Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  45 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 45 / 84 Next Page
Page Background

için koruyucu olan demir,

bakır, selenyum, magnezyum,

potasyum, fosfor ve çinko gibi

mineraller içeren fındık, kalp

krizi riskini azaltıyor. Beta-

sitosterol içeriğiyle kolesterolü

düşüren çiğ fındık, kan

pıhtılaşması riskini de azaltıyor.

DİYABET RİSKİNİ

AZALTIYOR,

KİLO VERMEYE YARDIMCI

OLUYOR

Lif açısından zengin bir

besin olan çiğ fındık, diğer

faydalarının yanı sıra kan şekeri

üzerinde de düzenleyici rol

oynuyor. Vücuttaki kan şekeri

seviyesini ayarlamaya yardımcı

olan bu kuruyemiş, düzenli

tüketildiğinde diyabet riskini

ortadan kaldırıyor. Diyabet

hastaları günlük diyetlerine

fındık eklediklerinde glukoz

intoleranslarında iyileştirme

görülüyor.

Sağlık zayıflamak isteyenler için

de ideal bir atıştırmalık olan çiğ

fındık, tokluk hissi yaratıyor.

Lif deposu olan bu yemiş,

kabızlığı önlerken bağırsak

faaliyetlerini de düzenliyor.

Ancak, enerjisi yüksek olan çiğ

fındığı tüketirken porsiyonlara

dikkat etmek gerekiyor. Tek

seferde 6 -7 adet fındıktan

fazlasını tüketmek fazla kalori

alımına neden oluyor.

Lif açısından

zenginbirbesin

olançiğ fındık,

diğer faydalarının

yanı sırakan

şekeriüzerinde

dedüzenleyici rol

oynuyor.

BEYNİ BESLİYOR; STRESİ

AZALTIYOR

Çiğ fındık, kişinin kendisini

zihinsel ve psikolojik olarak iyi

hissetmesine de yardımcı oluyor.

Fındıktaki protonosiyanidinler,

kersetin ve kaemferol gibi

maddeler beyin sağlığını

destekliyor. Ayrıca triptofan ve

izolosin aminoasitleri açısından

zengin olduğundan zihinsel

ve psikolojik olarak kişinin

kendisini daha iyi hissetmesini

sağlıyor. Sinir sisteminin

çalışmasını düzenleyen B6

vitaminini de içeren çiğ fındık,

B6 vitamini sayesinde seratonin,

melatonin ve epinefrin gibi

hormonların salgılanmasını

sağlıyor. Bu yönüyle depresyon,

anksiyete ve stres gibi sorunları

azaltarak psikoloji üzerinde

olumlu etki ediyor. Mutluluk

veren hormonları salgılatması

sebebiyle psikolojik rahatlık

sağlayan çiğ fındık, unutkanlığı

önlemeye de yardımcı oluyor.

Fındık ayrıca, sinirler arasındaki

elektriksel çekim hızını da

olumlu yönde etkiliyor.

FINDIKLI SEMİZOTUSALATASI

1 çaybardağı kıyılmış fındık

1 demet körpe semizotu

1 paket hellimpeyniri

10 adet kiraz domates

1 adet havuç

1’er adet küçük boy sarı ve

kırmızı biber

Kızartmak için: Sıvı yağ

Sosu için:

Yarımçaybardağı zeytinyağı

1 adet portakalın suyu

3 çorba kaşığı nar ekşisi

Tuz

Semizotunu temizleyip yıkayın ve

geniş bir kaba alın. Havucu temizleyip

sebze soyucu ile ince şeritler halinde

kesin ve semizotuna ekleyin. Üzerine

dörde bölünmüş kiraz domates, ince

kıyılmış sarı ve kırmızıbiberi ekleyip

harmanlayın. Hellim peynirini

dilimleyip tuzunu almak için suya

koyun. Birkaç kez suyunu değiştirip

kurulayın.Çokazsıvıyağlayağladığınız

yapışmaz yüzeyli bir tavada önlüarkalı

kızartın. Ilıdıktan sonra küp şeklinde

doğrayın ve salataya ekleyin. Tüm sos

malzemesini karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Kıyılmış fındık

serperek servis yapın.

CİLT SAĞLIĞINI

DESTEKLİYOR

Çiğ fındık sahip olduğu E, A

ve C vitamini ve antioksidan

içeriğiyle birlikte, cilt sağlığını

korumada da etkin rol oynuyor.

Erken yaşlanmayı önleyen bu

vitaminler, ciltteki kırışıklık

ve çizgileri önlemeye yardımcı

oluyor. Antioksidan içerik

ise UVA ve UVB gibi zararlı

ışınların neden olduğu cilt

kanserinden koruyor. İçeriğiyle

cilde zarar verebilecek serbest

radikallerle mücadele eden

çiğ fındık, cildin daha sağlıklı

görünmesini sağlıyor. Fındık

yağı ise cildi nemlendirip

yumuşatmaya yardımcı oluyor.

EYLÜL 2018 45