Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  55 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 55 / 84 Next Page
Page Background

KAÇ ÇEŞİT TARÇIN VARDIR?

Bugün başlıca iki cins tarçın

kabuğu tat dünyamızı süslüyor.

İlki, Çin tarçını kabuğu (Cortex

cinnamomi cassiae). Bu tür,

10 - 12 m. boyunda ve kışın

yapraklarını dökmeyen bir

ağaç; Doğu Çin ve Doğu Hint

Adaları’nda yetiştiriliyor.

Kokusu güçlü ve özel, tadı

tatlımsı ve batıcıdır. Diğer tür,

Seylan tarçını kabuğu (Cortex

cinnamomi zeylanici), özellikle

Hindistan, Doğu Hint Adaları

ve Sri Lanka’da yetişen, kışın

yapraklarını dökmeyen küçük

bir ağaçtan elde ediliyor. Özel

kokulu ve tatlımsı tattadır.

Tarçının iyisi ve bugün dünyanın

hemen her yerinde yaygın olarak

kullanılanı Seylan tarçınıdır.

Tatları birbirinden farklı bu iki

cins tarçın kabuğunu, dikkatli

olunmadığı takdirde karıştırmak

çok kolay.

NEDEN DAHA FAZLA

TARÇIN TÜKETMELİYİZ?

Bu sorunun pek çok yanıtı var

aslında. Tarçınla ilgili en çok

bilinen fayda, kan şekerini

dengelemesi. Sağlık üzerindeki

olumlu etkileri kanıtlanmış,

biyoaktif baharatlardan

biri olan tarçın, hepimizin

bildiği üzere insülin direnci,

metabolik sendrom, diyabet

gibi hastalıkların tedavi ve

kontrolünde önemli bir rol

oynuyor. Bu özelliği onu diyet

listelerinin de vazgeçilmezi

yapıyor. Sürekli bir şeyler yeme

isteğimizi baskılayan tarçın,

kan şekeri seviyesini kontrol

ettiği için ani yeme ve tatlı

krizlerimizi önlüyor. Ama

mucizeleri bununla sınırlı

değil. Tarçınla ilgili az bilinen

faydalardan biri güçlü bir

antioksidan olmasının yanı sıra

iyi bir anti-inflamatuar olarak

iltihaplara karşı savaşması. Bu

hepimizin ciddiye alması gereken

çok önemli bir fayda. Bir diğer

az bilinen özellik: Kalsiyumun

vücutta kullanılmasına yardımcı

Tarçın hem bedenimizi

hem de ruhumuzu

iyileştiren sihirli

baharatlardan biri.

Tabii ölçüyü

kaçırmamak, doğru

yerlerden satın almak

ve sağlıklı bir

ortamda muhafaza

etmek şartıyla.

olan manganezi içeren tarçın,

kemik oluşumunu destekliyor

ve bağ dokusunu iyileştiriyor.

Kemik ağrılarına iyi gelen tarçını

günde bir bardak çay şeklinde

tüketebilir ya da

ağrıyan bölgelerinize tarçın

yağıyla masaj yapabilirsiniz.

Cineol, cinnamaldehyde ve

cuminaldehyde gibi etkin

maddelerini aynı anda zengin

olarak içermesi sebebiyle

sinüzit, faranjit ve ses telleri

şikayetlerimiz için de rahatlıkla

tarçın tüketebiliriz. Bu üçlü

maddenin bir arada aynı bitkide

bu zenginlikte bulunması

tarçına önemli bir ayrıcalık

kazandırıyor.

Hatırlarsanız yazının en başında

kokusuyla bile bize iyi gelen

demiştim; bu aslında sadece

romantik bir yorum değil, aynı

zamanda bilimsel bir gerçek.

Araştırmalar, tarçın kokusunun

ya da sadece içerisinde tarçın

bulunan yemekler tüketmenin

beyin fonksiyonlarını

geliştirdiğini gösteriyor.

Dikkatimizi toplayıp konsantre

olmamızı kolaylaştıran tarçın,

özellikle bilgisayar başında

çalışanlarda kısa süreli hafızayı

da destekliyor. Strese bağlı

baş ağrıları, gerginlik, kas

ağrısı, mide krampları…

Bir çubuk tarçın bunların

hepsini sakinleştiriyor. Yani

anlayacağınız tarçın hem

hücrelerimize hem de bize nefes

aldıran sihirli baharatlardan

biri. Ölçüyü kaçırmamak,

doğru yerlerden satın almak ve

sağlıklı bir ortamda muhafaza

etmek şartıyla tabii Şimdi

bütün bu okuduklarımızdan

sonra mutfağımıza gidelim ve

kendimizi tarçınlı bir lezzetle

ödüllendirelim. Evimiz ne kadar

tarçın kokarsa o kadar iyi!

TARÇINI GÜNLÜKHAYATIMIZINBİRPARÇASI

HALİNEGETİRMEK İÇİN;

MART 2018 55

Suyumuza

ekleyebiliriz

Her demliğe

bir parça tarçın

ekleyerek

çayımızı

tatlandırabiliriz

Bal ve tarçın ve

zencefil üçlüsüyle

koruma kalkanı

oluşturabiliriz

Çok üşeniyorsak

elmanın üstünü

tarçınlayıp afiyetle

yiyebiliriz

Bitki çayları

demleyebiliriz