Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  43 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 43 / 84 Next Page
Page Background

AĞUSTOS 2018 43

SEBZEVEMEYVELER

BİRKAÇKEZYIKANMALI

Yaz ishallerinde en çok

karşılaşılan bir diğer durum

ise hava sıcaklığı yüzünden

bakterilerin hızla çoğalarak su

veya besini kirletmesi. “Genelde

kirlenmiş suların içilmesi,

çiğ sebzelerle hazırlanmış,

iyi yıkanmamış salatalar

ve meyvelerin tüketilmesi

sonucunda ishal yapan

mikroplar, ağız yoluyla alınarak

çocukların bağırsaklarına

ulaşır” diyen Beslenme ve

Diyet Uzmanı Geçgil, özellikle

durgun sularda, kanalizasyonun

karıştığı sularda, iyi

ilaçlanmamış içme ve kullanma

sularında mikropların uzun

süre yaşayarak çoğaldığını

söylüyor.

SIVI KAYBI CİDDİ

SONUÇLARAYOLAÇABİLİR

Geçgil, ishalin sebep olduğu

sıvı kaybının önemine de

dikkat çekiyor: “İshal, dışkının

sıklığında, miktarında ve

hacminde artma olarak

tanımlanabilir. Günde 3 veya

daha fazla sulu dışkılama ishal

kabul edilir. İshal durumunda

bağırsak hareketleri artar,

normal süreden daha kısa

aralıklarla dışkılama meydana

gelir. Dışkı şekilsiz, yumuşak

ve sulu bir görünümde

olur. İshaller, 5 yaş altında

sık görülmekle birlikte, 2

yaştan küçük çocuklarda çok

ciddi sonuçlara yol açabilir;

sıvı kaybına bağlı ölümler

görülebilir. İshalin en önemli

komplikasyonu sıvı kaybıdır.

İshalle kaybedilen sıvının az

az, sık sık bulantı veya kusmayı

tetiklemeyecek şekilde yerine

konması gerekir. Sıvı kaybı

engellendiği sürece sorun

oluşmaz.”

HİJYENVEDENGELİ

BESLENMEÖNEMLİ

İyi bir bağırsak sağlığı için

hijyen ve dengeli beslenme

“Genelde

kirlenmiş

suların içilmesi,

çiğsebzelerle

hazırlanmış, iyi

yıkanmamış

salatalarve

meyvelerin

tüketilmesi

sonucunda

ishal yapan

mikroplar, ağız

yoluylaalınarak

çocukların

bağırsaklarına

ulaşır.”

çok önemli. Hazır ve işlenmiş

gıdaların bağırsak florasına en

çok zarar veren etkenlerden biri

olduğu uzmanlar tarafından

sıklıkla dile getiriliyor. Geçgil

de çocukların paketlenmiş

gıdalardanmümkün olduğunca

uzak tutulması gerektiğini

vurguluyor: “Bolca probiyotik

içeren yoğurt, ayran, kefirle

beslemek önemli. Ayrıca aileler,

özellikle açıkta satılan yiyecekler

ve tüketim tarihi geçen gıdalar

hakkında dikkatli olmalı.”

İSHAL SÜRESİNCE

BAĞIRSAKLARÇOK

YORULMAMALI

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Geçgil, ishal sorunu yaşanan

dönemde bağırsakları çok

yormayacak yumuşak gıdalar

tüketilmesini öneriyor. Kayısı,

erik, çiğ sebze, salata ve

kepekli ürünler gibi bağırsak

hareketlerini daha da artıran

besinlerden, hazır gıdalardan,

bol yağlı, şekerli yiyeceklerden

ve gazlı içeceklerden uzak

durulması gerektiğini önemle

belirtiyor.

İshaller, 5 yaş altında sık görülmekle birlikte, 2

yaştan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol

açabilir; sıvı kaybına bağlı ölümler görülebilir.

İshalin en önemli komplikasyonu sıvı kaybıdır.

İshalle kaybedilen sıvının az az, sık sık bulantı veya kusmayı

tetiklemeyecek şekilde yerine konması gerekir. Sıvı kaybı

engellendiği sürece sorun oluşmaz.

Bozuk gıdaların tüketimi

Açık büfe yemekler

Dondurma ve sütlü besinler

Gıdaların uygun şartlarda

üretilip saklanmaması

Ev ortamında pişirildikten sonra

buzdolabına konulmamış yemekler

Açıkta satılan hazır gıdalar

Nişasta içeren pirinç, makarna ve patates

Probiyotik içeren yoğurt, ayran ve kefir

Lif içeren muz, elma ve armut

İSHALVAKALARINDAARTIŞI

TETİKLEYENDURUMLARNELER?

İSHALE İYİ GELEN

GIDALARNELER?