dosya
eklenmelidir. Ağır fast food ürünlerden
uzak kalmak, evde egzersiz yapmaya
devam etmek önemlidir. Aktif beden,
bağışıklığı güçlü bedendir. Her gün
düzenli olarak çörekotu, bal, zerdeçal,
zencefil, karanfil, propolis tüketin.
Günde en az 3 litre su için. Suyunuza
karanfil ve taze zencefil ekleyin.
Bolca su tüketimi virüsün vücuttan
atılmasında kilit görevindedir.
Et tüketimini sınırlandırmalı mıyız?
Et için ideal pişirme yöntemini
nedir?
Et besleyici değeri oldukça yüksek
bir besindir. Yüksek oranda protein,
niasin, tiamin, riboflavin ve B6, E
vitamini, demir, çinko ve magnezyum
içerir. Ancak her sağlıklı besinde
olduğu gibi et de sağlıklı beslenme
içerisine dengeli şekilde dahil
edilmelidir. Aşırı et tüketiminden
kaçınılmalıdır. Pişirme yöntemi
olarak kızartmaktan kaçınılmalı,
ızgara, buğulama ya da fırın şeklinde
tüketilmelidir.
Mevsiminde tüketilmeyen sebze
meyvelerin besin değerleri düşük
müdür? Kışın yenen domatesten ya
da patlıcandan gerekli vitaminleri
alabilir miyiz?
Doğada her şey belirli bir düzen
içerisindedir. Her mevsiminmeyve ve
sebzesi o mevsimde ihtiyacımız olan
vitamin ve mineralleri karşılamamız
için tasarlanmıştır. Örnek verecek
olursak yazın güneşten korunmak
için A vitamini açısından zengin
besinlere ihtiyacımız vardır. Yaz
mevsiminde karpuz, kayısı, şeftali gibi
A vitamini zengini besinler yetişir.
Kışınsa C vitaminine ihtiyacımız
daha çoktur ve kış mevsiminde C
vitamini zengini portakal, greyfurt
1. Bağışıklık güçlendirici salata sosu:
●
5 küp şeker kadar taze zencefil
●
1 yemek kaşığı zerdeçal
●
1 tatlı kaşığı karabiber
●
5 diş sarımsak
●
500 ml zeytinyağı
Zencefil ve sarımsağı rendeleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp karanlık ve serin bir yerde birkaç gün
bekletin. Zerdeçalın içerdiği curcumin, karabiberin içerdiği piperin ve zeytinyağı sayesinde muhteşem
etkili bir sos elde edeceksiniz. Her gün düzenli kullanımda bağışıklık sisteminiz güçlenecek.
Kullanımı: Öğlen ve akşam olmak üzere günde iki kere birer yemek kaşığı salatalarınıza ekleyin.
2. Hastayı ayağa kaldıran zencefil şerbeti:
●
1 yemek kaşığı zencefil
●
1 yemek kaşığı tarçın
●
1 yemek kaşığı kekik
●
1 yemek kaşığı karabiber
●
200 gram bal
Tüm malzemeleri karıştırarak macun haline getirin. Hazırladığınız macunu 1 bardak suya 1 yemek
kaşığı macun olacak şekilde ekleyin. Suyun sıcağa yakın ılık su olması boğazınızın yumuşamasına,
temizlenmesine yardımcı olacak.
Kullanımı: 15 gün süreyle düzenli olarak günde 1 yemek kaşığı kullanın.
3. Doğal öksürük şurubu:
Balgamlı ya da kuru öksürüğünüz varsa meyan kökü, kekik etkili bitkilerdendir.
Eczanelerde satılan birçok öksürük şurubu bu bitkilerden faydalanılarak hazırlanır.
Burada önemli olan doz ve hazırlanış şeklidir.
●
5 gram hatmi çiçeği
●
5 gram meyan kökü
●
5 gram kekik
●
5 gram anason
●
Bal
Tüm bitkileri karıştırın. 1 litre kaynar suyu bitkilerin üzerine ekleyip 2 saat boyunca demleyin.
Demlendikten sonra süzüp, sıvı miktarı yaklaşık bir bardağa inene kadar çok kısık ateşte yavaş yavaş
kaynatın. Karışımı istediğiniz ölçüde balla ya da andız pekmezi ile tatlandırın. Oda sıcaklığına geldikten
sonra ağzını kapatın. Bu şekilde 1 ay buzdolabında kalabilir.
Kullanımı: Çocuklar günde 1 yemek kaşığı, yetişkinler ise günde 2 yemek kaşığı kullanabilir.
4. Virüs kalkanı pöç çorbası:
Kemik suyu, dana pöç çorbası hasta kişi için adeta kök hücre tedavisi gibi kıymetlidir. Bedeni iyileştirir.
Virüsle savaşma gücünü arttırır.
●
1,5 kg dana pöç
●
2 yemek kaşığı elma sirkesi
●
1 soğan
●
1 havuç
●
2-3 yaprak defne yaprağı
●
1 tatlı kaşığı tane karabiber
●
2-3 diş sarımsak
●
Çok az kaya tuzu
Pöçü iyice yıkayın. Kemik suyu yapar gibi önce yüksek ateşte köpükleri toplayın. Sonra kısık ateşte
4-6 saat pişirin. İyice özünü verdikten sonra eti kemikten ayırın. İster sadece suyuna çorbanızı yapın.
İsterseniz çorbadaki etleri ile birlikte blender’dan geçirin.
5. Şifa niyetine altın süt:
●
1 bardak organik süt
●
1 çay kaşığı zerdeçal
●
1 çay kaşığı tarçın
●
1/2 çay kaşığı zencefil
●
1/8 çay kaşığı karabiber
●
1/4 çay kaşığı salep
Tüm malzemeleri karıştırarak ısıtın. Hafif soğumaya bıraktıktan sonra balı ilave edin.
Kullanımı: Günde bir bardak altın süt için. Hem göğsü yumuşatır hem bağışıklığı güçlendirir.
Not: Bu yazıda sunulan bilgiler, hastalık tanı ve tedavisi amaçlı değildir. Doktorunuzun gerekli gördüğü
tedavilere alternatif değildir. Hamile ve emzikliyseniz, herhangi bir sağlık sorununuz varsa bir uzmana
danışmadan tüketmemelisiniz.
Şifa niyetine ev yapımı 5 doğal reçete
Yeşilay
14
"EVDE İYİ VE SAĞLIKLI YAŞAM"