Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  44 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 44 / 84 Next Page
Page Background

B

esinleri çiğ olarak

tüketmek besin

değerlerinden çok

daha fazla yararlanmamızı

sağlıyor. Çiğ fındık,

kavrulmuş fındığa kıyasla

çok daha fazla antioksidan

içeriyor. İçeriğinde bulunan

linoleik asitler, vitaminler,

proteinler, karbonhidratlar

ve amino asitler bakımından

zengin olmasının yanı sıra

E vitamini, B6 vitamini,

B2 vitamini, folik asit ve

lif kaynağı olma özelliği de

taşıyor. Ayrıca, magnezyum,

bakır, potasyum, selenyum

ve fosfor gibi mineraller

bakımından da zengin

olmasıyla kalp başta olmak

üzere vücuttaki birçok organı

hastalıklardan koruyor.

Dünya fındık üretiminin

yaklaşık % 70`i Türkiye’de

gerçekleşiyor. Ülkemizde

çiğ fındık, tüm kuru yemiş

türleri içinde en sevilenlerden

biri olarak öne çıkıyor.

Peki fındığın ve özellikle

Sevilen kuruyemişler arasında yer alan fındığı çiğ

olarak tüketmek, besindeğerlerinden çok daha fazla

yararlanmamızı sağlıyor. Ülkemizdebolca yetişen

ve tambir sağlık deposuolan çiğ fındığın faydalarını

daha yakındanöğrenelim.

ÇİĞ FINDIK;

BİR AVUÇ SAĞLIK

Belit ŞENOL

Birçok besinde olduğu

gibi fındıkta da kavrulma

süreci sağlıklı yağlara

zarar verirken besin

değerlerinde kayba

sebep oluyor.

KEMİK VE KASLARI

GÜÇLENDİRİYOR

Çiğ fındık, kasları

güçlendirirken kemik

sağlığına da katkı sağlıyor.

Magnezyum açısından

zengin olduğu için kemiklere

güçlendirici etkisi bulunan

çiğ fındık, kemik erimesini

önlüyor. Magnezyum, iskelet

sisteminin yapılandırılması ve

güçlendirilmesinde ve kalsiyum

miktarının düzenlenmesinde rol

oynadığından, kas yorgunluğu

ve kas spazmı gibi sorunları

önlemede etkili oluyor.

Magnezyum aynı zamanda

kasları güçlendirici etki de

gösteriyor. Günde bir avuç

fındık tüketmek, vücudun

günlük magnezyum ihtiyacını

büyük oranda karşılıyor. Çiğ

fındık tüketimi kas ağrısı ve

krampları da azaltıyor. Çiğ

fındık özellikle kadınlarda,

menopoz sonrasında yaşanan

osteoporoza karşı koruyucu

olma özelliği taşıyor.

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

Düzenli çiğ fındık tüketimi kalp

sağlığı üzerinde de olumlu etki

gösteriyor. Doymamış yağlar

açısından zengin bir besin olan çiğ

fındık, tansiyon ve kalp krizlerini

önleyerek damarları koruyor. Kalbi

koruyan sağlıklı yağlar içeren

fındık, sahip olduğu oleik asit

içeriğiyle, çiğ haliyle tüketildiğinde

kötü kolesterol (LDL) seviyesini

düşürürken, iyi kolesterol (HDL)

seviyesini yükseltiyor. Kalp sağlığı

de çiğ fındığın faydalarını

yeterince biliyor muyuz?

Günlük beslenmede değerli bir

besin ve katkı maddesi olan

bu kuruyemişin sağlığımıza

olan faydalarını yakından

inceleyelim.

E VİTAMİNİ VE BETA-

SİTOSTEROL İÇERİYOR

Çiğ fındık içerdiği E vitamini ile

kanseri önleyici özellik taşıyor.

Hücrelerin üretimini sağlayan E

vitamini yönünden zengin olan

çiğ fındık, kanserli hücrelerin

gelişimine neden olan faktörleri

önlüyor. Sahip olduğu beta-

sitosterol içeriğiyle başta

meme ve prostat kanseri olmak

üzere çeşitli kanser türlerini

engelleyici özellik taşıyan çiğ

fındık, aynı zamanda kırmızı

kan hücrelerinin parçalanmasını

önleyerek anemi riskini de

azaltıyor.

yaşam

Yeşilay

44