Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Yeşilay’ın bağımlılık eğitimleri 600 bin askere ulaşacak
Yeşilay ile Millî Savunma Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında yılda yaklaşık 600 bin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üyesinin katılacağı Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimlerinin ilk aşaması, uzmanların eğitim süreçlerinin hayata geçmesi ile tamamlandı.
Milli Savunma Bakanı (MSB) Nurettin Canikli ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün imzaladığı bağımlılıkla mücadelede işbirliği protokolünün ilk adımı, Bakanlık bünyesindeki 136 uzmana Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında uygulayıcı eğitimlerinin verilmesiyle atıldı.
Psikolog, ruh sağlığı uzmanı, sosyal çalışmacı, vaka çalışanı, sağlık çalışanı, PDR uzmanı, eğitimci olan; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli 136 uzman personel aldıkları bağımlılık farkındalığı eğitimlerini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm garnizon ve askeri yerleşkelerinde vatani görevini yapmakta olan er ve erbaşlara, yılda yaklaşık 600 bin askere ulaştıracak.
Programın açılış konuşmasında işbirliği sürecinin 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında olduğunu hatırlatan Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, "Millî Eğitim Bakanlığımız ile olan işbirliğimizi, Milli Savunma Bakanlığımızın sorumluluk alanlarına da taşıdık. Bu kapsamda imzaladığımız protokolle ilk adımı attık. İşbirliği aynı zamanda mücadelemizin ve sorumluluklarımızın sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sunuyor. Eğitim kurumlarında başlayan farkındalık çalışmalarımızın ordumuzda da devam etmesi, ortak amaç olan toplumumuz her türlü bağımlılıktan uzak tutmak verdiğimiz entegre mücadelemizi daha da anlamlı kılıyor." dedi.
Bu aynı zamanda bir "Ebeveyn Eğitimi'dir
Yeşilay'ın artık rehabilitasyon ve tedavi çalışmalarına yoğunlaştığının altını çizen Yılmaz, "Eylem Planı kapsamında Millî Savunma Bakanlığımız ile imzaladığımız işbirliği protokolü süresiz olarak yürürlükte. Her türlü bağımlılık alanında önleyici yaklaşımı benimseyen Türk Silahlı Kuvvetlerimizle hayata geçirdiğimiz bu birliktelik, kapsam olarak Millî Eğitim Bakanlığı'nın ardından en büyük ikinci işbirliği. Bu çalışma kapsamında en riskli grup olarak nitelendirdiğimiz 18-25 yaş arasına ulaşmamızın yanı sıra, bu kitlenin potansiyel ebeveynler olacağını öngörerek "Ebeveyn Eğitimi' açısından da oldukça önemli bir fırsatı değerlendiriyoruz. Çünkü burada vatani görevini yapan gençlerimizin pek çoğu ya nişanlıdır ya yeni evlidir ya da vatani görevi biter bitmez köyüne, kasabasına, memleketine dönüp evlenecektir. Okulda ulaşamadığımıza asker ocağında erişip bu temel farkındalık eğitimini onlara verebilmenin çocuklarına ve çevrelerine doğru örnek olmaları açısından çok değerli olduğunu düşünüyoruz." dedi.
"Sağlıklı asker, sağlıklı ülke demektir"
Bağımlılıklarla mücadele Yeşilay'ın toplumsal dinamikleri harekete geçirmek, siyasi iradenin belirlediği stratejileri topluma yaymak gibi önemli bir misyon üstlendiğini hatırlatan Yılmaz, "2014 yılından bu yana rehber öğretmenlerimiz aracılığıyla 12 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulasan TBM Programı uygulamasıyla, yaş gruplarına uygun modüllerle çok geniş hedef kitleye ulaştık. MSB ile hayata geçirdiğimiz işbirliğiyle, hem entegre bir bağımlılık mücadelesinin önemli bir başka adımı atılıyor, hem de çok önemli bir ihtiyaca cevap verilirken çok önemli bir boşluk da dolduracak. Zira sağlıklı asker sağlıklı ülke demektir. Türk askeri, sağlığını, milli ve manevi değerlerine bağlılığını tehlikeye atacak her türlü zararlı alışkanlıktan uzak durur. Biz de bu eğitimlerle askerlerimizin bağımlılıktan uzak durmasını, bağımlılık farkındalığı ve bilinci oluşturulmasını, risk taşıyanlara yönelik de nasıl yardımcı olunacağını aktardık, aktarmaya da devam edeceğiz. Bu vesileyle şu an ülkemizin bekası için operasyon yürüten askerlerimize aynı zamanda moral verme imkânına da erişebilmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.
TBM Programı uluslararası alanda "İyi Uygulama Örneği"
Yeşilay'ın 98 yıllık tecrübesinin bir ürünü olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Programı Türkiye'nin ilk ve tek okul temelli önleme programıdır. Türkiye'de bu alanın otorite olarak kabul edilen uzmanları tarafından hazırlanmış bilimsel içeriklere sahip TBM'nin diğer ayırt edici özelliği pedagojik bir yaklaşımla, farklı yaş gruplarına farklı modüllerin geliştirilmiş olmasıdır. Etkililiği ispatlamış içeriklere sahip olan TBM, önleme alanında uzman uluslararası kuruluşlar tarafından "iyi uygulama örneği" olarak kabul edilmiştir. TBM, devletimizin ve hükümetimizin bağımlılıkla mücadele konusunda belirlediği strateji belgeleri ve eylem planlarında yer alan akredite bir programdır.
2014'ten beri rehber öğretmenler aracılığıyla uygulanarak 12 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaşan TBM, Millî Eğitim Bakanlığı dışında diğer Bakanlıklar ve Kamu Kurumlarıyla imzalanan protokoller üzerinden yetişkin hedef kitleye yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamında son olarak Milli Savunma Bakanlığı ile imzalanan protokole ek olarak başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere çok sayıda bakanlık, yerel yönetim, üniversite ve iş çevreleriyle çeşitli işbirliği modelleri geliştiriyor ve TBM'nin etki alanı ve ulaştığı kitle genişletilmektedir.