

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR,
ENFEKSİYONLARDAN KORUYOR
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, birçok sağ-
lık sorununa davetiye çıkarıyor. Bu sağlık so-
runlarından biri de enfeksiyon hastalıkları.
Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendir-
mek büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet
Uzmanı İpek Ertan, beyaz lahananın bağışık-
lık sistemini güçlendirmede ve enfeksiyon-
lardan korunmada önemli bir rol oynadığına
dikkat çekiyor. “C vitamini yönünden birçok
sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan
beyaz lahana, enfeksiyonlara karşı koruyor
ve bağışıklığı güçlendiriyor” diyen Ertan, be-
yaz lahananın 100 gramının, günlük C vita-
mini ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığına da
vurgu yapıyor. Ertan, bunun yanı sıra beyaz
lahananın, pişirildikçe, bekledikçe ve işlem-
den geçtikçe C vitamini içeriğinin azaldığını
söylüyor.
SİNİR SİSTEMİ İÇİN OLDUKÇA FAYDALI
Beyaz lahana, bağışıklık sistemini güçlendir-
mesinin yanı sıra sinir sistemi için de oldukça
faydalı bir sebze. Tiamin, riboflavin ve niasin
gibi B grubu vitamin içeriği yüksek olan beyaz
lahana, günlük B vitamini ihtiyacının belli bir
oranda karşılanmasını sağlıyor. B grubu vita-
minlerin özellikle sinir sistemi için son derece
faydalı olduğunu belirten Ertan, “1 porsiyon
kadar beyaz lahana yemeği ya da salatası tü-
kettiğinizde günlük B vitamini ihtiyacınızın
yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz” diyor.
DİYET YAPANLARIN EN İYİ DOSTU
Beyaz lahana, kalorisinin düşük olması sebebiyle
diyet yapanların en iyi dostu olarak tanımlanabi-
lir. 100 gramında 24 kcal enerji bulunan beyaz
lahananın, özellikle çiğ olarak tüketildiğinde ka-
lori getirisi daha az. “Lif açısından zengin olan
beyaz lahana, bu sayede uzun süre tok tutuyor”
diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, söz-
lerine şöyle devamediyor: “Hem içerdiği vitamin-
lerin, özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerinin
emilimi hem de mideyi hızlı terk etmeden uzun
süre tok tutması için beyaz lahananın yemeğini
hazırlarken içine az miktarda da olsa yağ ekleme-
yi unutmayın.”
YÜKSEK TANSİYON SORUNUNA
ÇÖZÜM SUNUYOR
Yapısında bulunan lif ve bazı maddelerle diü-
retik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bir
sebze olan beyaz lahana, bu sayede dolaşımın
iyi olmasını, ödemin azalmasını, suyla beraber
sodyumun da vücuttan uzaklaştırılmasını, do-
layısıyla tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.
İpek Ertan, yüksek tansiyonu ve ödemi olan
kişiler tarafından beyaz lahananın yemeğinin
ya da salatasının rahatlıkla tüketilebileceğini
söylüyor.
KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN
Beyaz lahananın faydaları saymakla bitmi-
yor. Tüm bu faydalarının yanı sıra aynı za-
manda güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz
lahana, bu özelliğiyle de önem taşıyor. Ertan,
günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unun
100 gram beyaz lahanayla tamamlanabile-
ceğini söylüyor ve ekliyor: “Hem diş hem de
kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen
beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kal-
siyum içeriğini etkilemiyor.”
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIYOR
Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları or-
taya çıkaran kükürtlü bileşiklerin, beyaz laha-
nanın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağ-
ladığını belirten Ertan, “Beyaz lahana, yaprak
kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa
sayesinde bağırsak hareketlerini artırıcı özel-
liği oldukça yüksek bir sebze” diyor.
KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLIYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ertan, antioksi-
dan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz
lahananın, serbest radikallere karşı savaştı-
ğını ve kansere karşı koruduğunu da sözleri-
ne ekliyor: “Bağışıklığı baskılayan hastalık-
lar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite
gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.”
1
3
5
4
6
7
2
Beslenme veDiyetUzmanı İpekErtan, be-
yaz lahananın turşusunun da faydalarına
değiniyor. “Turşunu yaparak beyaz laha-
nayaprobiyotiközellikkazandırabilirsiniz”
diyenErtan, turşunun içineeklenentuzun,
probiyotik miktarının azalmasına neden
olabileceğine dikkat çekiyor. Probiyotik-
lerin bağırsaklarda yaşayan yararlı bakte-
rilerolduğunusöyleyenErtanşöyledevam
ediyor: “Buyararlıbakteriler,bağırsakların
sağlıklı olmasını sağlayarakbirçokhastalı-
ğa karşı vücudu korur. Sadece unutulma-
ması gerekenşey, turşuyumutlaka sirkeyle
hazırlamakveolgunlaştığındahemlahana-
sını yemek hemde suyunu içmek.”
“TURŞUSU, ÖNEMLİ BİR
PROBİYOTİK”
Sağlıklı bir tarif:
BEYAZLAHANASALATASI
Malzemeler: Yarımlahana (küçük boy), 1 çorba kaşığı
tozşeker, 2 çorba kaşığı sirke, 2 adet orta boy havuç, 5
çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Lahanayı yıkayıp ortadan ikiye kesin. İn-
cecik kıyıp tozşeker, sirke ve tuzla birlikte ovun. Üze-
rine rendelenmiş havuç ilave edip harmanlayın. Zey-
tinyağı ve limon suyu gezdirip servis yapın.
MART 2018 53
“Beyaz lahana, yaprak kısımlarında daha
yoğun olarak bulunan posa sayesinde
bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça
yüksek bir sebze.”