

sağlık
Yeşilay
34
ruhen bir aydınlanma, ferahlık
katarken aynı zamanda
bedende de aydınlanma yani
arınma ve yenilenme sağlıyor.
Bilimsel olarak da oruç,
son yıllarda bilim adamları
tarafından en çok merak edilen
konular arasında yer alıyor.
20 yıldır açlık üzerine çalışan
Japon bilim adamı Yoshinori
Ohsumi, 2016 yılında, “otofaji”
üzerine yaptığı çalışmalarla
Nobel Fizyoloji veTıp Ödülü’ne
layık görüldü. Otofaji, kelime
anlamı olarak “kendi kendini
(auto) yeme (phagy)” anlamına
geliyor. Yani hücre aç kaldığı
zaman besin elde etmek için
kendi yaşlanmış ve bozulmuş
yapılarını yok ediyor. Bu sırada
da tam olarak bir arınma ve
yenilenme meydana geliyor.
Oruçta da 16 saati bulan
açlık sürelerinde otofaji
devreye giriyor. Ramazan
ayında bu sayede hücreler
yenileniyor, bağışıklık sistemi
kuvvetleniyor, bedenlere
dinçlik geliyor. Oruç ruhen ve
bedenen tam bir yenilenme,
fakat bu bir aylık süre boyunca
nasıl beslendiğiniz yenilenme
döneminizin temellerini
oluşturuyor. İftar ve sahur,
yeterli su alımı, fiziksel
olarak aktif olmak sağlıklı bir
Ramazan ayının temel taşlarını
oluşturuyor.
İftar saatleri için beslenme
önerileriniz neler? Hangi tür
besinlerden hangi miktarlarda
tüketmeliyiz?
İftarda insanlar genellikle
ne yenilmesi gerektiğine
odaklanıyor, fakat burada önemli
olan bir diğer konu da ne kadar
yenildiği olmalı. Uzun süre açlıkla
beraber düşen kan şekerinin
etkisiyle hazırlanan iftar sofraları
dolup taşıyor, hızlıca yemekler
yeniliyor, sonrasında ise hâlsizlik,
mide şişkinliği, hazımsızlık ve
sindirim sorunları meydana
geliyor. İftarda öncelikle su ile
birlikte oruç açılmalı, sonrasında
yemeğe çok yağlı olmayan
bir çorbayla başlanmalı. Hızlı
bir şekilde yemek yerine, iyi
çiğneyerek yavaş yavaş ana yemek
bitirilmeli. Beyinde bulunan
ventromediyal bölgesinin
uyarılmasıyla tokluk hissi oluşur.
R
amazan ayı bedenimizi
arındırmak için bir
fırsat sunuyor. Oruç ve
bedensel arınma ile ilgili neler
söylersiniz?
Ramazan ayı, her yıl tüm
dünyada milyonlarca Müslüman
tarafından beklenen, tüm yılın
ruhen ve bedenen arınmasının
gerçekleştiği yılın en önemli
dönemlerinden biri. Oruç insana
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yolları ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Diyetisyen Gözde
Ağca, oruç tutarken günde ortalama 16 saati bulan açlık süresi sayesinde vücuttaki yaşlanmış
ve bozulmuş yapıların yok olduğunu söylüyor. Bu sayede hücrelerin yenilendiğini, bağışıklık
sisteminin kuvvetlendiğini ve bedene dinçlik geldiğini vurgulayan Ağca, “Ramazan’da da
yoğurt, salata ve sebze üçlüsünden vazgeçmeyin!” diyor.
“İftardan sonra mide
bulantısı, yanma, gaz,
ağırlık gibi şikâyetler
yaşıyorsanız
muhtemelen
ihtiyacınızdan fazlasını
yemiş veya yağlı-
kızartma türü yiyecekler
tercih etmiş
olabilirsiniz."
Diyetisyen Gözde Ağca
Belit ŞENOL
DiyetisyenGözdeAğca:
Oruç tutmak, arınma ve
yenilenme sağlıyor