Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  67 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 67 / 84 Next Page
Page Background

ARALIK 2018 67

imparator, tadını da denemek

ister. İçtiği bitkinin tadını çok

beğenen imparator için çay

vazgeçilmez bir ritüel olur.

Avrupa’nın bu gizemli tat ile

buluşması ise 17. yüzyılda

gerçekleşir. İngilizler, sağlık ve

zindeliğin sunulduğu bu sıcak

içeceği o kadar çok benimserler

ki, bunu bir yaşam tarzı haline

getirirler adeta. 18. yüzyılda da

bugün dünyanın en büyük çay

yetiştirilen bölgesi sayılan Assam

ve Seylan Adası’nda çay bahçeleri

oluştururlar. Üretilen bu çayları

Avrupa’ya hızlı olarak taşımak

için de, süratli yelkenliler yaparlar.

Türkiye’nin çayla tanışması

biraz daha geç, 1787 tarihinde,

Japonya’dan getirilen çay

tohumlarının ekilmesiyle başlar.

Bursa civarında gerçekleşen ilk

ekim çalışmaları iklim şartlarının

olumsuzluğu nedeniyle

başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak

1917 yılında, zamanın Halkalı

Ziraat Mektebi Alisi müdür

vekili ve botanikçi olan Ali

Rıza Erten, yapmış olduğu

teknik çalışmalar sonucunda

16.02.1924 tarihinde Rize’de çay

yetiştirilmesi için meclisten onay

alır ve günümüz çay üretiminin

temelleri bu şekilde atılmış olur.

1947’de kurulan ilk fabrika ile

üretim hızlanır. Geç bir buluşma

olmasına karşın, Türk insanı çayı

çok sever, bu sıcak içeceği günün

her saatine, her mekâna, her özel

güne taşır.

İYİ DEMLEMENİNPÜF

NOKTALARI

Çinli bir filozofun da dediği gibi,

“Çay, dünyanın gürültüsünü

unutmak için içilir.”

Çay bedenimizi gevşetir,

ruhumuza iyi gelir. İyi bir çay

içmek için ilk adım, çayı satın

alırken hassas davranmak. Satın

alırken öncelikle iyi korunmuş,

iyi saklanmış çay paketleri tercih

edilmeli. Çeşitli nedenlerle

delinmiş, yırtılmış veya patlamış

bir ambalaj çayınızın tadını

olumsuz etkiler. Doğru reyon

ve sağlam ambalaj içinde alınan

çay, kullanım için açıldığında

hava almayan bir kapta, kuru

ortamda, deterjan - baharat gibi

maddelerden tamamen ayrı bir

yerde muhafaza edilmeli. İyi bir

çay hazırlamak için en önemli

faktör suyun seçimidir. Olanağınız

varsa porselen demlik ve yumuşak

kaynak suyu kullanın. Çay

suyunu uzun süre ve yüksek ateşte

kaynatmayın. Demleme süresini

uzun tutarsanız hem çayınız acılaşır

hem de çaydaki kafein miktarı

yükselir. Aynı zamanda suyun

oksijeni kaybolur ve lezzeti azalır.

Çayın demleme süresi 10-15 dakika

olmalı ve demlenen çay yarım saat

içinde içilmelidir.

DETOKSUNVAZGEÇİLMEZİ:

YEŞİL ÇAY

Vücudumuzu toksinlerden

arındırarak sağlığımızı korumak,

vücudumuzdaki sıvıların

asitleşmesini önlemek olarak

özetleyebileceğimiz detoks, zihinsel,

ruhsal ve bedensel olarak toksin

maddelerden arınma süreci.

Özellikle mevsimdönümlerinde,

vücudumuzu yenilemek, mevsimin

verdiği ruhsal ve bedensel

yorgunluğu üzerimizden atmak

ve yeni mevsime canlı, hafiflemiş

ve enerjik başlamak için detoks

olmazsa olmaz. Antioksidanlar

açısından hayli zengin olan yeşil çay,

detoksun vazgeçilmezleri arasında

yer alıyor.

Çay bedenimizi gevşetir,

ruhumuza iyi gelir. İyi bir

çay içmek için ilk adım,

çayı satın alırken hassas

davranmak.

Geç bir buluşma olmasına karşın,

Türk insanı çayı çok sever, bu

sıcak içeceği günün her saatine,

her mekâna, her özel güne taşır.

Çay en eski çağlardan beri dinlendirici, ruhu ferahlatıcı,

iradeyi canlandırıcı olarak görülüyor.

Özellikle sindirim sisteminde düzenleyici rol almakla birlikte,

zihnin yorgunluğuna da birebir geliyor.

Çinko içeriği ile tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını

önlüyor.

Susuzluğu gideriyor, karaciğeri temizleyip yenilemeye yardımcı

oluyor.

İçerdiği bileşik şekerlerle kan şekerinin yükselmesini

önlediğinden diyabet hastalarına öneriliyor.

Kuru çay yaprağı, içerdiği polifenoller sayesinde kan

basıncındaki artışları geciktiriyor, gıda alerjisini önlemeye

yardımcı oluyor.

Çay, içeriğinde bulunan kafein ile metabolizmayı ve merkezi

sinir sistemini uyarıyor, konsantrasyon artırıcı etki yapıyor.

Çay banyoları, sıcak çay kompres ve pansumanları göz ve

ciltteki bazı rahatsızlıkları gideriyor, kaşıntı ve egzama ile uzun

dönemde sedef hastalığının tedavisinde iyileştirici rol oynuyor.

ÇAYINYARARLARI