Halk Sağlığı Politikaları Ekseninde Bağımlılık - page 71

TınaztepeMağarası veYerköprüŞelalesi deKonya’nın eşsiz
güzelliklerindendir. TınaztepeMağarası 1580muzunluğundadır
ve astımhastaları için doğal bir tedavi ortamıdır.
Göksu nehrinde yer alan Yerköprü Şelalesi ise 20m
yükseklikten dökülmektedir. Özellikle Haziran ayında
ziyaret edilmesi tavsiye edilen şelale etrafındaki ağaç ve
çiçeklerle muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır.
Konya özellikle Selçuklu döneminde Türk-İslam dünyasının
ilimmerkezlerinden olmuştur. Muhiddin Arabî, Mevlânâ
Celaleddin Rûmî, Şemsî Tebrizî, Kadı Burhaneddin gibi değerli
âlim ve düşünürler eserlerini Konya’da hazırlamışlardır.
Müzeler
İl merkezinde 7 (Mevlana, Karatay Çini Eserleri, İnce Minare,
Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya Ve Arkeoloji Müzeleri),
ilçelerde 4 (Çatalhöyük Örenyeri müzesi, Ereğli müzesi,
Akşehir batı cephesi karargâhı müzesi ve Akşehir arkeoloji
müzesi) olmak üzere toplam 11 müze bulunmaktadır.
Konya’da ulusal kültürümüzün korunduğu yazma eserler
kütüphanesi olarak, bölge yazma eserler kütüphanesi
ve Yusufağa yazma eserler kütüphanesi bulunmaktadır.
Bu kütüphanelerde 17 bin 815 adet el yazması, 36 bin 719
adet matbu olmak üzere toplam 54 bin 534 adet kitap
bulunmaktadır.
Konya Mutfağı
Konyamutfağı oldukça zengin bir mutfak. Etli ekmek, fırın
kebabı, peynirli pide; höşmerim tatlısı, sacarası tatlısı gibi
herkesçe bilinen lezzetlere sahip. Günümüzde de çoğu devam
eden bu geleneklerden en önemlisi düğün pilavıdır. Konya
düğünlerinde açılış yoğurt çorbasıyla yapılır ve ardından pilav
üstü et gelir. Tatlı yendikten sonra bamya çorbasıyla ikinci
yemeğe geçilir. Tekrar pilav üstü et gelir ve daha sonra hoşaf
veya zerdeyle yemek sonlandırılır. Bütün yemekler ortaya
getirilir, herkes aynı kaptan yer. Düğün yemekleri sokakta
verildiği için kız tarafıyım/erkek tarafıyımdiyerek sofraya
dahil olmakmümkündür. Hatta Pazar günleri cebinde kaşıkla
düğün pilavı kollayan kişiler olduğu söylenir.
Konya gibi birçok İç Anadolu şehrinde de yapılan arabaşı
çorbası da yine farklı bir âdete sahiptir. Arabaşı çorbasının
yanında hamur servis edilir. Kaşıklara hamur alınır çorbaya
batırılıp çıkarılır ve yenir. Erkeklerden hangisi hamuru
çorbaya batırıp çıkaramazsa bir dahaki daveti o alır.
Konya’da akraba ziyaretleri, günler, davetler çok sık yapılır. Bu
sayede kendilerine özgü geleneklerini hala yaşatmaktadırlar.
yesilay.org.tr
69
YEŞiLAY
EYLÜL 2014
1...,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70 72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,...84
Powered by FlippingBook