Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  53 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 53 / 84 Next Page
Page Background

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR,

ENFEKSİYONLARDAN KORUYOR

Bağışıklık sisteminin zayıflaması, birçok sağ-

lık sorununa davetiye çıkarıyor. Bu sağlık so-

runlarından biri de enfeksiyon hastalıkları.

Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendir-

mek büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet

Uzmanı İpek Ertan, beyaz lahananın bağışık-

lık sistemini güçlendirmede ve enfeksiyon-

lardan korunmada önemli bir rol oynadığına

dikkat çekiyor. “C vitamini yönünden birçok

sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan

beyaz lahana, enfeksiyonlara karşı koruyor

ve bağışıklığı güçlendiriyor” diyen Ertan, be-

yaz lahananın 100 gramının, günlük C vita-

mini ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığına da

vurgu yapıyor. Ertan, bunun yanı sıra beyaz

lahananın, pişirildikçe, bekledikçe ve işlem-

den geçtikçe C vitamini içeriğinin azaldığını

söylüyor.

SİNİR SİSTEMİ İÇİN OLDUKÇA FAYDALI

Beyaz lahana, bağışıklık sistemini güçlendir-

mesinin yanı sıra sinir sistemi için de oldukça

faydalı bir sebze. Tiamin, riboflavin ve niasin

gibi B grubu vitamin içeriği yüksek olan beyaz

lahana, günlük B vitamini ihtiyacının belli bir

oranda karşılanmasını sağlıyor. B grubu vita-

minlerin özellikle sinir sistemi için son derece

faydalı olduğunu belirten Ertan, “1 porsiyon

kadar beyaz lahana yemeği ya da salatası tü-

kettiğinizde günlük B vitamini ihtiyacınızın

yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz” diyor.

DİYET YAPANLARIN EN İYİ DOSTU

Beyaz lahana, kalorisinin düşük olması sebebiyle

diyet yapanların en iyi dostu olarak tanımlanabi-

lir. 100 gramında 24 kcal enerji bulunan beyaz

lahananın, özellikle çiğ olarak tüketildiğinde ka-

lori getirisi daha az. “Lif açısından zengin olan

beyaz lahana, bu sayede uzun süre tok tutuyor”

diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, söz-

lerine şöyle devamediyor: “Hem içerdiği vitamin-

lerin, özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerinin

emilimi hem de mideyi hızlı terk etmeden uzun

süre tok tutması için beyaz lahananın yemeğini

hazırlarken içine az miktarda da olsa yağ ekleme-

yi unutmayın.”

YÜKSEK TANSİYON SORUNUNA

ÇÖZÜM SUNUYOR

Yapısında bulunan lif ve bazı maddelerle diü-

retik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bir

sebze olan beyaz lahana, bu sayede dolaşımın

iyi olmasını, ödemin azalmasını, suyla beraber

sodyumun da vücuttan uzaklaştırılmasını, do-

layısıyla tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.

İpek Ertan, yüksek tansiyonu ve ödemi olan

kişiler tarafından beyaz lahananın yemeğinin

ya da salatasının rahatlıkla tüketilebileceğini

söylüyor.

KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN

Beyaz lahananın faydaları saymakla bitmi-

yor. Tüm bu faydalarının yanı sıra aynı za-

manda güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz

lahana, bu özelliğiyle de önem taşıyor. Ertan,

günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unun

100 gram beyaz lahanayla tamamlanabile-

ceğini söylüyor ve ekliyor: “Hem diş hem de

kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen

beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kal-

siyum içeriğini etkilemiyor.”

SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIYOR

Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları or-

taya çıkaran kükürtlü bileşiklerin, beyaz laha-

nanın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağ-

ladığını belirten Ertan, “Beyaz lahana, yaprak

kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa

sayesinde bağırsak hareketlerini artırıcı özel-

liği oldukça yüksek bir sebze” diyor.

KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ertan, antioksi-

dan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz

lahananın, serbest radikallere karşı savaştı-

ğını ve kansere karşı koruduğunu da sözleri-

ne ekliyor: “Bağışıklığı baskılayan hastalık-

lar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite

gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.”

1

3

5

4

6

7

2

Beslenme veDiyetUzmanı İpekErtan, be-

yaz lahananın turşusunun da faydalarına

değiniyor. “Turşunu yaparak beyaz laha-

nayaprobiyotiközellikkazandırabilirsiniz”

diyenErtan, turşunun içineeklenentuzun,

probiyotik miktarının azalmasına neden

olabileceğine dikkat çekiyor. Probiyotik-

lerin bağırsaklarda yaşayan yararlı bakte-

rilerolduğunusöyleyenErtanşöyledevam

ediyor: “Buyararlıbakteriler,bağırsakların

sağlıklı olmasını sağlayarakbirçokhastalı-

ğa karşı vücudu korur. Sadece unutulma-

ması gerekenşey, turşuyumutlaka sirkeyle

hazırlamakveolgunlaştığındahemlahana-

sını yemek hemde suyunu içmek.”

“TURŞUSU, ÖNEMLİ BİR

PROBİYOTİK”

Sağlıklı bir tarif:

BEYAZLAHANASALATASI

Malzemeler: Yarımlahana (küçük boy), 1 çorba kaşığı

tozşeker, 2 çorba kaşığı sirke, 2 adet orta boy havuç, 5

çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Lahanayı yıkayıp ortadan ikiye kesin. İn-

cecik kıyıp tozşeker, sirke ve tuzla birlikte ovun. Üze-

rine rendelenmiş havuç ilave edip harmanlayın. Zey-

tinyağı ve limon suyu gezdirip servis yapın.

MART 2018 53

“Beyaz lahana, yaprak kısımlarında daha

yoğun olarak bulunan posa sayesinde

bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça

yüksek bir sebze.”