Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  35 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 35 / 84 Next Page
Page Background

MAYIS 2019 35

Bu uyarılma yaklaşık olarak 15-

20 dakika sürer. Bu nedenle yavaş

yemek çok önemli, özellikle su

ve çorbadan sonra 10 dakikalık

bir ara vererek ana yemeğe

geçebilirsiniz. Ana yemeklerde

et tercih ediliyorsa özellikle

fırında, ızgara veya haşlama

olarak hazırlanması, kuru

baklagil tercih ediliyorsa da bir

gün önceden suda bekletilmesi

ve kimyon gibi baharatların

kullanılması sindirim sistemini

rahatlatacaktır.

İftarda mutlaka yoğurt, salata ve

sebze yemeği olmalı. Ramazan

ayında en sık karşılaştığımız

sindirim sistemi sorunlarından

birisi de kabızlık oluyor. Bu

nedenle yeterli posa almak

için sebze, tam tahıllı ekmek,

taze meyveler bir ay boyunca

unutulmamalı. Özellikle meyve

ve sebze tüketiminin Ramazan

ayında oldukça azaldığı

görülüyor. İftardan iki saat sonra

tatlı ihtiyacınız için sütlü bir tatlı

yiyebileceğiniz gibi taze meyve,

ceviz ve süt ile de hafif bir ara

öğün yapabilirsiniz. Buna ek

olarak sindiriminize yardımcı

olacak kefir içebilirsiniz. İftardan

sonra mide bulantısı, yanma, gaz,

ağırlık gibi şikâyetler yaşıyorsanız

muhtemelen ihtiyacınızdan

fazlasını yemiş veya yağlı

– kızartma türü yiyecekler

tercih etmiş olabilirsiniz. Böyle

durumlarda iftardan 1,5-2 saat

sonra orta tempolu bir yürüyüş

yapabilirsiniz.

İftardaolduğugibi

sahurda

da tazesebzeler,

yeşillikler

masadaki yerini

almalı.

Ramazan ayında sıvı kaybı

yaşamamak için nelere dikkat

etmeliyiz?

Ramazan ayında yetersiz sıvı alımı

gün içerisinde baş ağrılarına,

hâlsizliklere, uyuklamalara ve cilt

kuruluklarına neden olur. Günlük

olarak bu dönemde de 2-2,5 litre

yani 8-10 bardak su, mutlaka

susama hissi duyulmadan

aralıklı olarak içilmelidir. Çay

ve kahve gibi diüretik içecekler

suyun yerine geçmez, tam tersi

vücutta sıvı kayıplarına neden

olur. Ramazan boyunca bedenin

günlük su ihtiyacı tamamlanmalı.

Ramazan ayında havaların

ısınmasıyla artan terlemeler,

yeterli su içilmediyse baş

dönmelerine, bayılmalara neden

olabilir. Bu nedenle sıcak havalara

özelikle dikkat edilmeli. Öncelikle

iftar ve sahur arasında aralıklı

olarak günlük su ihtiyacının

tamamlanıp tamamlanmadığı

kontrol edilmeli. Sonrasında da

terleme ile kaybolanmineralleri

tekrar yerine koyarak vücudun

sıvı-elektrolit dengesini kurması

için sade maden suyu tercih

edilebilir.

Sahurda nasıl beslenmek gerekir?

Sahur için tok tutacak ve aynı

zamanda da sağlıklı beslenme

önerilerinizi öğrenebilir miyiz?

Sahurda, öncelikle su içilerek

yemeğe başlanması sindirim için

önemli. Sahur sonrasında tekrar

uyunacağı unutulmadan reflü

şikâyetlerinin oluşmaması için yağlı

ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli.

İftara kadar tok kalmak için

sahurda yeterli proteini almak çok

önemli. Tok tutması için proteinden

zengin yumurta, peynir, süt, yoğurt

tercih edilebilir. Burada önemli

olan bir nokta da salam, sosis gibi

işlenmiş ürünler, poğaça, hamur

işi ve patates kızartması gibi yağlı

yiyeceklerden uzak durulması.

Susama hissinin oluşmaması

için az tuzlu, az baharatlı, az yağlı

ve sıvı içeriği yüksek bir öğün

hazırlanmalı. Sahurda da sıvı

tüketiminizi artırmak için çorba,

şekersiz komposto, kefir ve ayran

tüketebilirsiniz. Gün boyunca kan

şekerinizin dengede olması için

sahurda kompleks karbonhidratlar

unutulmamalı. İftarda olduğu gibi

sahurda da taze sebzeler, yeşillikler

masadaki yerini almalı.

Ramazan ayında

yetersiz sıvı alımı

gün içerisinde baş

ağrılarına, hâlsizliklere,

uyuklamalara ve cilt kuruluklarına

neden olur. Günlük olarak bu dönemde

de 2-2,5 litre yani 8-10 bardak su,

mutlaka susama hissi duyulmadan

aralıklı olarak içilmelidir.