Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  39 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 84 Next Page
Page Background

GÜNDE ORTALAMA 1500

MG KALSİYUMALIN

Peki ama günde ne kadar

kalsiyum almak gerekiyor?

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Deniz, hemen herkesin

merak ettiği bu soruyu

şöyle yanıtlıyor: “19-50

yaş arası kişilerin günlük

kalsiyum ihtiyacı 1000

mg, 50 yaş üzeri için ise

1200 mg olarak belirlendi.

Hamileler veya emziren anneler

için, kalsiyum ihtiyacı 1300 mg’a

çıkıyor. Zayıflama programları vücut

ağırlığı, boy, genel sağlık durumu, fiziksel

aktivite düzeyi, beslenme alışkanlıkları gibi

birçok faktöre bağlı olduğundan miktarlar kişiye göre

değişkenlik gösterebiliyor. Ancak besinlerle ortalama

olarak 1500 mg/gün kalsiyum alımı sağlayarak kilo

vermenizi hızlandırabilirsiniz.”

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ EN ETKİLİ

KALSİYUMKAYNAKLARI

Vücudumuz için gerekli ve ağırlık kaybetmemize yardımcı

olan kalsiyumun en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir.

Bunun yanı sıra pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil

yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurumeyveler de

kalsiyumdan zengin besinler arasında yer alıyor.

KALSİYUMDAN ZENGİN

BESLENMENİN 6 PÜF NOKTASI

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz,

kalsiyumdan zengin beslenmek için

dikkat edilmesi gereken noktaları

şöyle sıralıyor:

1-

Beslenmenizde süt, yoğurt,

ayran, cacık veya peynir gibi süt ve

süt ürünlerine mutlaka yer verin.

Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih

edebilirsiniz. Yağ oranının azaltılmış olması kalsiyum

içeriğini değiştirmez ve yağdan tasarruf etmenizi

sağlar. Örneğin kahvaltıda bir ince dilim peynir, öğle

yemeğinizde bir kase yoğurt ya da cacık ve herhangi

bir ara öğününüzde bir bardak süt tüketerek, hem tok

kalabilir, hem de kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz.

2-

Ispanak, pazı, bamya,

fasulye ve börülce gibi

sebzeler de kalsiyum

bakımından zengin.

3-

Etli veya kıymalı

ana yemeklerin

yanına maydanoz,

roka, nane ve kıvırcık

gibi yeşillikler ekleyin.

4-

Haftada iki-üç

kez kuru fasulye,

nohut, mercimek

tüketerek kalsiyum alımını

artırın.

5-

Meyve tercihinizi

kalsiyum içerdikleri için kuru kayısı,

kuru erik, kuru incirden yana kullanabilirsiniz.

Ancak kuru meyvelerin şeker oranının yüksek

olduğunu unutmayın ve porsiyonlarına dikkat

edin.

6-

Badem iyi bir kalsiyum kaynağı. Doyurucu

ve kalsiyumdan zengin bir ara öğün alternatifi

olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak içerdiği yağ

nedeniyle gün içinde 10 adet çiğ bademden fazla

yememeye dikkat edin.

KALSİYUMDESTEĞİ

ETKİLİ OLUYOR MU?

Yinemerak edilen bir başka nokta da, besin

desteğinin aynı etkiyi sağlayıp, sağlamadığı.

Deniz, “Besinlerle ve besin destekleriyle aldığımız

kalsiyumu değerlendirdiğimizde; süt ve süt ürünleri

öne çıkıyor“ diyerek sözlerine şöyle devamediyor:

“Bunun nedeni ise sütün içinde bulunan birçok

biyoaktif bileşiğin kalsiyumla ortak çalışması. Bu

sayede de kilo vermeyi hızlandırıyor. Dolayısıyla,

besin desteği olarak alınan kalsiyum, süt ve süt

ürünleriyle aynı etkiyi göstermiyor. Örneğin

Amerika’da kadınlarla yapılan bir çalışmada; bir

grup kadına süt ve süt ürünleriyle ortalama 1200-

1300mg kalsiyumalacakları şekilde beslenme

planlanmış. Diğer gruba ise besin desteğiyle 1200-

1300mg kalsiyumverilmesi sağlanmış. Sonuçlara

bakıldığında; süt ve süt ürünleriyle kalsiyum

ihtiyacını karşılayan kadınların yüzde 70 daha fazla

ağırlık kaybettiği gözlenmiş.”

Beslenme ve

Diyet Uzmanı

Melike Şeyma Deniz

yesilay.org.tr

39

YEŞiLAY

AĞUSTOS 2015