Background Image
Previous Page  50 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 50 / 84 Next Page
Page Background

nedeniyle bazı insanların

yumurta tüketmemeye

başladığını; bazılarının ise,

sarısının kolesterol içermesi

nedeniyle sadece beyazını

tüketmeyi tercih ettiğini

belirtiyor. Saç, “Bakıldığında,

bir adet büyük boy yumurta

tüketildiği zaman günlük

besinlerle alınması önerilen

kolesterol miktarının üçte

ikisini tamamlamış olmaktayız.”

diyor. Saç, bu bilginin ilk

öğrenildiği zamanlarda birçok

uzmanın, yüksek kolesterol

içeriği nedeniyle, yumurta

tüketilmemesi gerektiğini

savunduğunu söylüyor ve

ekliyor: “Ancak çalışmalar

arttıkça besinlerin içerisindeki

kolesterolden çok, tüketilen

besinin doymuş yağ oranının

vücudumuzda kolesterolün

oluşumunu tetikleyen faktör

olduğu görüşü ağırlık kazandı.

Bu nedenle artık; doymuş

yağ oranı yüksek bir diyet ile

beslenmenin, yüksek kolesterol

içeren besinlerle beslenmeye

göre kan kolesterolü açısından

daha riskli olduğu biliniyor.”

Yumurtanın doymuş yağ asidi

içeriği düşük, doymamış yağ

asidi içeriği yüksek bir besin

olmasından dolayı; kolesterol

içeriği yüksek olsa dahi kan

kolesterolünü yükseltme

üzerinde direkt olarak bir etkisi

bulunmadığını vurgulayan Saç,

ancak kolesterol problemi olan

kişilerin mutlaka tüketebileceği

güvenli miktarı öğrenmek

için diyetisyeni ile görüşmesi

gerektiğini sözlerine ekliyor.

ZENGİN VİTAMİN VE

MİNERAL İÇERİĞİ

Yumurtanın B2 vitamini

(riboflavin) ve B12 vitamini

(kobalamin) başta olmak üzere

B vitaminleri açısından zengin

bir besin olduğunu ifade eden

Saç, B12 vitamininin yalnızca

hayvansal kaynaklı besinlerde

doğal olarak bulunmasından

dolayı yumurtanın özellikle

Genetik etkenler dışında

yumurtanın rengini tavukların

yaşları da belirleyebiliyor.

Kahverengi yumurtlayan bir

tavuk yaşlandıkça daha açık

renkli ve daha büyük yumurta

bırakabiliyor. Ancak iki yumurta

arasındaki tek farkın pigment

olduğu biliniyor.” Yumurtanın

besin değerini belirleyen en

önemli faktörlerin tavuğun

beslenmesi ile yetiştirildiği

ortam olduğunu söyleyen Saç,

kahverengi yumurtanın beyaz

yumurtaya göre daha pahalı

satılmasının ise kahverengi

yumurtlayan tavukların, beyaz

yumurtlayanlara göre daha

az yumurta vermesinden

kaynaklandığı söylüyor. Ancak

günümüzde bu farkın hemen

hemen ortadan kalkmış

olduğunu ve her iki tavuk

cinsinin de üretim maliyetinin

neredeyse eşit hale geldiğini

sözlerine ekliyor.

vejetaryenler için harika bir

vitamin kaynağı olduğunu

ifade ediyor. Yumurtanın aynı

zamanda; A, D, E vitaminleri ile

folat, biyotin ve kolin içerdiğini

söyleyen Saç, özellikle hamilelik

ve emzirme döneminde sağlıklı

annelere her gün bir yumurta

önerildiğini sözlerine ekliyor.

Saç ayrıca yumurtanın selenyum,

kalsiyum, iyot ve fosfor açısından

iyi bir mineral kaynağı olduğunu

da vurguluyor.

YUMURTANIN RENGİ NE

OLMALI?

Diyetisyen Asena Ebru Saç,

yumurtanın rengi ile ilgili

merak edilenleri ise şöyle

yanıtlıyor: “Birçok insan

kahverengi yumurtanın daha

doğal olduğu düşüncesi ile

kahverengi yumurtalara

yöneliyor. Fakat yumurtanın

rengindeki farklılık tavukların

cinsinden kaynaklanıyor.

&EOØPHØĴØRHE FMV EHIX F‚]‚O FS] ]YQYVXE

X‚OIXMPHMĴM ^EQER K‚RP‚O FIWMRPIVPI EPØRQEWØ

}RIVMPIR OSPIWXIVSP QMOXEVØRØR ‚pXI MOMWMRM

XEQEQPEQØĽ SPQEOXE]Ø^

ZBĆBN

Yeşilay

50