

isimlere baksanıza: Kalecik Karası,
Narince, Öküzgözü, Boğazkere,
Çavuş Üzümü, Müşküle, Emir,
Horozkarası, Pembe Gemre,
Cardinal, Sultani, Merlot, Corinth,
Besni, Cabernet Sauvignon, Syrah,
Pinot Noir…
BİRAZ DA RAKAMLARDAN
SÖZ EDELİM
Üzüm bereketi açısından
şanslı olan ülkeler, bu şansını
ekonomik açıdan da avantaja
dönüştürüyor, çünkü üzüm
kullanım alanları ve yarattığı
ekonomi bakımından da önemli
bir meyve. Dünya yaş üzüm
üretimi yaklaşık olarak 7.500.000
hektar alanda gerçekleştiriliyor.
Üretim miktarı, iklim şartlarına
bağlı olarak değişmekle birlikte,
yıllık 65.000.000 ton civarında
seyrediyor. Dünya üzüm üretimi
kuru, sofralık ve taleplere
bağlı olarak farklı şekillerde
değerlendiriliyor. 2013 yılı TÜİK
verilerine göre Türkiye’de yaklaşık
470.000 hektar alanda 4 milyon
ton civarında üzüm üretimi
gerçekleştirilmiş. Bu verilerle
ülkemiz, dünya üzüm üretiminde
6. sırada yer alıyor. Hatta 270 bin
ton üretim ve 230 bin ton ihracat
ortalaması ile dünya çekirdeksiz
kuru üzüm üretim ve ihracatında
üzere Çin, Amerika, Fransa ve
İspanya. İşin güzelliği üzümün
tarihinin ve üretim açısından
öneminin Anadolu’yu da işaret
etmesi. Asma kültürünün ana
vatanı kabul edilen Anadolu’daki
bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000
yılına kadar dayanıyor. İkliminin
elverişliliği bakımındansa Türkiye
dünyanın en önemli üzüm
üreticilerinden biri.
Ne şanslıyız ki dört mevsimin
yaşandığı, her bitkinin, meyvenin,
sebzenin, yemişin toprağında can
bulduğu, her karışından bereket
fışkıran bir coğrafyada yaşıyoruz.
O nedenle pek çok lezzete hasret
kalmadan yaşayabiliyoruz. Üzüm
de bunların başında geliyor.
İklim koşullarının ve yetiştirme
şartlarının uygunluğu nedeniyle
bağcılık ülke genelinde birçok
üreticinin geçim kaynağı
diyebiliriz. Ege, Güneydoğu
Anadolu ve Trakya, üzümle nefes
alıp veren bölgelerin başında
geliyor.
Dünyada 10.000’nin üzerinde
üzüm çeşidi olduğu tahmin
ediliyor; evet, yanlış okumadınız
10.000, yazıyla on bin! Herhalde
telaffuzu en zor ama bir o kadar
da renkli meyvelerin başında da
üzüm vardır. Sadece Türkiye’de
gösterdiği çeşitliliğe ve aldığı ilginç
TANESİNDE TARİH VAR
Üzümün insanoğlu kadar eski
bir tarihi var ve o tarih çok renkli
bir yaşam kültürüne dönüşerek
günümüze kadar gelmiş.
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan
buluntular, üzümün binlerce
yıldır yetiştirilerek ticaretinin
yapıldığını göstermekte. Orta
Amerika, Avrupa, Orta Asya,
Avustralya ve Mısır'da tarımı
yapılan ilk bitkilerden biri olan
üzümün günümüzdeki en önemli
üreticileri İtalya başta olmak
2013yılıTÜİK
verilerinegöre
Türkiye’de
yaklaşık470.000
hektaralanda
4milyonton
civarında
üzümüretimi
gerçekleştirilmiş.
Buverilerle
ülkemiz, dünya
üzümüretiminde
6. sıradayer
alıyor.
Ne şanslıyız ki dört mevsimin yaşandığı, her
bitkinin, meyvenin, sebzenin, yemişin toprağında
can bulduğu, her karışından bereket fışkıran bir
coğrafyada yaşıyoruz.
EYLÜL 2018 47