Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  34 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

34

ruhen bir aydınlanma, ferahlık

katarken aynı zamanda

bedende de aydınlanma yani

arınma ve yenilenme sağlıyor.

Bilimsel olarak da oruç,

son yıllarda bilim adamları

tarafından en çok merak edilen

konular arasında yer alıyor.

20 yıldır açlık üzerine çalışan

Japon bilim adamı Yoshinori

Ohsumi, 2016 yılında, “otofaji”

üzerine yaptığı çalışmalarla

Nobel Fizyoloji veTıp Ödülü’ne

layık görüldü. Otofaji, kelime

anlamı olarak “kendi kendini

(auto) yeme (phagy)” anlamına

geliyor. Yani hücre aç kaldığı

zaman besin elde etmek için

kendi yaşlanmış ve bozulmuş

yapılarını yok ediyor. Bu sırada

da tam olarak bir arınma ve

yenilenme meydana geliyor.

Oruçta da 16 saati bulan

açlık sürelerinde otofaji

devreye giriyor. Ramazan

ayında bu sayede hücreler

yenileniyor, bağışıklık sistemi

kuvvetleniyor, bedenlere

dinçlik geliyor. Oruç ruhen ve

bedenen tam bir yenilenme,

fakat bu bir aylık süre boyunca

nasıl beslendiğiniz yenilenme

döneminizin temellerini

oluşturuyor. İftar ve sahur,

yeterli su alımı, fiziksel

olarak aktif olmak sağlıklı bir

Ramazan ayının temel taşlarını

oluşturuyor.

İftar saatleri için beslenme

önerileriniz neler? Hangi tür

besinlerden hangi miktarlarda

tüketmeliyiz?

İftarda insanlar genellikle

ne yenilmesi gerektiğine

odaklanıyor, fakat burada önemli

olan bir diğer konu da ne kadar

yenildiği olmalı. Uzun süre açlıkla

beraber düşen kan şekerinin

etkisiyle hazırlanan iftar sofraları

dolup taşıyor, hızlıca yemekler

yeniliyor, sonrasında ise hâlsizlik,

mide şişkinliği, hazımsızlık ve

sindirim sorunları meydana

geliyor. İftarda öncelikle su ile

birlikte oruç açılmalı, sonrasında

yemeğe çok yağlı olmayan

bir çorbayla başlanmalı. Hızlı

bir şekilde yemek yerine, iyi

çiğneyerek yavaş yavaş ana yemek

bitirilmeli. Beyinde bulunan

ventromediyal bölgesinin

uyarılmasıyla tokluk hissi oluşur.

R

amazan ayı bedenimizi

arındırmak için bir

fırsat sunuyor. Oruç ve

bedensel arınma ile ilgili neler

söylersiniz?

Ramazan ayı, her yıl tüm

dünyada milyonlarca Müslüman

tarafından beklenen, tüm yılın

ruhen ve bedenen arınmasının

gerçekleştiği yılın en önemli

dönemlerinden biri. Oruç insana

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yolları ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Diyetisyen Gözde

Ağca, oruç tutarken günde ortalama 16 saati bulan açlık süresi sayesinde vücuttaki yaşlanmış

ve bozulmuş yapıların yok olduğunu söylüyor. Bu sayede hücrelerin yenilendiğini, bağışıklık

sisteminin kuvvetlendiğini ve bedene dinçlik geldiğini vurgulayan Ağca, “Ramazan’da da

yoğurt, salata ve sebze üçlüsünden vazgeçmeyin!” diyor.

“İftardan sonra mide

bulantısı, yanma, gaz,

ağırlık gibi şikâyetler

yaşıyorsanız

muhtemelen

ihtiyacınızdan fazlasını

yemiş veya yağlı-

kızartma türü yiyecekler

tercih etmiş

olabilirsiniz."

Diyetisyen Gözde Ağca

Belit ŞENOL

DiyetisyenGözdeAğca:

Oruç tutmak, arınma ve

yenilenme sağlıyor