

MAYIS 2019 35
Bu uyarılma yaklaşık olarak 15-
20 dakika sürer. Bu nedenle yavaş
yemek çok önemli, özellikle su
ve çorbadan sonra 10 dakikalık
bir ara vererek ana yemeğe
geçebilirsiniz. Ana yemeklerde
et tercih ediliyorsa özellikle
fırında, ızgara veya haşlama
olarak hazırlanması, kuru
baklagil tercih ediliyorsa da bir
gün önceden suda bekletilmesi
ve kimyon gibi baharatların
kullanılması sindirim sistemini
rahatlatacaktır.
İftarda mutlaka yoğurt, salata ve
sebze yemeği olmalı. Ramazan
ayında en sık karşılaştığımız
sindirim sistemi sorunlarından
birisi de kabızlık oluyor. Bu
nedenle yeterli posa almak
için sebze, tam tahıllı ekmek,
taze meyveler bir ay boyunca
unutulmamalı. Özellikle meyve
ve sebze tüketiminin Ramazan
ayında oldukça azaldığı
görülüyor. İftardan iki saat sonra
tatlı ihtiyacınız için sütlü bir tatlı
yiyebileceğiniz gibi taze meyve,
ceviz ve süt ile de hafif bir ara
öğün yapabilirsiniz. Buna ek
olarak sindiriminize yardımcı
olacak kefir içebilirsiniz. İftardan
sonra mide bulantısı, yanma, gaz,
ağırlık gibi şikâyetler yaşıyorsanız
muhtemelen ihtiyacınızdan
fazlasını yemiş veya yağlı
– kızartma türü yiyecekler
tercih etmiş olabilirsiniz. Böyle
durumlarda iftardan 1,5-2 saat
sonra orta tempolu bir yürüyüş
yapabilirsiniz.
İftardaolduğugibi
sahurda
da tazesebzeler,
yeşillikler
masadaki yerini
almalı.
Ramazan ayında sıvı kaybı
yaşamamak için nelere dikkat
etmeliyiz?
Ramazan ayında yetersiz sıvı alımı
gün içerisinde baş ağrılarına,
hâlsizliklere, uyuklamalara ve cilt
kuruluklarına neden olur. Günlük
olarak bu dönemde de 2-2,5 litre
yani 8-10 bardak su, mutlaka
susama hissi duyulmadan
aralıklı olarak içilmelidir. Çay
ve kahve gibi diüretik içecekler
suyun yerine geçmez, tam tersi
vücutta sıvı kayıplarına neden
olur. Ramazan boyunca bedenin
günlük su ihtiyacı tamamlanmalı.
Ramazan ayında havaların
ısınmasıyla artan terlemeler,
yeterli su içilmediyse baş
dönmelerine, bayılmalara neden
olabilir. Bu nedenle sıcak havalara
özelikle dikkat edilmeli. Öncelikle
iftar ve sahur arasında aralıklı
olarak günlük su ihtiyacının
tamamlanıp tamamlanmadığı
kontrol edilmeli. Sonrasında da
terleme ile kaybolanmineralleri
tekrar yerine koyarak vücudun
sıvı-elektrolit dengesini kurması
için sade maden suyu tercih
edilebilir.
Sahurda nasıl beslenmek gerekir?
Sahur için tok tutacak ve aynı
zamanda da sağlıklı beslenme
önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
Sahurda, öncelikle su içilerek
yemeğe başlanması sindirim için
önemli. Sahur sonrasında tekrar
uyunacağı unutulmadan reflü
şikâyetlerinin oluşmaması için yağlı
ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli.
İftara kadar tok kalmak için
sahurda yeterli proteini almak çok
önemli. Tok tutması için proteinden
zengin yumurta, peynir, süt, yoğurt
tercih edilebilir. Burada önemli
olan bir nokta da salam, sosis gibi
işlenmiş ürünler, poğaça, hamur
işi ve patates kızartması gibi yağlı
yiyeceklerden uzak durulması.
Susama hissinin oluşmaması
için az tuzlu, az baharatlı, az yağlı
ve sıvı içeriği yüksek bir öğün
hazırlanmalı. Sahurda da sıvı
tüketiminizi artırmak için çorba,
şekersiz komposto, kefir ve ayran
tüketebilirsiniz. Gün boyunca kan
şekerinizin dengede olması için
sahurda kompleks karbonhidratlar
unutulmamalı. İftarda olduğu gibi
sahurda da taze sebzeler, yeşillikler
masadaki yerini almalı.
Ramazan ayında
yetersiz sıvı alımı
gün içerisinde baş
ağrılarına, hâlsizliklere,
uyuklamalara ve cilt kuruluklarına
neden olur. Günlük olarak bu dönemde
de 2-2,5 litre yani 8-10 bardak su,
mutlaka susama hissi duyulmadan
aralıklı olarak içilmelidir.