Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  46 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 46 / 84 Next Page
Page Background

B

enim içinmevsim

dönümlerini fark etmenin

en güzel yollarından biri

de sebze - meyve tezgâhlarını

izlemektir. Her ne kadar artık

istediğimiz mevsimde istediğimiz

sebzeye, meyveye ulaşsak da yine

de tammevsiminde tezgâhları

saran renk ve koku cümbüşü bir

başka olur. Domates domates gibi

kızarmıştır, patlıcanınmorumordur,

çileğin, şeftalinin kokusu taa adımlar

Çavuş, Razaki, Müşküle, Emir, Pembe Gemre,

Cardinal, Sultani…Neden mi bahsediyoruz? Lafı

uzatmadan hemen açıklayalım: Yaz başından kış

aylarına dek sofralarımızın en özel meyvesi olan

üzümden tabii ki; hani şu dalından kopartılıp

soğutulmuş, kütür kütür haliyle, içindeki saklı hazzı

ve şifayı bizden esirgemeyen sihirli meyveden!

diye de not düşerim ajandama.

Sonra yanına da bir yıldız koyarım

gelecek yıldan alacağım olsun diye.

Neyse ki işyerimin hemen yanında

bir manav var da, üşenmeden bir

koşu gidip payıma düşeni alıyorum.

Şu günlerde üzümle yatıp üzümle

kalktığımı tahmin edersiniz. Zira

Temmuz sonlarına doğru bağlar

bozulmaya başlandı bile. Üzümün

türüne, coğrafyasına göre de bu

bağ bozumu telaşı tümülkeyi diyar

diyar dolaşıp Ekim’e kadar kendisini

hissettirir.

ötesinden gelir, manavlar rengârenk,

mis kokulu şenlik yerine döner. İşte

o tezgâhlara üzümdüşmeye başladı

mı, anlarım ki yaz mevsiminin de

son demleridir, sonbahar yavaş

yavaş gelmeye hazırlanıyordur…

Her yıl “Niye bu kadar az yedim?!”

diye üzüldüğümmeyvelerden

biri kirazsa bir diğeri kesinlikle

kırmızı üzüm. Yeni yıla girmeden

hemen evvel geride kalan yılın

muhasebesini yaparken bu yıl

mevsiminde neleri doya doya

yedim, nelerin hakkını veremedim

YERiNi ALDI!

VE ÜZÜM

SOFRADA

Gökçe ÇİÇEK

Üzümün insanoğlu

kadar eski bir tarihi

var ve o tarih çok

renkli bir yaşam

kültürüne dönüşerek

günümüze kadar

gelmiş.

yaşam

Yeşilay

46