Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Yeşilay’ın 103 yıllık sürecinde topluma bağımlılıkla ilgili önleyici ve koruyucu hizmetleri yürütmektedir. Değişen koşullar ve toplumdan gelen talepler neticesinde Yeşilay 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle bağımlılık alanında yürütmekte olduğu önleyici ve koruyucu çalışmalara tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini eklemiştir.
Bu doğrultuda Cemiyet, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) kuruluş çalışmalarına başlamıştır. YEDAM çalışma faaliyetleri olan; danışma hattı, sosyal destek ve yüz yüze psikolojik danışmanlık üzerinden 3 ayakta hizmet vermeyi amaçlamaktadır. 2015 Temmuz ayında Danışmanlık Hattı ile hizmet vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) yüz yüze görüşmelere de merkez hazırlıkları tamamlanmasına müteakip Ekim 2015 hizmet vermeyi planlamaktadır.
YEDAM’la amaçlanan alkol/madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesidir. Bu kapsamda da YEDAM kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere ücretsiz psikososyal destek vermeyi hedeflemektedir. Bağımlılık sorunu olan bireylere tıbbi tedavinin bir alt basamağı olarak rehabilitasyon ayağında yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek sunmaktır.
YEDAM Danışma Hattı ülkemizden herkesin ulaşabileceği 115 bir çağrı merkezi olarak telefonun bir ucunda alanında eğitimli psikologlar tarafından bağımlılık konusunda soru ve sorunları olan kişilere online olarak bağımlılıkla ilgili nitelikli bilgi sunulması sağlanmaktadır. Aynı zamanda psikolojik danışmanlık ve sosyal destek hizmetleriyle alkol ve uyuşturucu tedavisi gören/görmüş bireylerin hem kendilerine hem de ailelerine yönelik ücretsiz ayaktan danışmanlık, rehabilite hizmeti vermeyi planlamaktadır. Diğer yandan bu süreç; halkın ve hedef kitleye hizmet sunan uzmanların alkol/ madde bağımlılığı ve bağımlı kişilere yaklaşımda bilgi, bilinç ve donanım kazandığı ve alanda hizmet veren pek çok kurum/ kuruluşun dahil olduğu bir işbirliği sürecidir.