yapılmış sebze yemeği tüketmek
bedeni güçlendirir. Tam bir vitamin
deposu olanmeyvelerse her gün
düzenli olarak en az 3 porsiyon
olacak şekilde tüketilmelidir.
Evde kalmak zorunda olduğumuz
bugünlerde çok fazla kapalı alanda
olmak, az hareket etmek, güneş
ışığından yararlanamamaktan
doğabilecek sağlık sorunlarını
gıdalarla giderebilir miyiz?
Hamburg Üniversitesinin ocak
ve şubat 2020 için dünyadaki
ölümlerin istatistiki analizine göre
geçtiğimiz iki ayda Covid-19’dan
ölen 2.360 kişiyken kanserden ölen
1.177.141 kişi. Yani Covid-19’dan
ölen binlerce kişi var ancak esas
risk iki ayda Covid-19’dan yüzlerce
kat fazla kişinin ölümüne neden
olan obezite, kanser, kalp krizi, pıhtı
inme, felç gibi fazla kilo ve yanlış
beslenme ile ilgili rahatsızlıklar.
Covid-19’a karşı korunalım,
ancak esas riskin yanlış beslenme
olduğunu unutmayalım. Covid-19’u
önemseyip evde kalırken bunun
yüzlerce katı ölüme sebep olan
hastalıklara zemin hazırlayacak
beslenmeyi de önemseyelim.
Bu süreçte fast food, makarna ile
beslenmek yerine evde bağışıklık
güçlendiren besinler tüketerek
sağlıklı beslenmeye dikkat edelim.
Evde de olsa düzenli egzersiz
yapalım. Böyle yaparsak evde kalma
kaynaklı sağlık sorunlarını en aza
indirebiliriz.
Stresli ve sıkıntılı hissettiğimiz
zamanlarda abur cuburlara
neden saldırıyoruz? Bunu sağlıklı
yiyeceklerle dizginleyebilmemiz
mümkünmü? Hangi sağlıklı
gıdaları abur cuburların yerine
koyabiliriz?
Duygusal açlık veya duygusal
şişmanlık, fizyolojik açlıktan
oldukça farklıdır. Fizyolojik açlık,
bedenin ihtiyacı olan kalori ve besin
ihtiyacıdır. Duygusal açlık, kalbin
ve ruhun sıkıntısından karnın
doyma sesinin duyulmadığı bir
açlıktır. Karantinada hem kadınları
hem erkekleri derinden etkileyen
duygusal açlık, özellikle hormonal ve
psikolojik açıdan çeşitli değişimler
yaşatır. Duygusal açlık dönemlerinde
yeme sınırı yoktur. Adeta bir boşluğu
doldurmak istercesine çikolata,
pasta, hamburger gibi yüksek
kalorili besin tüketimi vardır. Kişi
yemek yedikçe can sıkıntısının
gideceğine, problemin çözüleceğine
veya üzerinin örtüleceğine inanır.
Ancak böyle olmaz ve duygusal
yeme dönemlerinden kilo alınarak
çıkılır. Bu durumda yeme krizlerinin
nedenleri bulunmalı ve çözüm
sürecine gidilmelidir. Canınız
tatlı istiyorsa aşırı yağlı, şekerli
abur cubur tatlılar yerine ev
yapımı şekersiz, bal ve pekmezle
tatlandırılmış tatlılardan, tuzlu
istiyorsa leblebi, patlamış darı
gibi daha doğal besinlerden
faydalanabilirsiniz.
Bu dönemde bağışıklığımızı
güçlendirmek için ne tür gıdalara
ağırlık vermeliyiz?
Bu süreçte karanfil çiğneyerek,
tarçın, çörekotu, kekik, zahter,
karanfil, anason, zencefil, hatmi
çiçeği, sarımsak gibi besinleri
kullanarak riski oldukça azaltabiliriz.
Karanfil ve tarçın bulunan
birçok bileşik antiviral etkilidir.
Kekik, güçlü bir antiseptik ve
dezenfektandır. Anason, kuru, ağrılı
öksürükler için faydalıdır. Zencefil
ve meyan kökü enflamasyonu
azaltarak öksürük ve boğaz ağrısına
iyi gelir. Hatmi çiçeği, bronşit de
dahil olmak üzere kuru öksürük ve
boğaz ağrıları için kullanılır.
Sağlıklı bir sofranın olmazsa
olmazları nelerdir? Her gün
yememiz gereken gıdalar var
mıdır?
Sağlıklı sofra gökkuşağı gibidir.
İçerisinde her renkten ve her gruptan
besin vardır. Et, süt, yumurta,
kuru baklagil, meyve ve sebzeler
gibi bedenin yapımve onarımına
destek olacak besinler sağlıklı bir
sofranın olmazsa olmazlarıdır. Bu
süreçte sağlıklı sofralar hazırlanmalı,
sorunları en aza indirmek için
mutlaka evde yemek pişirilmelidir. C
vitamini alan bu virüsü kolay yener.
Her gün kahvaltıya kivi, ara öğüne
portakal, salataya limon&çörekotu
Covid-19’a karşı korunalım ancak esas riskin
yanlış beslenme olduğunu unutmayalım.
Covid-19’u önemseyip evde kalırken bunun
yüzlerce katı ölüme sebep olan hastalıklara
zemin hazırlayacak beslenmeyi de önemseyelim.
Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden dereceyle
mezun olan Derya Zünbülcan, birçok projede yer aldı. Onkoloji
diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu beslenmesi diyetisyenliği
sertifikalarına sahip olan Zünbülcan, katıldığı birçok kongre ve yaptığı
bilimsel araştırmalar ışığında keyifle zayıflatmayı hedefleyen "İntegrinal
Diyet Sistemi"ni geliştirdi.
DERYA ZÜNBÜLCAN KİMDİR?
MAYIS 2020 13