

ADAÇAYI;
Üst solunumyolu
enfeksiyonuna iyi geliyor
“Son zamanlarda yapılan bir
çalışma, günde iki kez 1 bardak
(240 ml) adaçayı içmenin, vücudun
antioksidan savunmasını anlamlı
derecede artırdığını göstermiştir.”
diyen Uzun, antimikrobiyal özelliğe
sahip olan adaçayının üst solunum
yolu enfeksiyonlarında olumlu
etkiler gösterdiğini belirtiyor.
Hastalık sırasında tüketilmesinin ya
da gargara yapılmasının hastalığın
seyrini olumlu etkilediğini
söyleyen Uzun, “Yapılan çalışmalar,
adaçayının boğaz enfeksiyonları,
diş apseleri, enfekte diş etleri ve
ağız ülserleri üzerinde etkileri
olduğunu göstermektedir.” diyor.
Uzun, 3-4 gram yaprak adaçayının
1 bardak sıcak suda 5-10 dakika
demlendirildikten sonra gargara
yapılabileceğini sözlerine ekliyor.
BAL;
Her sabah 1 tatlı kaşığı bal tüketin
Özellikle kış aylarında balın
kahvaltılarda mutlaka tüketilmesi
gerektiğini belirten Uzun, 1 tatlı
kaşığı balın antibakteriyel ve
antiviral özelliği olduğunu, gün
içinde enerji verdiğini belirtiyor.
Balın önemli bir antioksidan
kaynağı olduğunu da belirten Uzun,
“Kaliteli balın içeriğinde organik
asitler ve flavonoidler gibi fenolik
bileşikler bulunur. Bu bileşikler bala
antioksidan özelliği kazandırır.”
diyor. Balın özellikle soğuk
havalarda tüketilmesinin bağışıklık
sistemini güçlendirerek hastalıklara
karşı koruyucu etki gösterdiğini
vurgulayan Uzun, antioksidanların
ayrıca kalp krizi, felç ve bazı kanser
türlerinin oluşma riskini azalttığını
da sözlerine ekliyor. Uzun ayrıca
balın, bir yaşın üzerindeki çocuklar
için doğal ve güvenli bir öksürük
önleyici olduğunu da belirtiyor.
Bal tüketmenin, kalp sağlığında
da etkili olduğunu belirten Uzun,
balın iyi kolesterol olarak bilinen
HDL kolesterolü yükseltirken,
kötü kolesterol olarak bilinen LDL
kolesterolün azalmasına yol açarak
ZENCEFİL;
Boğaz ağrısı ve öksürüğe birebir
Zencefilin de kış aylarında
tüketilmesi gereken doğal
antioksidan besinler arasında
yer aldığını belirten Uzun,
zencefilin içeriğinde yer alan
gingerol maddesinin ağrı kesici,
ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkisi
olduğunu vurguluyor. Zencefilin,
soğuk algınlığı, baş ağrısı, mide
bulantısı, ishal, artrit, romatolojik
durumlar ve kas rahatsızlıklarının
tedavisinde etkili olduğunu
söyleyen Uzun, “Bilimsel çalışmalar
zencefilin antimikrobiyal ve
antioksidatif etkilere sahip olduğunu
göstermiştir.” diyor. Uzun, ince
doğranmış 1 tutam zencefilin limon
sıkılmış ılık suda 20 dakika bekletilip
günde 2-3 kez içilmesinin boğaz
ağrıları ve öksürüğün kesilmesine
yardımcı olacağını belirtiyor.
ÇÖREKOTU;
Dirençli bakterileri yok ediyor
Uzun, çörek otunun da özellikle
kış aylarında tüketilmesi gereken
besinler arasında olduğunu
belirtiyor. Antioksidan özelliği
bilinen çörek otu, vücut bağışıklığını
artırarak vücudu enfeksiyonlara
karşı koruyor. “Yapılan çalışmalarda
çörek otunun antibiyotiklere karşı
dirençli olan birçok bakteriyi
öldürdüğü bildirilmiştir.” diyen
Uzun, günde 1 tatlı kaşığı
çörek otunun iyi çiğnenerek
tüketilebileceğini belirtiyor.
kolesterol seviyelerini olumlu yönde
etkilediğini belirtiyor.
SOĞAN;
Enfeksiyonlarlamücadele ediyor
Soğanın içerdiği antioksidan
bileşikler sayesinde bağışıklık sistemi
üzerinde olumlu etki sağladığını
belirten Uzun, “Soğan tüketmek,
güçlü bir bağışıklık sistemi ile
vücudun hastalık ve enfeksiyonla
mücadele gücünü artırır ve iyileşme
sürecini hızlandırır. Soğan, vücudu
enfeksiyonlardan koruyacak vitamin
ve mineraller içerir.” diyor.
ZERDEÇAL;
İltihaplanmayı azaltıyor
Uzun, özellikle son yıllarda
adından sıkça söz edilen bir
besin olan zerdeçalın da doğal
antibiyotikler arasında olduğunu
belirtiyor. “Zerdeçalın bağışıklık
sistemini güçlendirdiği bilimsel
çalışmalarla kanıtlanmıştır.” diyen
Uzun, zerdeçalın antioksidan
özelliğinden dolayı karaciğerin
toksinler tarafından zarar
görmesini engelleyebildiğini de
sözlerine ekliyor.
Antienflamatuar özelliğe
sahip olan zerdeçalın vücutta
iltihaplanmayı azalttığını, bu
nedenle artrit hastalarında oluşan
ağrıyı önemli ölçüde ortadan
kaldırdığını belirten Uzun,
zerdeçalın 1 bardak kaynar suda 5
dakika demlenerek günde 2-3 kez
içilebileceğini sözlerine ekliyor.
Bakter
vev rüslerle
mücadele
etmeye
yardımcı olanbu
gıdalar,
savunmave
bağışıklık
s stem n
güçlend r yor.
BeslenmeveDiyetUzmanı EmreUzun’dan
sağlıklı bir çorba tarifi:
1 soğan ve 2 diş sarımsağı 1 yemek
kaşığı zeytinyağındahafifçekavurun.
Üzerine doğranmış 1 adet havuç ve 1
adet küçükkerevizi ekleyin. 5bardak
sıcak su ile kaynamaya bırakın. 1
yemek kaşığı rendelenmiş zencefil, 1
tatlı kaşığı zerdeçal, tuz ve karabiber
ekleyerek pişirin. Karıştırıcıdan
geçirip, kereviz yapraklarıyla
süsleyerek servis edin.
ŞUBAT 2019 51