Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Türkiye Kimyasal Bağımlılık Çalışmaları Bibliyografyası

Türkiye Kimyasal Bağımlılık Çalışmaları Bibliyografyası

Türkiye'de bağımlılık çalışmalarına yönelik artan ilgi, şüphesiz toplumsal alanda yaşayan sorunlardan bağımsız ele alınmayacaktır. Sigara, alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı gibi kimyasal bağımlılıkların yanı sıra teknoloji, yeme içme, alışveriş, kumar bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklar bireysel bir sorun olmanın ötesinde adeta kronik ve karmaşık bir toplumsal soruna doğru evirilmektedir.

Türkiye'de ve dünyada tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanım oranları hızla artmakta, aynı zamanda başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Literatürde herhangi bir maddeye olan bağımlılık, fiziksel ve ruhsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik isteği, ruhsal bağımlılık ise kişinin kişilik ya da duygusal yapısı gereği gereksinimlerini tatmin etmek amacıyla o maddeye duyduğu aşırı isteği tanımlamak için kullanılmaktadır. Bağımlılık süreci, bütün aşamaları ile psikiyatri, tıp, toksikoloji, kimya, hukuk, psikoloji, sosyal hizmet, eğitim, asayiş, adliye gibi birçok disiplinin çalışma sahasına girmektedir. Bu durum da bağımlılıkların farklı yönlerini ele alan, geniş bir literatür ve kaynak bilgisine sahip olan "Türkiye Kimyasal Bağımlılık Çalışmaları Bibliyografyası"nın ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Yoğun ve detaylı bir veri tarama ve tasnif süreci sonunda ortaya çıkan bu çalışma; en temelde bahsi geçen kimyasal bağımlılıklar alanında yapılan çalışmaların tematik olarak tasnif edilmesi formatında dizayn edilmiştir. Bibliyografya çalışmasında Sigara-Tütün Bağımlılığı, Uyuşturucu ve Uçucu Madde Bağımlılığı, Medikal Hap Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi ve Bağımlılıkla Mücadele kategorileri yer almaktadır.

SATIN AL