1 kâse tarçınlı yoğurt
Öğle:
3-4 köfte kadar kuzu etinden
yapılmış ızgara köfte, domates,
salatalık dilimleri, 1 kâse sumaklı
çörekotlu sarımsaklı yoğurt
İkindi:
1 küçük boy muz+1 kâse
sade probiyotik yoğurt
Akşam:
2 adet zeytinyağlı ve
garnitürlü enginar, 1 dilim ekşi
maya çavdar ekmeği ve az yağlı
çoban salata
Ara:
1 bardak ev yapımı kakaolu
süt
3.GÜN
Kahvaltı:
2 yumurtadan yapılmış
bol sebzeli menemen/omlet,
1 dilim peynir, 5-6 zeytin, 1
dilim ekmek, bol roka, dereotu,
maydanoz, semizotu
Ara:
2 adet ceviz, 8-10 erik
Öğle:
8-10 yemek kaşığı
kurubaklagil yemeği, 1 kâse
yoğurt, 1 dilim ekşi maya çavdar
veya siyez ekmek, ev turşusu,
bol salata (sumak, elma sirkesi
eklenmiş)
İkindi:
1 bardak kefir, 12 çilek
Akşam:
1 porsiyon ızgara tavuk
göğsü, 1 dilim ekşi maya çavdar
ekmeği (veya onun yerine az
miktar patates püresi), 1 kâse
yoğurt, bol salata (sumak, elma
sirkesi eklenmiş)
Ara:
1 kâse çörekotlu yoğurt
Not:
Bu liste bireyin herhangi
bir sağlık problemi olmadığı
varsayılarak hazırlanmış ve sadece
örnek oluşturması bakımından
verilmiştir.
MAYIS 2020 15