

için koruyucu olan demir,
bakır, selenyum, magnezyum,
potasyum, fosfor ve çinko gibi
mineraller içeren fındık, kalp
krizi riskini azaltıyor. Beta-
sitosterol içeriğiyle kolesterolü
düşüren çiğ fındık, kan
pıhtılaşması riskini de azaltıyor.
DİYABET RİSKİNİ
AZALTIYOR,
KİLO VERMEYE YARDIMCI
OLUYOR
Lif açısından zengin bir
besin olan çiğ fındık, diğer
faydalarının yanı sıra kan şekeri
üzerinde de düzenleyici rol
oynuyor. Vücuttaki kan şekeri
seviyesini ayarlamaya yardımcı
olan bu kuruyemiş, düzenli
tüketildiğinde diyabet riskini
ortadan kaldırıyor. Diyabet
hastaları günlük diyetlerine
fındık eklediklerinde glukoz
intoleranslarında iyileştirme
görülüyor.
Sağlık zayıflamak isteyenler için
de ideal bir atıştırmalık olan çiğ
fındık, tokluk hissi yaratıyor.
Lif deposu olan bu yemiş,
kabızlığı önlerken bağırsak
faaliyetlerini de düzenliyor.
Ancak, enerjisi yüksek olan çiğ
fındığı tüketirken porsiyonlara
dikkat etmek gerekiyor. Tek
seferde 6 -7 adet fındıktan
fazlasını tüketmek fazla kalori
alımına neden oluyor.
Lif açısından
zenginbirbesin
olançiğ fındık,
diğer faydalarının
yanı sırakan
şekeriüzerinde
dedüzenleyici rol
oynuyor.
BEYNİ BESLİYOR; STRESİ
AZALTIYOR
Çiğ fındık, kişinin kendisini
zihinsel ve psikolojik olarak iyi
hissetmesine de yardımcı oluyor.
Fındıktaki protonosiyanidinler,
kersetin ve kaemferol gibi
maddeler beyin sağlığını
destekliyor. Ayrıca triptofan ve
izolosin aminoasitleri açısından
zengin olduğundan zihinsel
ve psikolojik olarak kişinin
kendisini daha iyi hissetmesini
sağlıyor. Sinir sisteminin
çalışmasını düzenleyen B6
vitaminini de içeren çiğ fındık,
B6 vitamini sayesinde seratonin,
melatonin ve epinefrin gibi
hormonların salgılanmasını
sağlıyor. Bu yönüyle depresyon,
anksiyete ve stres gibi sorunları
azaltarak psikoloji üzerinde
olumlu etki ediyor. Mutluluk
veren hormonları salgılatması
sebebiyle psikolojik rahatlık
sağlayan çiğ fındık, unutkanlığı
önlemeye de yardımcı oluyor.
Fındık ayrıca, sinirler arasındaki
elektriksel çekim hızını da
olumlu yönde etkiliyor.
FINDIKLI SEMİZOTUSALATASI
●
1 çaybardağı kıyılmış fındık
●
1 demet körpe semizotu
●
1 paket hellimpeyniri
●
10 adet kiraz domates
●
1 adet havuç
●
1’er adet küçük boy sarı ve
kırmızı biber
●
Kızartmak için: Sıvı yağ
Sosu için:
●
Yarımçaybardağı zeytinyağı
●
1 adet portakalın suyu
●
3 çorba kaşığı nar ekşisi
●
Tuz
Semizotunu temizleyip yıkayın ve
geniş bir kaba alın. Havucu temizleyip
sebze soyucu ile ince şeritler halinde
kesin ve semizotuna ekleyin. Üzerine
dörde bölünmüş kiraz domates, ince
kıyılmış sarı ve kırmızıbiberi ekleyip
harmanlayın. Hellim peynirini
dilimleyip tuzunu almak için suya
koyun. Birkaç kez suyunu değiştirip
kurulayın.Çokazsıvıyağlayağladığınız
yapışmaz yüzeyli bir tavada önlüarkalı
kızartın. Ilıdıktan sonra küp şeklinde
doğrayın ve salataya ekleyin. Tüm sos
malzemesini karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Kıyılmış fındık
serperek servis yapın.
CİLT SAĞLIĞINI
DESTEKLİYOR
Çiğ fındık sahip olduğu E, A
ve C vitamini ve antioksidan
içeriğiyle birlikte, cilt sağlığını
korumada da etkin rol oynuyor.
Erken yaşlanmayı önleyen bu
vitaminler, ciltteki kırışıklık
ve çizgileri önlemeye yardımcı
oluyor. Antioksidan içerik
ise UVA ve UVB gibi zararlı
ışınların neden olduğu cilt
kanserinden koruyor. İçeriğiyle
cilde zarar verebilecek serbest
radikallerle mücadele eden
çiğ fındık, cildin daha sağlıklı
görünmesini sağlıyor. Fındık
yağı ise cildi nemlendirip
yumuşatmaya yardımcı oluyor.
EYLÜL 2018 45