Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  77 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 77 / 84 Next Page
Page Background

ŞUBAT 2018 77

ZEYTİNYAĞLI NOHUTLU PIRASA

(6 kişilik)

1 kg pırasa

2 adet ince ve uzun havuç

2 çorba kaşığı pirinç

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay bardağı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı tozşeker

Yarım limonun suyu

1 su bardağı et suyu

Pırasaları

ayıklayıp yıkayın. 3 parmak genişliğinde doğrayın.

Havuçları da soyup ince uzun doğrayın. Düdüklü tencereye

doğranmış pırasaları, üzerine doğranmış havuçları, pirinç, haşlanmış

nohut, zeytinyağı, tuz, tozşeker, limon suyu ve et suyunu koyup 15

dakika pişirin. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.

Aşçının notu:

Yemeği servis tabağına kaşıkla koymak yerine,

tencereyi hafif silkeleyerek dökerseniz pırasaların şekli de

bozulmamış olur.

PIRASA DOLMASI

(6 kişilik)

2 adet kalın pırasa

300 gram orta yağlı kıyma

Bir buçuk su bardağı pirinç

1 adet soğan

3 diş sarımsak

1 çorba kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı nar ekşisi

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz, karabiber, kimyon

Sos için:

1 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı tuz

Pırasaları

yıkayıp beyaz kısımlarını 7-8 cmuzunluğunda kesin ve

katlarını birbirinden ayırın. Yeşil kısımlarını daha sonra kullanmak

üzere kenara alın. Soğan ve sarımsağı soyup küçük doğrayın. Pirinci

yıkayıp bir kaba alın ve üzerine kıyma, soğan, sarımsak, domates

salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, baharat ve tuz ekleyip iyice

yoğurun. Katlara ayırdığınız pırasa parçalarının içine, iki taraflarında

birer parmak boşluk kalacak şekilde iç malzemeden doldurun. Bir

tencerenin dibine pırasanın doğranmış yeşil yapraklarını (arzunuza

göre maydanoz ve dereotu sapları da kullanabilirsiniz) dizin. Üzerine

pırasa dolmalarını yerleştirin.

Sos için bir tavaya tereyağı, biber salçası, nar ekşisi ve tuzu koyup

1-2 dakika kavurun. Üzerine 2-3 su bardağı su ekleyin. Kaynayınca

dolmaların üzerine gezdirin. Kapağını kapatın ve ocağa oturtun.

Kaynayana dek orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte pırasa

yumuşayana dek pişirin.