

kültür
Yeşilay
78
PIRASALI KOLAY BÖREK
(12 adet)
●
3 adet yufka
●
1’er çay bardağı sıvıyağ ve su
İç harç için:
●
Yarım kg pırasa
●
1 çorba kaşığı rendelenmiş
kaşar peyniri
●
1 çorba kaşığı yoğurt
●
1 adet yumurta
●
Tuz
Üzeri için:
●
1 adet yumurta sarısı
PIRASA KÖFTESİ
(6-8 kişilik)
●
1 kg ince pırasanın
beyaz kısımları
●
Yeteri kadar su
●
2 adet patates
●
350 gram kıyma
●
1 adet yumurta
●
1 çay kaşığı karabiber
●
1 tatlı kaşığı tuz
Bulamak için:
●
3-4 çorba kaşığı un
●
2 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Öncelikle
içi için kıyılmış pırasayı derin bir kaba alın. İçine yoğurt,
yumurta, kaşar peyniri ve tuz katıp karıştırın. Düz bir zemine
1 adet yufkayı serin. Sıvıyağ ve suyu karıştırıp fırça yardımıyla
yufkanın üzerine sürün. İkinci yufkayı ilkinin üzerine serin ve aynı
şekilde sulu karışımdan sürün. Üçüncü yufkayı serin ve tekrar aynı
işlemi uygulayın. Üst üste koyduğunuz yufkaları önce dörde sonra
her bir parçayı üçe kesip toplam 12 parça yufka elde edin. 1 adet
yufkanın geniş kısmına pırasalı iç harçtan 2 çorba kaşığı koyun ve
kalem böreği gibi sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın
ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve
önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Pırasaları
ayıklayıp uzunlamasına dörde bölün ve 1 cm’lik
parçalar halinde doğrayın. Daha sonra az suyla haşlayıp süzün.
Diğer taraftan patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup ezin.
Soğuyan pırasaları yoğurma kabına alın. Üzerine patates, kıyma,
yumurta, karabiber ve tuz ekleyip iyice yoğurun. 30 dakika
buzdolabında bekletin. Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar
koparıp yassı köfteler hazırlayın. Önce una, sonra çırpılmış
yumurtaya bulayın ve sıvıyağda önlü arkalı kızartın.