

ARALIK 2018 71
Antep fıstığı, Gaziantep’in medar-ı iftiharı.
Yetiştirilmesi zahmetli bir ürün olan fıstık, kebaptan
baklavaya pek çok yemeğe lezzet katıyor. Şehir,
kebaplarıyla ünlü olsa da, geleneksel yemeklerin çoğu
tencere yemeği. Sokak lezzetlerine meraklıysanız, nohutlu dürümden
ciğer kebabına kadar pek çok 'yufka arası' seçeneğiniz var.
eşyaları olduklarını düşünmeyin.
Gaziantep mutfağına ait yemekler
genellikle kalaylı bakır kaplarda
servis ediliyor, kahveler bakır
cezvelerde pişiyor ve her tür bakır
eşya yaygın olarak kullanılıyor.
Kahve demişken, Gaziantep ile
birlikte anılan tarihi Tahmis
Kahvesi’nden bahsetmemek
olmaz. Şehir merkezinde yer
alan tarihi kahvehane, 17.
yüzyılda Mevlevihane Tekkesi’ne
gelir getirmesi için yapılmış.
20. yüzyılın başında büyük bir
yangında hasar gören kahve ve
çevresindeki dükkanlar yeniden
yapılmış ve halen kahvehane
olarak hizmet veriyor. Kahve
denince aklınıza sadece Türk
kahvesi gelmesin. Gaziantep’te
fıstık ağacının bir türü olan
Gazianteplilere sorarsanız, size
dudak bükeceklerdir. Çünkü
en iyi Antep yemeği evlerde
pişiyor ve en iyi baklava için her
Anteplinin kendi önereceği bir
adres var. Ama belki de yemek
konusunda turistik ve popüler
olan yerler kadar, diğerlerine
de şans tanımak; önyargısız bir
şekilde Gaziantep mutfağının
tadını çıkarmak en iyisi…
menengiç ağacının meyvesinden
menengiç kahvesi de yapılıyor.
Kafein içermeyen ve sütle yapılan
bu kahveyi denemenizi tavsiye
ederiz.
Alışverişe meraklı olanlar
için Gaziantep şehir merkezi
adeta bir vaha. Yöresel ürünler,
yerel kutnu dokuması (ipek ve
pamuk karışımı el tezgahlarında
dokunan bir kumaş), sedef
kakmalı eşyalar, yemeni (el
yapımı geleneksel deri ayakkabı),
doğal zeytinyağı sabunu, Antep
fıstığı, baklava, fitil lokum, kahke
(tarçın, karanfil gibi baharatlarla
yapılan kurabiye) gibi pek çok
hediyelik seçeneği var. Mütercim
Asım, Gaziler, Suburcu, Karagöz
ve Muhtar Paşa caddelerindeki
dükkanlarda keyifle alışveriş
yapabilirsiniz.
Gaziantep mutfağının yıldızları
yuvarlama, kebap, lahmacun,
baklava ve katmer için adres
vermek çok zor. Şehirde küçüklü
büyüklü pek çok restoran ve
baklavacı var. Ünü Gaziantep’in
dışına taşmış bazı markaları
Geleneksel Gaziantep mimarisinin ana
malzemesi taş. Dar sokakları çevreleyen
genellikle iki katlı evler, hayat adı verilen
bir iç avluya bakan odalardan oluşuyor.
Taş yapıları hareketlendirmek için anıtsal
yapılarda siyah-beyaz zıtlığı kullanılıyor.