Sosyal medyanın “sosyal” sorunları! - page 71

Pek çok kültürde kutsal kabul edilen, yüzyıllar boyu
bolluk, bereket ve refahın sembolü olan nar, baharda açar
çiçeklerini. Zaman içersinde olgunlaşıp, mevsim sonbaha-
ra dönünce dallar meyveye durur. Asya kökenli olan narın
her bir meyvesinde ortalama 1000 tane bulunur. Bu yakut
taneler tülü andıran incecik beyaz zarların altında bulunur.
Ülkemizde yoğun olarak Ege ve
Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen nar
ağacının ömrü 30 ila 50 yıl arasında
değişir. Narın; “Boncuk”, “Devedişi”,
“Gök milesi”, “Kara”, “Karaköprü”, “Ka-
tırbaşı”, “Kızıl”, “Kuş”, “Nizip”, “Hicaz”,
“Tırbey” gibi çeşitleri bulunur. Özellikle
Ortadoğu’da bolca tüketilen nar, Lüb-
nan yemeklerinde salatalarda, patlıcan
püresine, tatlı kuskus çeşitlerine ve
bademli krema yapımında değerlendi-
rilir. Hindistan ve Pakistan Mutfağı’nda
ise nar taneleri ezilerek yemeklere
ilave edilir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Ana-
dolu Mutfağı’nda soğuk çorbalara, kı-
sır, salata, ekşili dolma ve bazı yemek-
lere nar ekşisi ilave edilir. Osmaniye’de
“Ekşili çorba”, Urfa’da “Bostana”, An-
takya’da “Zahter salata”, Kilis’te “Kilis
kebabı”, Diyarbakır’da “Nardanaşı” nar
ekşisi ilavesiyle yenilen yiyeceklerden
bazılarıdır.
Nar temizlerken…
Narın üst veya alt kısmından küçük bir kapak çıkarın. Bıçak
yardımıyla çukur kısımlardan, yukarıdan aşağıya doğru 5
yerinden hafifçe kesikler atın. İki elinizle kesik yerlerinden
hafifçe çatlatın. Daha sonra açarak narı taneleyin.
Sağlık için nar…
Demir, potasyum, C vitamini açısından
zengin olan nar, Çin’de yüzyıllardır ilaç
yerine kullanılır. Tanelerinin yanı sıra ka-
buklarını da değerlendiren Çinli’ler ishale
karşı bu kabukları kurutup öğüttükten
sonra değerlendirirler.
Tabiatın insana sunduğu doğal ilaçlardan
biri olan, doğal östrojen kaynağı olan
yakut taneli bu meyve özellikle meno-
poz dönemindeki kadınların tüketmesi
tavsiye edilir.
Damarların tıkanmasına yol açan plaka-
ları yok eden nar, kolesterolü, tansiyonu
ve ateşi düşürmede yardımcı olurken,
bağışıklık sisteminin güçlenmesine
katkıda bulunur. Parazitlerin vücuttan
atılmasında etkili olan meyvenin, kan
yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Nar
suyu sıkılıp içildiğinde ya da nar yen-
diğinde sindirimi kolaylaştırır, vücudu
güçlendirir.
NAR
Mutfağın bereketİ
100 gram taze narın
besin değerleri…
Kalori
63 gr
Protein
0.5 gr
Karbonhidrat
16 gr
Kolesterol
0
Fosfor
8 mgr
Kalsiyum
3 mgr
Demir
0.3 mgr
Sodyum
3 mgr
Potasyum
259 mgr
B1 vitamini
0.03 mgr
B2 vitamini
0.03 mgr
B3 vitamini
0.3 mgr
C vitamini
4 mgr
SE LMA ŞE N
E R K İ N ÖN
YA Z I
FOTOĞ R AF
yesilay.org.tr
67
YEŞiLAY
OCAK 2015
1...,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70 72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,...88
Powered by FlippingBook