

nedeniyle bazı insanların
yumurta tüketmemeye
başladığını; bazılarının ise,
sarısının kolesterol içermesi
nedeniyle sadece beyazını
tüketmeyi tercih ettiğini
belirtiyor. Saç, “Bakıldığında,
bir adet büyük boy yumurta
tüketildiği zaman günlük
besinlerle alınması önerilen
kolesterol miktarının üçte
ikisini tamamlamış olmaktayız.”
diyor. Saç, bu bilginin ilk
öğrenildiği zamanlarda birçok
uzmanın, yüksek kolesterol
içeriği nedeniyle, yumurta
tüketilmemesi gerektiğini
savunduğunu söylüyor ve
ekliyor: “Ancak çalışmalar
arttıkça besinlerin içerisindeki
kolesterolden çok, tüketilen
besinin doymuş yağ oranının
vücudumuzda kolesterolün
oluşumunu tetikleyen faktör
olduğu görüşü ağırlık kazandı.
Bu nedenle artık; doymuş
yağ oranı yüksek bir diyet ile
beslenmenin, yüksek kolesterol
içeren besinlerle beslenmeye
göre kan kolesterolü açısından
daha riskli olduğu biliniyor.”
Yumurtanın doymuş yağ asidi
içeriği düşük, doymamış yağ
asidi içeriği yüksek bir besin
olmasından dolayı; kolesterol
içeriği yüksek olsa dahi kan
kolesterolünü yükseltme
üzerinde direkt olarak bir etkisi
bulunmadığını vurgulayan Saç,
ancak kolesterol problemi olan
kişilerin mutlaka tüketebileceği
güvenli miktarı öğrenmek
için diyetisyeni ile görüşmesi
gerektiğini sözlerine ekliyor.
ZENGİN VİTAMİN VE
MİNERAL İÇERİĞİ
Yumurtanın B2 vitamini
(riboflavin) ve B12 vitamini
(kobalamin) başta olmak üzere
B vitaminleri açısından zengin
bir besin olduğunu ifade eden
Saç, B12 vitamininin yalnızca
hayvansal kaynaklı besinlerde
doğal olarak bulunmasından
dolayı yumurtanın özellikle
Genetik etkenler dışında
yumurtanın rengini tavukların
yaşları da belirleyebiliyor.
Kahverengi yumurtlayan bir
tavuk yaşlandıkça daha açık
renkli ve daha büyük yumurta
bırakabiliyor. Ancak iki yumurta
arasındaki tek farkın pigment
olduğu biliniyor.” Yumurtanın
besin değerini belirleyen en
önemli faktörlerin tavuğun
beslenmesi ile yetiştirildiği
ortam olduğunu söyleyen Saç,
kahverengi yumurtanın beyaz
yumurtaya göre daha pahalı
satılmasının ise kahverengi
yumurtlayan tavukların, beyaz
yumurtlayanlara göre daha
az yumurta vermesinden
kaynaklandığı söylüyor. Ancak
günümüzde bu farkın hemen
hemen ortadan kalkmış
olduğunu ve her iki tavuk
cinsinin de üretim maliyetinin
neredeyse eşit hale geldiğini
sözlerine ekliyor.
vejetaryenler için harika bir
vitamin kaynağı olduğunu
ifade ediyor. Yumurtanın aynı
zamanda; A, D, E vitaminleri ile
folat, biyotin ve kolin içerdiğini
söyleyen Saç, özellikle hamilelik
ve emzirme döneminde sağlıklı
annelere her gün bir yumurta
önerildiğini sözlerine ekliyor.
Saç ayrıca yumurtanın selenyum,
kalsiyum, iyot ve fosfor açısından
iyi bir mineral kaynağı olduğunu
da vurguluyor.
YUMURTANIN RENGİ NE
OLMALI?
Diyetisyen Asena Ebru Saç,
yumurtanın rengi ile ilgili
merak edilenleri ise şöyle
yanıtlıyor: “Birçok insan
kahverengi yumurtanın daha
doğal olduğu düşüncesi ile
kahverengi yumurtalara
yöneliyor. Fakat yumurtanın
rengindeki farklılık tavukların
cinsinden kaynaklanıyor.
&EOØPHØĴØRHE FMV EHIX F]O FS] ]YQYVXE
XOIXMPHMĴM ^EQER KRPO FIWMRPIVPI EPØRQEWØ
}RIVMPIR OSPIWXIVSP QMOXEVØRØR pXI MOMWMRM
XEQEQPEQØĽ SPQEOXE]Ø^
ZBĆBN
Yeşilay
50