Background Image
Previous Page  49 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 84 Next Page
Page Background

ekliyor: “Günde bir adet yumurta

tüketen sedanter bir erkek günlük

protein ihtiyacının %11,2’sini,

sedanter bir kadın ise %13.6’sını

karşılamaktadır.” Esansiyel

aminoasitlerin vücut tarafından

üretilemeyerek dışardan

alınması gerektiğini söyleyen

Saç, “Yumurta, vücudumuz

için gerekli olan tüm esansiyel

aminoasitleri içermektedir.”

diyor.

“YUMURTANIN TAMAMINI

TÜKETİN”

“Son yıllarda vücut geliştirmeye

olan ilginin artması ile yumurta

da ön plana çıkan besinlerden

biri haline geldi.” diyen

Diyetisyen Asena Ebru Saç,

vücut geliştirme ile uğraşan

birçok kişinin protein almak için

yumurta beyazı tükettiğini ancak,

yumurtanın beyazı ile sarısı

arasındaki protein miktarının

birbirine oldukça yakın olduğunu

vurguluyor. Ortalama 6,3 gr.

protein içeren bir yumurtanın;

beyazının 3,6 gr., sarısının ise

ortalama 2,7 gr. protein içerdiği

bilgisini veren Saç, ayrıca

yumurta sarısının vitamin ve

mineral açısından beyazına

göre daha zengin olduğunu

da sözlerine ekliyor. Saç,

“Yumurtanın besin değerinden

tam olarak faydalanmak için

tamamının tüketilmesi en uygun

olanıdır.” diyor.

“Spor yapan veya protein

ihtiyacında artış olan kişiler bir

yumurtanın tamamını tüketirken

ihtiyaç durumlarına göre doğru

miktar hesaplanması ile tam

yumurtanın yanına birkaç

yumurta beyazı da ekleyebilirler.”

diyen Saç, yumurtanın

bütününün besin değeri göz

önüne alındığında kalori

kıyaslamanın ötesinde bir besin

olduğunu ifade ediyor. Saç, “Kilo

vermek ve vücut geliştirmek

için harika bir besin olan

yumurta sarısını hayatınızdan

çıkarıp sadece yumurta beyazı

ile beslenmenize gerek yoktur.

gibi hayvansal kaynaklı besinlerin

kolesterol içerdiğini belirtiyor.

“Yumurta, 211 mg. kolesterol

içeriği ile yüksek kolesterole

sahip bir besindir.” diyen Saç

sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Amerikan Kalp Derneği’nin

(AHA) diyet önerilerine göre

sağlıklı bir yetişkinin günlük

besinler ile aldığı kolesterol

miktarı 300 mg.’ı geçmemelidir.

Bu miktar kolesterol yüksekliği

olan kişilerde ise 200 mg. altında

olarak belirtilmektedir.”

Yumurtanın tüm harika

besleyici değerine rağmen

yıllarca kolesterol içeriğinin

yüksek olması nedeniyle

kötü bir üne sahip olduğunu

söyleyen Saç, kolesterol içeriği

Önemli olan bireysel ihtiyaçlar

doğrultusunda optimum fayda

sağlanabilecek kişiye özel bir

program ile vücudunuzun

ihtiyaç duyduğu tüm besinleri

almanızdır.” diyor.

YUMURTA VE KOLESTEROL

İLİŞKİSİ

Bir adet büyük boy yumurtanın

211 mg. kolesterol içerdiğini

söyleyen Saç, vücudumuzun

hücre oluşturmak için

kolesterole ihtiyaç duyduğunu

söylüyor. “Ancak yapılan

çalışmalar, fazla kolesterolün

kalp krizi ve felç gibi sağlık

risklerini beraberinde

getirebileceğini göstermektedir.”

diyen Saç, et, süt ve süt ürünleri

KISAKISAYUMURTANINFAYDALARI:



Yumurta, besin değeri oldukça kaliteli olan bir gıdadır. Bir

yumurta, tek bir hücreyi tavukhaline getirebilecek tümbesinleri içinde

barındırmaktadır. Düşük kalorisi, yüksek protein, vitamin ve mineral

içeriği sayesinde sağlıklı bireylerin düzenli olarak tüketmesi gereken

değerli bir besindir.



Yapılan bazı çalışmalar, düzenli yumurta tüketiminin iyi kolesterol

dediğimiz HDL kolesterolün yükseltilmesinde etkili olduğunu

göstermektedir.



Yumurtanınözellikle sarısı luteinve zeaksantin içermektedir. Lutein

ve zeaksantinden yeterli bir diyet uygulamak katarakt, yaşa bağlı

gözlerde dejenerasyon, diyabetik retinopati dahil olmak üzere kronik

gözrahatsızlıklarınıönlemeyeyardımcıolur.Ayrıcayumurta,Avitamini

açısındandazenginbirbesindir.Avitaminigözsağlığıaçısındanoldukça

önemli bir vitamindir.



Yumurta, tüm temel amino asitleri içermesi ile kaliteli bir protein

kaynağıdır. Yeterli protein alımı kilo kaybında oldukça önemlidir.

Yumurta, uzun süre tok tutmaya yardımcı olan bir besindir. Yapılan

bazı çalışmalar sabahları yumurta tüketmeningün içindedaha azkalori

almaya destek olabileceğini düşündürmektedir.



Doymuş yağ asidi içeriği yerine doymamış yağ

asidi içeriğinin yüksek olması sayesinde yumurtanın

kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir besin

olabileceği düşünülmektedir.



Yumurta, kalsiyum, fosfor veDvitamini içeriği ile

kemik sağlığına katkıda bulunur.

7TSV ]ETER ZI]E TVSXIMR MLXM]EGØRHE EVXØĽ SPER

OMĽMPIV FMV ]YQYVXERØR XEQEQØRØ X‚OIXMVOIR

MLXM]Ep HYVYQPEVØRE K}VI HSĴVY QMOXEV

LIWETPERQEWØ MPI XEQ ]YQYVXERØR ]ERØRE FMVOEp

]YQYVXE FI]E^Ø HE IOPI]IFMPMVPIV

ARALIK 2019 49