Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  47 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 47 / 84 Next Page
Page Background

isimlere baksanıza: Kalecik Karası,

Narince, Öküzgözü, Boğazkere,

Çavuş Üzümü, Müşküle, Emir,

Horozkarası, Pembe Gemre,

Cardinal, Sultani, Merlot, Corinth,

Besni, Cabernet Sauvignon, Syrah,

Pinot Noir…

BİRAZ DA RAKAMLARDAN

SÖZ EDELİM

Üzüm bereketi açısından

şanslı olan ülkeler, bu şansını

ekonomik açıdan da avantaja

dönüştürüyor, çünkü üzüm

kullanım alanları ve yarattığı

ekonomi bakımından da önemli

bir meyve. Dünya yaş üzüm

üretimi yaklaşık olarak 7.500.000

hektar alanda gerçekleştiriliyor.

Üretim miktarı, iklim şartlarına

bağlı olarak değişmekle birlikte,

yıllık 65.000.000 ton civarında

seyrediyor. Dünya üzüm üretimi

kuru, sofralık ve taleplere

bağlı olarak farklı şekillerde

değerlendiriliyor. 2013 yılı TÜİK

verilerine göre Türkiye’de yaklaşık

470.000 hektar alanda 4 milyon

ton civarında üzüm üretimi

gerçekleştirilmiş. Bu verilerle

ülkemiz, dünya üzüm üretiminde

6. sırada yer alıyor. Hatta 270 bin

ton üretim ve 230 bin ton ihracat

ortalaması ile dünya çekirdeksiz

kuru üzüm üretim ve ihracatında

üzere Çin, Amerika, Fransa ve

İspanya. İşin güzelliği üzümün

tarihinin ve üretim açısından

öneminin Anadolu’yu da işaret

etmesi. Asma kültürünün ana

vatanı kabul edilen Anadolu’daki

bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000

yılına kadar dayanıyor. İkliminin

elverişliliği bakımındansa Türkiye

dünyanın en önemli üzüm

üreticilerinden biri.

Ne şanslıyız ki dört mevsimin

yaşandığı, her bitkinin, meyvenin,

sebzenin, yemişin toprağında can

bulduğu, her karışından bereket

fışkıran bir coğrafyada yaşıyoruz.

O nedenle pek çok lezzete hasret

kalmadan yaşayabiliyoruz. Üzüm

de bunların başında geliyor.

İklim koşullarının ve yetiştirme

şartlarının uygunluğu nedeniyle

bağcılık ülke genelinde birçok

üreticinin geçim kaynağı

diyebiliriz. Ege, Güneydoğu

Anadolu ve Trakya, üzümle nefes

alıp veren bölgelerin başında

geliyor.

Dünyada 10.000’nin üzerinde

üzüm çeşidi olduğu tahmin

ediliyor; evet, yanlış okumadınız

10.000, yazıyla on bin! Herhalde

telaffuzu en zor ama bir o kadar

da renkli meyvelerin başında da

üzüm vardır. Sadece Türkiye’de

gösterdiği çeşitliliğe ve aldığı ilginç

TANESİNDE TARİH VAR

Üzümün insanoğlu kadar eski

bir tarihi var ve o tarih çok renkli

bir yaşam kültürüne dönüşerek

günümüze kadar gelmiş.

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan

buluntular, üzümün binlerce

yıldır yetiştirilerek ticaretinin

yapıldığını göstermekte. Orta

Amerika, Avrupa, Orta Asya,

Avustralya ve Mısır'da tarımı

yapılan ilk bitkilerden biri olan

üzümün günümüzdeki en önemli

üreticileri İtalya başta olmak

2013yılıTÜİK

verilerinegöre

Türkiye’de

yaklaşık470.000

hektaralanda

4milyonton

civarında

üzümüretimi

gerçekleştirilmiş.

Buverilerle

ülkemiz, dünya

üzümüretiminde

6. sıradayer

alıyor.

Ne şanslıyız ki dört mevsimin yaşandığı, her

bitkinin, meyvenin, sebzenin, yemişin toprağında

can bulduğu, her karışından bereket fışkıran bir

coğrafyada yaşıyoruz.

EYLÜL 2018 47