Yeşilay Dergisi-Kasım-946.Sayı-Bağımlılıklar ve Eğitim - page 43

Kalbinize ne kadar iyi
bakıyorsunuz? Tüm
dünyadaki ölüm neden-
lerinin ilk sırasında kalp hasta-
lıkları geliyor. Günde 2 bin 600
kişi yani her 33 saniyede bir
kişi kalp ve damar hastalıkla-
rı nedeniyle hayatını kaybedi-
yor. Oysa günlük hayatta uygu-
layacağımız basit öneriler hayat
kurtarıcı olabiliyor. Kardiyoloji
Haftası nedeniyle kalp ve damar
sağlığı hakkında görüşlerine
başvurduğumuz Bayındır Has-
tanesi Söğütözü Kardiyoloji Uz-
manı Dr. Can Özer, “Kalp ve da-
mar hastalıkları, yüzde 51 ora-
nıyla ölüme yol açan nedenlerin
en başında geliyor” diyor.
Kalp krizinin kalp kasını bes-
leyen koroner arter damarların-
da meydana gelen daralma ve tı-
kanmaya bağlı olarak geliştiğini
anlatan Dr. Özer, konuyu “Kalbi
besleyen damarların daralması,
yani ateroskleroz hastalığı nede-
niyle, kalp kasına gelen kan mik-
tarı azalıyor. Buna koroner ar-
ter hastalığı deniliyor. Bazen gö-
ğüs ağrısı gibi bir belirti vere-
biliyor. Ancak hastaların yüzde
25’inde hiçbir belirti görülmüyor.
Kalbe kan getiren damarlar tıka-
nırsa o damarın beslediği bölge
kansız kalarak canlılığını kaybe-
diyor. Bu da kalp krizi anlamına
geliyor” diye açıklıyor.
Kalbi besleyen damarların
tam olarak tıkanmasından önce
önlem almanın mümkün oldu-
ğunu söyleyen Dr. Özer, bu has-
talara balon ve stent tedavileri-
nin uygulandığını ya da koro-
ner by-pass ameliyatı yapıldığı-
nı belirtiyor. Kalp krizine yöne-
lik müdahalelerde zamanla ya-
rışıldığının altını çizen Dr. Özer,
“Her geçen dakika, daha faz-
la kalp kası hücresinin ölmesine
neden oluyor. Kroner arterin tı-
kanmasını izleyen 20-40 daki-
ka içinde başlayan hücresel ha-
sarı en aza indirebilmek için er-
ken yapılacak balon ya da stent
uygulamaları son derece önem-
li” uyarısında bulunuyor. An-
cak beslenme ve yaşam koşul-
larında değişikliğe gidilmezse
bu tedaviler de çözüm olmuyor.
Çünkü damar sertliği yaşam
boyu devam eden bir hastalık
tablosu çiziyor. Dr. Özer, “Dü-
zenli egzersiz yapılması, siga-
ra kullanılmaması, uygun bes-
lenme tarzının benimsenmesi,
kolesterolün, diyabet ve yük-
sek tansiyonun kontrol altın-
da tutulması önemli” diyor.
Halk arasında kemik erimesi ola-
rak bilinen ve genellikle ilerleyen
yaşlarda ortaya çıkan osteoporo-
zu genetik faktörler, yaşam tarzı ve düzen-
siz beslenme tetikliyor. Uzmanlar osteopo-
roz riski için uyarıyor: “Hareketsiz kalma-
yın ve düzenli beslenmeyle birlikte gün-
de iki bardak sağlıklı süt için!” Hareket-
siz yaşam tarzı, düzensiz besleme alışkan-
lıkları ve kalsiyum eksikliği nedeniyle olu-
şan osteoporozdan korunmak için uz-
manlar düzenli beslenmeyle birlikte gün-
de iki bardak sağlıklı süt içilmesini öne-
riyor. Halk arasında kemik erimesi adıy-
la bilinen hastalığa yakalanma riskinin ka-
dınlarda daha yüksek olduğunu belirten
uzmanlar, 50 yaşın üzerindeki herkesin
günde iki bardak süt içerek hastalık riski-
ni azaltabileceklerini kaydediyor. Nuh Naci
Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fa-
kültesi Beslenme ve Diyetetik BölümBaş-
kanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Osteopo-
roz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması
için gereken kalsiyumun büyük bir kısmı-
nın kaybolması anlamına gelir. Yaşlanma,
hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döne-
minde östrojen hormonu seviyesinin azal-
ması ile birlikte kemikler kendilerini yeni-
leyemiyor. Bu dönemde kemikler her za-
mankinden daha fazla desteğe ve kalsiyu-
ma ihtiyaç duyduğu için günde tüketilecek
iki bardak, sağlıklı koşullarda üretilmiş ve
paketlenmiş süt ile gerekli mineral ve
vitaminler vücuda alınmış olur” dedi.
Kalbinizi koruyun!
Osteoporozdan
korunmak için süt
tüketimini artırın
1...,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42 44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,...64
Powered by FlippingBook