

AĞUSTOS 2018 43
SEBZEVEMEYVELER
BİRKAÇKEZYIKANMALI
Yaz ishallerinde en çok
karşılaşılan bir diğer durum
ise hava sıcaklığı yüzünden
bakterilerin hızla çoğalarak su
veya besini kirletmesi. “Genelde
kirlenmiş suların içilmesi,
çiğ sebzelerle hazırlanmış,
iyi yıkanmamış salatalar
ve meyvelerin tüketilmesi
sonucunda ishal yapan
mikroplar, ağız yoluyla alınarak
çocukların bağırsaklarına
ulaşır” diyen Beslenme ve
Diyet Uzmanı Geçgil, özellikle
durgun sularda, kanalizasyonun
karıştığı sularda, iyi
ilaçlanmamış içme ve kullanma
sularında mikropların uzun
süre yaşayarak çoğaldığını
söylüyor.
SIVI KAYBI CİDDİ
SONUÇLARAYOLAÇABİLİR
Geçgil, ishalin sebep olduğu
sıvı kaybının önemine de
dikkat çekiyor: “İshal, dışkının
sıklığında, miktarında ve
hacminde artma olarak
tanımlanabilir. Günde 3 veya
daha fazla sulu dışkılama ishal
kabul edilir. İshal durumunda
bağırsak hareketleri artar,
normal süreden daha kısa
aralıklarla dışkılama meydana
gelir. Dışkı şekilsiz, yumuşak
ve sulu bir görünümde
olur. İshaller, 5 yaş altında
sık görülmekle birlikte, 2
yaştan küçük çocuklarda çok
ciddi sonuçlara yol açabilir;
sıvı kaybına bağlı ölümler
görülebilir. İshalin en önemli
komplikasyonu sıvı kaybıdır.
İshalle kaybedilen sıvının az
az, sık sık bulantı veya kusmayı
tetiklemeyecek şekilde yerine
konması gerekir. Sıvı kaybı
engellendiği sürece sorun
oluşmaz.”
HİJYENVEDENGELİ
BESLENMEÖNEMLİ
İyi bir bağırsak sağlığı için
hijyen ve dengeli beslenme
“Genelde
kirlenmiş
suların içilmesi,
çiğsebzelerle
hazırlanmış, iyi
yıkanmamış
salatalarve
meyvelerin
tüketilmesi
sonucunda
ishal yapan
mikroplar, ağız
yoluylaalınarak
çocukların
bağırsaklarına
ulaşır.”
çok önemli. Hazır ve işlenmiş
gıdaların bağırsak florasına en
çok zarar veren etkenlerden biri
olduğu uzmanlar tarafından
sıklıkla dile getiriliyor. Geçgil
de çocukların paketlenmiş
gıdalardanmümkün olduğunca
uzak tutulması gerektiğini
vurguluyor: “Bolca probiyotik
içeren yoğurt, ayran, kefirle
beslemek önemli. Ayrıca aileler,
özellikle açıkta satılan yiyecekler
ve tüketim tarihi geçen gıdalar
hakkında dikkatli olmalı.”
İSHAL SÜRESİNCE
BAĞIRSAKLARÇOK
YORULMAMALI
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Geçgil, ishal sorunu yaşanan
dönemde bağırsakları çok
yormayacak yumuşak gıdalar
tüketilmesini öneriyor. Kayısı,
erik, çiğ sebze, salata ve
kepekli ürünler gibi bağırsak
hareketlerini daha da artıran
besinlerden, hazır gıdalardan,
bol yağlı, şekerli yiyeceklerden
ve gazlı içeceklerden uzak
durulması gerektiğini önemle
belirtiyor.
İshaller, 5 yaş altında sık görülmekle birlikte, 2
yaştan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol
açabilir; sıvı kaybına bağlı ölümler görülebilir.
İshalin en önemli komplikasyonu sıvı kaybıdır.
İshalle kaybedilen sıvının az az, sık sık bulantı veya kusmayı
tetiklemeyecek şekilde yerine konması gerekir. Sıvı kaybı
engellendiği sürece sorun oluşmaz.
Bozuk gıdaların tüketimi
Açık büfe yemekler
Dondurma ve sütlü besinler
Gıdaların uygun şartlarda
üretilip saklanmaması
Ev ortamında pişirildikten sonra
buzdolabına konulmamış yemekler
Açıkta satılan hazır gıdalar
Nişasta içeren pirinç, makarna ve patates
Probiyotik içeren yoğurt, ayran ve kefir
Lif içeren muz, elma ve armut
İSHALVAKALARINDAARTIŞI
TETİKLEYENDURUMLARNELER?
İSHALE İYİ GELEN
GIDALARNELER?