

B
esinleri çiğ olarak
tüketmek besin
değerlerinden çok
daha fazla yararlanmamızı
sağlıyor. Çiğ fındık,
kavrulmuş fındığa kıyasla
çok daha fazla antioksidan
içeriyor. İçeriğinde bulunan
linoleik asitler, vitaminler,
proteinler, karbonhidratlar
ve amino asitler bakımından
zengin olmasının yanı sıra
E vitamini, B6 vitamini,
B2 vitamini, folik asit ve
lif kaynağı olma özelliği de
taşıyor. Ayrıca, magnezyum,
bakır, potasyum, selenyum
ve fosfor gibi mineraller
bakımından da zengin
olmasıyla kalp başta olmak
üzere vücuttaki birçok organı
hastalıklardan koruyor.
Dünya fındık üretiminin
yaklaşık % 70`i Türkiye’de
gerçekleşiyor. Ülkemizde
çiğ fındık, tüm kuru yemiş
türleri içinde en sevilenlerden
biri olarak öne çıkıyor.
Peki fındığın ve özellikle
Sevilen kuruyemişler arasında yer alan fındığı çiğ
olarak tüketmek, besindeğerlerinden çok daha fazla
yararlanmamızı sağlıyor. Ülkemizdebolca yetişen
ve tambir sağlık deposuolan çiğ fındığın faydalarını
daha yakındanöğrenelim.
ÇİĞ FINDIK;
BİR AVUÇ SAĞLIK
Belit ŞENOL
Birçok besinde olduğu
gibi fındıkta da kavrulma
süreci sağlıklı yağlara
zarar verirken besin
değerlerinde kayba
sebep oluyor.
KEMİK VE KASLARI
GÜÇLENDİRİYOR
Çiğ fındık, kasları
güçlendirirken kemik
sağlığına da katkı sağlıyor.
Magnezyum açısından
zengin olduğu için kemiklere
güçlendirici etkisi bulunan
çiğ fındık, kemik erimesini
önlüyor. Magnezyum, iskelet
sisteminin yapılandırılması ve
güçlendirilmesinde ve kalsiyum
miktarının düzenlenmesinde rol
oynadığından, kas yorgunluğu
ve kas spazmı gibi sorunları
önlemede etkili oluyor.
Magnezyum aynı zamanda
kasları güçlendirici etki de
gösteriyor. Günde bir avuç
fındık tüketmek, vücudun
günlük magnezyum ihtiyacını
büyük oranda karşılıyor. Çiğ
fındık tüketimi kas ağrısı ve
krampları da azaltıyor. Çiğ
fındık özellikle kadınlarda,
menopoz sonrasında yaşanan
osteoporoza karşı koruyucu
olma özelliği taşıyor.
KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Düzenli çiğ fındık tüketimi kalp
sağlığı üzerinde de olumlu etki
gösteriyor. Doymamış yağlar
açısından zengin bir besin olan çiğ
fındık, tansiyon ve kalp krizlerini
önleyerek damarları koruyor. Kalbi
koruyan sağlıklı yağlar içeren
fındık, sahip olduğu oleik asit
içeriğiyle, çiğ haliyle tüketildiğinde
kötü kolesterol (LDL) seviyesini
düşürürken, iyi kolesterol (HDL)
seviyesini yükseltiyor. Kalp sağlığı
de çiğ fındığın faydalarını
yeterince biliyor muyuz?
Günlük beslenmede değerli bir
besin ve katkı maddesi olan
bu kuruyemişin sağlığımıza
olan faydalarını yakından
inceleyelim.
E VİTAMİNİ VE BETA-
SİTOSTEROL İÇERİYOR
Çiğ fındık içerdiği E vitamini ile
kanseri önleyici özellik taşıyor.
Hücrelerin üretimini sağlayan E
vitamini yönünden zengin olan
çiğ fındık, kanserli hücrelerin
gelişimine neden olan faktörleri
önlüyor. Sahip olduğu beta-
sitosterol içeriğiyle başta
meme ve prostat kanseri olmak
üzere çeşitli kanser türlerini
engelleyici özellik taşıyan çiğ
fındık, aynı zamanda kırmızı
kan hücrelerinin parçalanmasını
önleyerek anemi riskini de
azaltıyor.
yaşam
Yeşilay
44