Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  39 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 84 Next Page
Page Background

BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI

DİŞ GELİŞİMİ İÇİN

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yetişkin bireylerde görülen ağız ve diş sağlığı problemlerinin

büyük bir kısmının çocukluk ve ergenlik çağında yeteri

kadar özen gösterilmeyen diş bakımı ve beslenmeden

kaynaklandığını belirten Dr. Ayça Tenli Kurt,

“Bireylerin ağız ve diş gelişiminin sağlıklı

olabilmesi için bebeklikten itibaren anne-

babaların konuyla ilgili bilinçli hareket

etmeleri gerekmektedir” dedi. Kurt, anne

ve babalara bebeklerin beslenmesinde diş

gelişimini olumlu yönde etkileyecek bazı

tavsiyelerde bulundu.

Kalsiyum deposu dişler için:

Süt ve süt ürünleri

Diş çürüklerinin oluşumunu engelleyen yiyecekler

dendiğinde akla ilk gelen madde, kalsiyum. Dişlerde

çürümeye neden olan aşınma sürecinde önemli

rol oynayan kalsiyum, bebeğin daha güçlü dişlere

sahip olabilmesini sağlar. İlk altı ay kesinlikle

verilmesi gereken anne sütünün dışında sütün,

yoğurdun ve ayranın birer kalsiyum deposu olduğu

unutulmamalıdır. Yoğurdu ve sütü bal, şeker gibi

dişlere yapışabilecek ve çürük oluşumuna sebep

olabilecek besinlerle birlikte aldıktan hemen sonra

bebeğin dişlerinin fırçalanması gerekmektedir.

Asitlerin düşmanı:

Peynir

Ağız içerisindeki asit dengesi korunduğu sürece

ağızda bakteri üremesine uygun elverişli ortam

sağlanamaz. Bu nedenle ağız içi asit dengesini

korumak diş sağlığı için kritik önem taşımaktadır.

Ağız içerisindeki asit ortamı dengeleyerek

çürük oluşumuna engel olmaya yardımcı olan ve

içeriğindeki kalsiyumdan dolayı önem taşıyan bir

diğer besin, peynir. Çürük yapıcı özellikteki besinlerin

tüketimin hemen ardından ağız içerisine ufak bir

parça peynir alınması dişlerin sağlığı açısından önem

taşımakta ve çürüğe neden olan asidik ortamı

dengeleyerek çürük oluşumunu önlemektedir.

Tükürük artırıcılar:

Sert meyveler

Elma, armut, havuç, salatalık gibi sert yapıdaki çiğ meyve

ve sebzeler yüksek oranda su içermekte ve içerdikleri

su tükürük bezlerini uyararak daha fazla tükürük salınımı

sağlamaktadır. Tükürük akışının artmasıyla, ağız içerisinde

biriken yiyecek artıklarının uzaklaşması kolaylaşmaktadır.

Ayrıca sert yapıda olmaları sebebiyle, dişlerin mekanik olarak

temizlenmesine de yardımcı olmaktadırlar. Çiğneme refleksi

henüz tam gelişmemiş küçük bebeklerin meyve ve sebzeleri

alımını kolaylaştırmak için, ufak parçalara ayırarak yoğurt ile

tüketmelerini sağlamak yardımcı olacaktır. Diğer meyvelere

göre daha yüksek oranda C vitamini içeren kivi ise diş eti

sağlığının korunmasında önem taşımaktadır.

Fosfor kaynağı:

Balık

Dişlere faydalı olduğu bilinen bir diğer besin ise balık. Balığın

içeriğindeki fosfor, diş ve kemik dokusunun en önemli

yapılarından olmakta ve diş sağlığının korunmasında önem

taşımaktadır. Ancak bir yaşından önce midye, karides,

ıstakoz gibi kabuklu besinler ölümcül alerjik reaksiyonlara

sebebiyet verdiğinden hekim onayı olmadan bu besinleri

yedirmeyin. Aynı zamanda kalkan gibi dip balıkları da

içerdikleri ağır metaller sebebiyle küçük çocuklar için tercih

edilmemesi gereken balık türlerinden. Yine aynı şekilde

büyük balıklar da ağır metaller içerebildiğinden küçük ve taze

balıklara yönelmek en iyisi olacaktır.

Dr.

Ayça Tenli Kurt

YEŞiLAY

HAZİRAN 2015

yesilay.org.tr

39