Background Image
Previous Page  15 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 52 Next Page
Page Background

"Bu süreçte sağlıklı

sofralar hazırlanmalı,

sorunları en aza

indirmek için mutlaka

evde yemek

pişirilmelidir. C

vitamini alan bu

virüsü kolay yener.

Her gün kahvaltıya

kivi, ara öğüne

portakal, salataya

limon & çörekotu

eklenmelidir. Ağır fast

food ürünlerden uzak

kalmak, evde egzersiz

yapmaya devam

etmek önemlidir."

gibi narenciyeler yetişir. Her besini

mevsiminde tüketmek hem besin

içeriği açısından hemde fayda

açısından daha kıymetlidir. Yapılan

bir çalışmada yazın portakal suyu

tüketiminin cilt kanseri riskini

artırdığı görülmüştür. Sebebi ise

portakal suyu tüketiminin güneş

ışınlarının dik gelmesiyle deride

yaptığı etkiler olarak belirtilmiştir.

Ne güzeldir ki portakal bize kış

mevsimi yani güneş ışınlarının dik

gelmediği bir mevsimde verilmiştir.

Buradan yola çıkarak hem vitamin

ve mineral zenginliği için hem

de o vitaminlerin bedenimizde

doğru şekilde değerlendirilebilmesi

içinmevsiminde meyve ve sebze

tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sadece sebze, meyve ve bakliyat

tüketerek bağışıklığımızı kuvvetli

tutmamızmümkünmü yoksa

takviye gerekli mi? Gıda takviyeleri

için neler düşünüyorsunuz?

İnsan vücudu yaşamının her anında

çevresinde bulunan çok sayıdaki

mikrobun saldırısına uğrar. Bu

saldırılardan sadece bağışıklık

sistemini güçlü tuttuğu sürece galip

çıkar. Yani burada önemli olan virüse

karşı bağışıklığınızı güçlü tutmaktır.

Covid-19 gibi pandemik ya da

mevsimsel grip-soğuk algınlıklarında

önemli olan güçlü bir bağışıklık

sistemine sahip olmaktır. Covid-19

gibi virüs salgınlarında özellikle

yaşlılar, kronik hastalığı olan kişiler

risk altındadır. Riski azaltmak, düşen

bağışıklık sistemini yükseltmek

için günlük beslenme planında

bazı kurallara dikkat edilmelidir.

Protein, vitamin ve mineralden

zengin beslenilirken şeker, alkol ve

diğer boş kalori kaynaklarından

fakir beslenmeye dikkat edilmelidir.

Düzgün beslenilir, hijyene ve sosyal

izolasyona dikkat edilirse bağışıklık

sistemi güçlenir, enfeksiyondan

korunma ihtimali artar. Hedefimiz

takviye yerine doğal beslenme, alkol

ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan

uzak kalmak olmalıdır.

Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu

yapmaya devamedelimmi?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi,

hastalıktan korunmanın anahtarı,

bağırsağımızın sağlıklı olmasıdır.

Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu

gibi besinler bağırsak sağlığını

destekler. Beslenmedeki probiyotik

ve prebiyotik dengenin kurulmasına

destek olur. Hembu süreçte hem

de bu süreçten sonra geleneğimizin

bize bir hediyesi olan bu besinleri

yapmayı ve tüketmeyi sürdürmeliyiz.

Mayıs ayında besin değeri yüksek,

tüketilebilecek gıdalar nelerdir?

Mayıs ayı meyveleri çilek, yeşil

erik, malta eriği, dut; sebzeleri ise

enginar, taze bakla, taze sarımsak,

kuşkonmaz, bezelye, asma yaprağı,

semizotu, deniz börülcesi, arapsaçı,

ebegümeci, hindiba, ısırgan,

radikadır. Tüm bumeyve ve

sebzeler kıştan çıkan bedeni adeta

temizler, toksin atmaya yardımcıdır.

Bağışıklığı güçlendirir.

3 Günlük Menü

1.GÜN

Kahvaltı:

1 yumurta, 1 dilim

peynir, 1 dilim ekşi maya çavdar

ekmeği, 5-6 adet yeşil zeytin,

domates, salatalık, tatlı kırmızı

biber, yeşil çay

Ara:

10 adet fındık, 2 kayısı

Öğle:

1 tabak taze bakla yemeği,

1 tabak Akdeniz salatası (sumak,

sarımsak, elma sirkesi eklenmiş),

1 kâse yoğurt, 1 dilim ekşi maya

çavdar ekmeği

İkindi:

1 adet orta boy elma, 1

bardak tarçınlı süt

Akşam:

1 porsiyon ızgara balık,

domates, salatalık dilimleri, 1

dilim ekşi maya çavdar ekmeği

Ara:

1 su bardağı kefir (içerisine

nane ilave edilebilir)

2.GÜN

Kahvaltı:

1 su bardağı süt içerisine

3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1

porsiyon kivi, 3 tam ceviz, 10-12

taze dut ya da 1 yemek kaşığı kuru

dut, bolca tarçın, zencefil

Ara:

1 kâse tarçınlı yoğurt

Öğle:

3-4 köfte kadar kuzu etinden

yapılmış ızgara köfte, domates,

salatalık dilimleri, 1 kâse sumaklı

çörekotlu sarımsaklı yoğurt

İkindi:

1 küçük boy muz+1 kâse

sade probiyotik yoğurt

Akşam:

2 adet zeytinyağlı ve

garnitürlü enginar, 1 dilim ekşi

maya çavdar ekmeği ve az yağlı

çoban salata

Ara:

1 bardak ev yapımı kakaolu

süt

3.GÜN

Kahvaltı:

2 yumurtadan yapılmış

bol sebzeli menemen/omlet,

1 dilim peynir, 5-6 zeytin, 1

dilim ekmek, bol roka, dereotu,

maydanoz, semizotu

Ara:

2 adet ceviz, 8-10 erik

Öğle:

8-10 yemek kaşığı

kurubaklagil yemeği, 1 kâse

yoğurt, 1 dilim ekşi maya çavdar

veya siyez ekmek, ev turşusu,

bol salata (sumak, elma sirkesi

eklenmiş)

İkindi:

1 bardak kefir, 12 çilek

Akşam:

1 porsiyon ızgara tavuk

göğsü, 1 dilim ekşi maya çavdar

ekmeği (veya onun yerine az

miktar patates püresi), 1 kâse

yoğurt, bol salata (sumak, elma

sirkesi eklenmiş)

Ara:

1 kâse çörekotlu yoğurt

Not:

Bu liste bireyin herhangi

bir sağlık problemi olmadığı

varsayılarak hazırlanmış ve sadece

örnek oluşturması bakımından

verilmiştir.

MAYIS 2020 15