Background Image
Previous Page  13 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 52 Next Page
Page Background

yapılmış sebze yemeği tüketmek

bedeni güçlendirir. Tam bir vitamin

deposu olanmeyvelerse her gün

düzenli olarak en az 3 porsiyon

olacak şekilde tüketilmelidir.

Evde kalmak zorunda olduğumuz

bugünlerde çok fazla kapalı alanda

olmak, az hareket etmek, güneş

ışığından yararlanamamaktan

doğabilecek sağlık sorunlarını

gıdalarla giderebilir miyiz?

Hamburg Üniversitesinin ocak

ve şubat 2020 için dünyadaki

ölümlerin istatistiki analizine göre

geçtiğimiz iki ayda Covid-19’dan

ölen 2.360 kişiyken kanserden ölen

1.177.141 kişi. Yani Covid-19’dan

ölen binlerce kişi var ancak esas

risk iki ayda Covid-19’dan yüzlerce

kat fazla kişinin ölümüne neden

olan obezite, kanser, kalp krizi, pıhtı

inme, felç gibi fazla kilo ve yanlış

beslenme ile ilgili rahatsızlıklar.

Covid-19’a karşı korunalım,

ancak esas riskin yanlış beslenme

olduğunu unutmayalım. Covid-19’u

önemseyip evde kalırken bunun

yüzlerce katı ölüme sebep olan

hastalıklara zemin hazırlayacak

beslenmeyi de önemseyelim.

Bu süreçte fast food, makarna ile

beslenmek yerine evde bağışıklık

güçlendiren besinler tüketerek

sağlıklı beslenmeye dikkat edelim.

Evde de olsa düzenli egzersiz

yapalım. Böyle yaparsak evde kalma

kaynaklı sağlık sorunlarını en aza

indirebiliriz.

Stresli ve sıkıntılı hissettiğimiz

zamanlarda abur cuburlara

neden saldırıyoruz? Bunu sağlıklı

yiyeceklerle dizginleyebilmemiz

mümkünmü? Hangi sağlıklı

gıdaları abur cuburların yerine

koyabiliriz?

Duygusal açlık veya duygusal

şişmanlık, fizyolojik açlıktan

oldukça farklıdır. Fizyolojik açlık,

bedenin ihtiyacı olan kalori ve besin

ihtiyacıdır. Duygusal açlık, kalbin

ve ruhun sıkıntısından karnın

doyma sesinin duyulmadığı bir

açlıktır. Karantinada hem kadınları

hem erkekleri derinden etkileyen

duygusal açlık, özellikle hormonal ve

psikolojik açıdan çeşitli değişimler

yaşatır. Duygusal açlık dönemlerinde

yeme sınırı yoktur. Adeta bir boşluğu

doldurmak istercesine çikolata,

pasta, hamburger gibi yüksek

kalorili besin tüketimi vardır. Kişi

yemek yedikçe can sıkıntısının

gideceğine, problemin çözüleceğine

veya üzerinin örtüleceğine inanır.

Ancak böyle olmaz ve duygusal

yeme dönemlerinden kilo alınarak

çıkılır. Bu durumda yeme krizlerinin

nedenleri bulunmalı ve çözüm

sürecine gidilmelidir. Canınız

tatlı istiyorsa aşırı yağlı, şekerli

abur cubur tatlılar yerine ev

yapımı şekersiz, bal ve pekmezle

tatlandırılmış tatlılardan, tuzlu

istiyorsa leblebi, patlamış darı

gibi daha doğal besinlerden

faydalanabilirsiniz.

Bu dönemde bağışıklığımızı

güçlendirmek için ne tür gıdalara

ağırlık vermeliyiz?

Bu süreçte karanfil çiğneyerek,

tarçın, çörekotu, kekik, zahter,

karanfil, anason, zencefil, hatmi

çiçeği, sarımsak gibi besinleri

kullanarak riski oldukça azaltabiliriz.

Karanfil ve tarçın bulunan

birçok bileşik antiviral etkilidir.

Kekik, güçlü bir antiseptik ve

dezenfektandır. Anason, kuru, ağrılı

öksürükler için faydalıdır. Zencefil

ve meyan kökü enflamasyonu

azaltarak öksürük ve boğaz ağrısına

iyi gelir. Hatmi çiçeği, bronşit de

dahil olmak üzere kuru öksürük ve

boğaz ağrıları için kullanılır.

Sağlıklı bir sofranın olmazsa

olmazları nelerdir? Her gün

yememiz gereken gıdalar var

mıdır?

Sağlıklı sofra gökkuşağı gibidir.

İçerisinde her renkten ve her gruptan

besin vardır. Et, süt, yumurta,

kuru baklagil, meyve ve sebzeler

gibi bedenin yapımve onarımına

destek olacak besinler sağlıklı bir

sofranın olmazsa olmazlarıdır. Bu

süreçte sağlıklı sofralar hazırlanmalı,

sorunları en aza indirmek için

mutlaka evde yemek pişirilmelidir. C

vitamini alan bu virüsü kolay yener.

Her gün kahvaltıya kivi, ara öğüne

portakal, salataya limon&çörekotu

Covid-19’a karşı korunalım ancak esas riskin

yanlış beslenme olduğunu unutmayalım.

Covid-19’u önemseyip evde kalırken bunun

yüzlerce katı ölüme sebep olan hastalıklara

zemin hazırlayacak beslenmeyi de önemseyelim.

Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden dereceyle

mezun olan Derya Zünbülcan, birçok projede yer aldı. Onkoloji

diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu beslenmesi diyetisyenliği

sertifikalarına sahip olan Zünbülcan, katıldığı birçok kongre ve yaptığı

bilimsel araştırmalar ışığında keyifle zayıflatmayı hedefleyen "İntegrinal

Diyet Sistemi"ni geliştirdi.

DERYA ZÜNBÜLCAN KİMDİR?

MAYIS 2020 13