Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  71 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 71 / 84 Next Page
Page Background

ARALIK 2018 71

Antep fıstığı, Gaziantep’in medar-ı iftiharı.

Yetiştirilmesi zahmetli bir ürün olan fıstık, kebaptan

baklavaya pek çok yemeğe lezzet katıyor. Şehir,

kebaplarıyla ünlü olsa da, geleneksel yemeklerin çoğu

tencere yemeği. Sokak lezzetlerine meraklıysanız, nohutlu dürümden

ciğer kebabına kadar pek çok 'yufka arası' seçeneğiniz var.

eşyaları olduklarını düşünmeyin.

Gaziantep mutfağına ait yemekler

genellikle kalaylı bakır kaplarda

servis ediliyor, kahveler bakır

cezvelerde pişiyor ve her tür bakır

eşya yaygın olarak kullanılıyor.

Kahve demişken, Gaziantep ile

birlikte anılan tarihi Tahmis

Kahvesi’nden bahsetmemek

olmaz. Şehir merkezinde yer

alan tarihi kahvehane, 17.

yüzyılda Mevlevihane Tekkesi’ne

gelir getirmesi için yapılmış.

20. yüzyılın başında büyük bir

yangında hasar gören kahve ve

çevresindeki dükkanlar yeniden

yapılmış ve halen kahvehane

olarak hizmet veriyor. Kahve

denince aklınıza sadece Türk

kahvesi gelmesin. Gaziantep’te

fıstık ağacının bir türü olan

Gazianteplilere sorarsanız, size

dudak bükeceklerdir. Çünkü

en iyi Antep yemeği evlerde

pişiyor ve en iyi baklava için her

Anteplinin kendi önereceği bir

adres var. Ama belki de yemek

konusunda turistik ve popüler

olan yerler kadar, diğerlerine

de şans tanımak; önyargısız bir

şekilde Gaziantep mutfağının

tadını çıkarmak en iyisi…

menengiç ağacının meyvesinden

menengiç kahvesi de yapılıyor.

Kafein içermeyen ve sütle yapılan

bu kahveyi denemenizi tavsiye

ederiz.

Alışverişe meraklı olanlar

için Gaziantep şehir merkezi

adeta bir vaha. Yöresel ürünler,

yerel kutnu dokuması (ipek ve

pamuk karışımı el tezgahlarında

dokunan bir kumaş), sedef

kakmalı eşyalar, yemeni (el

yapımı geleneksel deri ayakkabı),

doğal zeytinyağı sabunu, Antep

fıstığı, baklava, fitil lokum, kahke

(tarçın, karanfil gibi baharatlarla

yapılan kurabiye) gibi pek çok

hediyelik seçeneği var. Mütercim

Asım, Gaziler, Suburcu, Karagöz

ve Muhtar Paşa caddelerindeki

dükkanlarda keyifle alışveriş

yapabilirsiniz.

Gaziantep mutfağının yıldızları

yuvarlama, kebap, lahmacun,

baklava ve katmer için adres

vermek çok zor. Şehirde küçüklü

büyüklü pek çok restoran ve

baklavacı var. Ünü Gaziantep’in

dışına taşmış bazı markaları

Geleneksel Gaziantep mimarisinin ana

malzemesi taş. Dar sokakları çevreleyen

genellikle iki katlı evler, hayat adı verilen

bir iç avluya bakan odalardan oluşuyor.

Taş yapıları hareketlendirmek için anıtsal

yapılarda siyah-beyaz zıtlığı kullanılıyor.