

ŞUBAT 2018 77
ZEYTİNYAĞLI NOHUTLU PIRASA
(6 kişilik)
●
1 kg pırasa
●
2 adet ince ve uzun havuç
●
2 çorba kaşığı pirinç
●
1 su bardağı haşlanmış nohut
●
1 çay bardağı zeytinyağı
●
2 çay kaşığı tuz
●
2 tatlı kaşığı tozşeker
●
Yarım limonun suyu
●
1 su bardağı et suyu
Pırasaları
ayıklayıp yıkayın. 3 parmak genişliğinde doğrayın.
Havuçları da soyup ince uzun doğrayın. Düdüklü tencereye
doğranmış pırasaları, üzerine doğranmış havuçları, pirinç, haşlanmış
nohut, zeytinyağı, tuz, tozşeker, limon suyu ve et suyunu koyup 15
dakika pişirin. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Aşçının notu:
Yemeği servis tabağına kaşıkla koymak yerine,
tencereyi hafif silkeleyerek dökerseniz pırasaların şekli de
bozulmamış olur.
PIRASA DOLMASI
(6 kişilik)
●
2 adet kalın pırasa
●
300 gram orta yağlı kıyma
●
Bir buçuk su bardağı pirinç
●
1 adet soğan
●
3 diş sarımsak
●
1 çorba kaşığı biber salçası
●
1 tatlı kaşığı domates salçası
●
1 çorba kaşığı nar ekşisi
●
Yarım çay bardağı zeytinyağı
●
Tuz, karabiber, kimyon
Sos için:
●
1 çorba kaşığı tereyağı
●
1 tatlı kaşığı biber salçası
●
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
●
1 çay kaşığı tuz
Pırasaları
yıkayıp beyaz kısımlarını 7-8 cmuzunluğunda kesin ve
katlarını birbirinden ayırın. Yeşil kısımlarını daha sonra kullanmak
üzere kenara alın. Soğan ve sarımsağı soyup küçük doğrayın. Pirinci
yıkayıp bir kaba alın ve üzerine kıyma, soğan, sarımsak, domates
salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, baharat ve tuz ekleyip iyice
yoğurun. Katlara ayırdığınız pırasa parçalarının içine, iki taraflarında
birer parmak boşluk kalacak şekilde iç malzemeden doldurun. Bir
tencerenin dibine pırasanın doğranmış yeşil yapraklarını (arzunuza
göre maydanoz ve dereotu sapları da kullanabilirsiniz) dizin. Üzerine
pırasa dolmalarını yerleştirin.
Sos için bir tavaya tereyağı, biber salçası, nar ekşisi ve tuzu koyup
1-2 dakika kavurun. Üzerine 2-3 su bardağı su ekleyin. Kaynayınca
dolmaların üzerine gezdirin. Kapağını kapatın ve ocağa oturtun.
Kaynayana dek orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte pırasa
yumuşayana dek pişirin.