Modern bir hastalık: Tüketime Bağımlılık - page 41

yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite
alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek ve böylece
ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların
(kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri,
hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.)
görülme sıklığını azaltmaktır.
Ayrıca, ülkemizde çeşitli kamu kurum ve kuruluşla-
rı, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları
vb. pek çok kurum ve kuruluş tarafından obezitenin
önlenmesine yönelik çeşitli programlar, projeler ve
eğitim çalışmaları sürdürülmektedir. Sürdürülen bu
çalışmaların koordinasyon içinde olması ve bir yol ha-
ritası dâhilinde yürütülmesi başarı düzeyini etkileyen
önemli bir husustur. Eylem planı ile ülkemizde planla-
nan çalışmaların belirli bir program dâhilinde yapılması,
ölçülebilir, izlenebilir olması ve eşgüdümün sağlanması
da amaçlanmaktadır.
Obeziteden ve metabolik hastalıklardan korunmak
amacıyla sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve
çocukların beslenme şekilleri hakkında ne tür uyarı-
larda bulunursunuz?
Obeziteyi önleyici en önemli çalışmalar doğru beslen-
me ve hareketlilik üzerine yapılmaktadır. Bu noktada
şu şekilde önerilerimiz var:
Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamayınız.
Sofrada kullandığınız yemek tabaklarınızın boylarını
küçültünüz.
Ayaküstü atıştırmalıklar ve fast food yemek tercih-
lerinden kaçınınız.
Yemeklerinizi küçük lokmalar halinde uzun süre
çiğneyerek tüketiniz.
Her gün 3 ana, 2- 3 ara öğün tüketmeye özen gös-
teriniz.
Öğün atlamayınız.
Sağlıklı beslenmek için mevsiminde doğal ve taze
besinler tercih ediniz.
Şeker ve tuz tüketiminizi azaltınız. Az ama iyotlu tuz
tüketiniz.
Sofranızdan tuzlukları kaldırınız.
Tam tahıl ürünlerini tercih ediniz.
Kahvaltılık gevrek tüketecekseniz şeker eklenme-
miş olanlarını tercih ediniz.
Günde en az 8-10 bardak su içiniz.
Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar
(tereyağ, iç yağ, kuyruk yağ) yerine doymamış
yağ asitlerini içeren bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı,
ayçiçek yağı, mısırözü yağı vb.) tercih ediniz. Trans
yağdan kaçınınız.
Alkol ve sigara tüketiminden kaçınınız.
Gazlı içecekleri tüketmeyiniz. Yarım yağlı süt,
ayran gibi içecekleri ve vitamin mineral açısından
zengin taze sıkılmış az miktarda meyve sularını
tercih ediniz.
Medyada yer alan kilo vermeye yönelik diyetlere ve
zayıflamaya yönelik gıda takviyeleri ile bu ürünleri
pazarlayan kişi ve kuruluşlara itibar etmeyiniz.
Beslenme, anne karnından başlayarak insan sağlı-
ğının korunmasında ve iyileştirilmesinde en önemli
faktörlerden biridir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli bes-
lenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir;
çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkan-
lıkları yaşam boyu sürdürülmektedir. Özellikle hızlı
büyüme ve gelişme süreci olan bebeklik, çocukluk ve
adolesan dönemde kazanılan beslenme alışkanlıkları
bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri
açısından önem kazanmaktadır. Çocuklara yönelik
sunulacak beslenme hizmetleri hem yeterli ve den-
geli beslenmeyi teşvik etme hem de küçük yaşlardan
itibaren doğru beslenme alışkanlıklarının kazandı-
rılması açısından son derece önemlidir. Çocukların
günde 3 ana, 2 ara öğün olarak beslenmesine dikkat
ediniz, öğün atlatmayınız. Yeterli ve dengeli bes-
lenme için dört temel besin grubundan her gün her
öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin grubu;
Süt ve ürünleri grubu, et-yumurta – kuru baklagiller
grubu, sebze ve meyve grubu ve ekmek ve tahıllar
grubu olarak belirlenmiştir.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için,
özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde
kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdü-
rülmektedir.
Okul kantinlerinde doğal maden suları hariç, enerji
içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içe-
cekler ile kızartma ve cipslerin satışları yasaklanmıştır.
yesilay.org.tr
39
YEŞiLAY
EKİM 2014
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,...88
Powered by FlippingBook