

K
ış aylarında her yaştan
kişiyi etkileyen grip
ve soğuk algınlığıyla
ilaçlar yerine doğal yollarla
mücadele edebilirsiniz. Sağlıklı
gıdalarla hazırlanan çorba, yemek
ve salataları tüketerek hem
kendinizin hem de tüm ailenizin
sağlığını koruyabilirsiniz. Bazı
gıdaların antibiyotik özelliği
olduğunu belirten Beslenme ve
Diyet Uzmanı Emre Uzun, bakteri
ve virüslerle mücadele etmeye
yardımcı olan bu gıdaların
savunma ve bağışıklık sistemini
güçlendirdiğini vurguluyor.
Bu besinlerin aynı zamanda
antioksidan özelliği de olduğunu
söyleyen Uzun, antioksidan
gıdaların özellikle de kış aylarında
önlenmesinde de etkili bir besin
olduğunu ifade ediyor. Sarımsağın
antibakteriyel, antitrombotik ve
antioksidan etkiye sahip olduğu
söyleyen Uzun, “Antimikrobiyal
etkisinden dolayı özellikle kış
aylarında tüketimi bağışıklığı
güçlendirerek vücudumikroplara
karşı korur.” diyor.
günlük beslenmede mutlaka
bulunması gerektiğini belirtiyor.
SARIMSAK;
Yemeklerden eksik etmeyin
Neredeyse tüm yemek ve çorbalara
ekleyebileceğiniz sarımsak kış
aylarında sofralardan eksik
edilmemesi gereken antibiyotik ve
analjezik özellikli besinler arasında
ilk sırada yer alıyor. Uzun, aynı
zamanda yemeklere lezzet katan
sağlık deposu sarımsağın geleneksel
olarak enfeksiyon, soğuk algınlığı,
diyabet, kalp hastalığı ve bir dizi
başka rahatsızlığın tedavisinde
kullanılan eşsiz bir yiyecek olduğunu
vurguluyor. Uzun, sarımsağın, klinik
olarak kan basıncını, kolesterolü
ve glukoz konsantrasyonunu
düşürmenin yanı sıra arterioskleroz
(damar sertleşmesi) ve kanserin
->œhœhhâh ÀÕ> Ûi L>œhŮhh ÃÃÌiâ }ØXi`Ài X ÕÌv>œhhâ`> `œ>
>ÌLÞÌiÀ Ì>h>Þ> i `iÀÃâ¶ >ÃÌ>h>À`> ÀÕÞ> Ûi ÛØVÕÌ `ÀiV >ÀÌhÀ> LÕ }h`>>Àh
ÕÌv>œhhâ`> `> ÃvÀ>>Àhhâ`> `> ià iÌiÞ°
Belit ŞENOL
Ċ/FSFEFZTF UàN ZFNFL WF
ÎPSCBMBSB FLMFZFCJMFDFĈJOJ[
TBSNTBL LĆ BZMBSOEB
TPGSBMBSEBO FLTJL
FEJMNFNFTJ HFSFLFO
BOUJCJZPUJL WF BOBMKF[JL
Ú[FMMJLMJ CFTJOMFS BSBTOEB
JML TSBEB ZFS BMZPS Ċ
BUANTİBİYOTİKLERDOĞAL!
#FTMFONF WF %JZFU 6[NBO &NSF 6[VO
ZBĆBN
Yeşilay
50