Background Image
Previous Page  51 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 51 / 84 Next Page
Page Background

ADAÇAYI;

Üst solunumyolu

enfeksiyonuna iyi geliyor

“Son zamanlarda yapılan bir

çalışma, günde iki kez 1 bardak

(240 ml) adaçayı içmenin, vücudun

antioksidan savunmasını anlamlı

derecede artırdığını göstermiştir.”

diyen Uzun, antimikrobiyal özelliğe

sahip olan adaçayının üst solunum

yolu enfeksiyonlarında olumlu

etkiler gösterdiğini belirtiyor.

Hastalık sırasında tüketilmesinin ya

da gargara yapılmasının hastalığın

seyrini olumlu etkilediğini

söyleyen Uzun, “Yapılan çalışmalar,

adaçayının boğaz enfeksiyonları,

diş apseleri, enfekte diş etleri ve

ağız ülserleri üzerinde etkileri

olduğunu göstermektedir.” diyor.

Uzun, 3-4 gram yaprak adaçayının

1 bardak sıcak suda 5-10 dakika

demlendirildikten sonra gargara

yapılabileceğini sözlerine ekliyor.

BAL;

Her sabah 1 tatlı kaşığı bal tüketin

Özellikle kış aylarında balın

kahvaltılarda mutlaka tüketilmesi

gerektiğini belirten Uzun, 1 tatlı

kaşığı balın antibakteriyel ve

antiviral özelliği olduğunu, gün

içinde enerji verdiğini belirtiyor.

Balın önemli bir antioksidan

kaynağı olduğunu da belirten Uzun,

“Kaliteli balın içeriğinde organik

asitler ve flavonoidler gibi fenolik

bileşikler bulunur. Bu bileşikler bala

antioksidan özelliği kazandırır.”

diyor. Balın özellikle soğuk

havalarda tüketilmesinin bağışıklık

sistemini güçlendirerek hastalıklara

karşı koruyucu etki gösterdiğini

vurgulayan Uzun, antioksidanların

ayrıca kalp krizi, felç ve bazı kanser

türlerinin oluşma riskini azalttığını

da sözlerine ekliyor. Uzun ayrıca

balın, bir yaşın üzerindeki çocuklar

için doğal ve güvenli bir öksürük

önleyici olduğunu da belirtiyor.

Bal tüketmenin, kalp sağlığında

da etkili olduğunu belirten Uzun,

balın iyi kolesterol olarak bilinen

HDL kolesterolü yükseltirken,

kötü kolesterol olarak bilinen LDL

kolesterolün azalmasına yol açarak

ZENCEFİL;

Boğaz ağrısı ve öksürüğe birebir

Zencefilin de kış aylarında

tüketilmesi gereken doğal

antioksidan besinler arasında

yer aldığını belirten Uzun,

zencefilin içeriğinde yer alan

gingerol maddesinin ağrı kesici,

ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkisi

olduğunu vurguluyor. Zencefilin,

soğuk algınlığı, baş ağrısı, mide

bulantısı, ishal, artrit, romatolojik

durumlar ve kas rahatsızlıklarının

tedavisinde etkili olduğunu

söyleyen Uzun, “Bilimsel çalışmalar

zencefilin antimikrobiyal ve

antioksidatif etkilere sahip olduğunu

göstermiştir.” diyor. Uzun, ince

doğranmış 1 tutam zencefilin limon

sıkılmış ılık suda 20 dakika bekletilip

günde 2-3 kez içilmesinin boğaz

ağrıları ve öksürüğün kesilmesine

yardımcı olacağını belirtiyor.

ÇÖREKOTU;

Dirençli bakterileri yok ediyor

Uzun, çörek otunun da özellikle

kış aylarında tüketilmesi gereken

besinler arasında olduğunu

belirtiyor. Antioksidan özelliği

bilinen çörek otu, vücut bağışıklığını

artırarak vücudu enfeksiyonlara

karşı koruyor. “Yapılan çalışmalarda

çörek otunun antibiyotiklere karşı

dirençli olan birçok bakteriyi

öldürdüğü bildirilmiştir.” diyen

Uzun, günde 1 tatlı kaşığı

çörek otunun iyi çiğnenerek

tüketilebileceğini belirtiyor.

kolesterol seviyelerini olumlu yönde

etkilediğini belirtiyor.

SOĞAN;

Enfeksiyonlarlamücadele ediyor

Soğanın içerdiği antioksidan

bileşikler sayesinde bağışıklık sistemi

üzerinde olumlu etki sağladığını

belirten Uzun, “Soğan tüketmek,

güçlü bir bağışıklık sistemi ile

vücudun hastalık ve enfeksiyonla

mücadele gücünü artırır ve iyileşme

sürecini hızlandırır. Soğan, vücudu

enfeksiyonlardan koruyacak vitamin

ve mineraller içerir.” diyor.

ZERDEÇAL;

İltihaplanmayı azaltıyor

Uzun, özellikle son yıllarda

adından sıkça söz edilen bir

besin olan zerdeçalın da doğal

antibiyotikler arasında olduğunu

belirtiyor. “Zerdeçalın bağışıklık

sistemini güçlendirdiği bilimsel

çalışmalarla kanıtlanmıştır.” diyen

Uzun, zerdeçalın antioksidan

özelliğinden dolayı karaciğerin

toksinler tarafından zarar

görmesini engelleyebildiğini de

sözlerine ekliyor.

Antienflamatuar özelliğe

sahip olan zerdeçalın vücutta

iltihaplanmayı azalttığını, bu

nedenle artrit hastalarında oluşan

ağrıyı önemli ölçüde ortadan

kaldırdığını belirten Uzun,

zerdeçalın 1 bardak kaynar suda 5

dakika demlenerek günde 2-3 kez

içilebileceğini sözlerine ekliyor.

Bakter

vev rüslerle

mücadele

etmeye

yardımcı olanbu

gıdalar,

savunmave

bağışıklık

s stem n

güçlend r yor.

BeslenmeveDiyetUzmanı EmreUzun’dan

sağlıklı bir çorba tarifi:

1 soğan ve 2 diş sarımsağı 1 yemek

kaşığı zeytinyağındahafifçekavurun.

Üzerine doğranmış 1 adet havuç ve 1

adet küçükkerevizi ekleyin. 5bardak

sıcak su ile kaynamaya bırakın. 1

yemek kaşığı rendelenmiş zencefil, 1

tatlı kaşığı zerdeçal, tuz ve karabiber

ekleyerek pişirin. Karıştırıcıdan

geçirip, kereviz yapraklarıyla

süsleyerek servis edin.

ŞUBAT 2019 51