Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi Yeşilay’ın ev sahipliğinde düzenlendi
Yeşilay'ın ev sahipliğinde düzenlenen 3.Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, dünyanın önde gelen uzmanlarını 3-4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da bir araya getirdi. Kongrede yerli, yabancı alanında birçok uzmanla birlikte 1200 katılımcı yer aldı. Kongrede, internet, video oyunu ve televizyon bağımlılığı, siber zorbalık, cep telefonu bağımlılığı, sosyal medya, alışveriş bağımlılığı gibi çağın hastalığı olarak nitelendirilen kritik başlıklar ele alındı; bu konularda yapılan araştırmaların sonuçları açıklandı.
Yeşilay, bugün hızla tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelen teknoloji bağımlılığının tüm ayrıntılarıyla ele alındığı önemli bir uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. 3 Mayıs'ta İstanbul'da WOW Otel'de başlayan ve yaklaşık 1200 kişinin katıldığı 3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) Başkanı Dr. Gülşen Öztürk ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk tarafından yapıldı. Yeşilay'ın öncülüğünde ve ev sahipliğinde, KÜLT Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle yapılan kongre yerli, yabancı birçok uzmanı bir araya getirdi.
Emine Erdoğan: "Sanal ilişkiler, aileleri yıkılışa kadar itiyor"
Türkiye'yi BM nezdinde örnek alınan bir ülke konumuna yükselten Yeşilay'a başarılarından ötürü teşekkür eden Emine Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, teknolojinin alışkanlıklarımızı ve yaşama biçimimizi değiştirdiğini söyledi. Erdoğan, "Eskiden bilgiye ihtiyacımız olduğunda ansiklopediye, sözlüğe bakar, yüz yüze iletişim kurar, posta ile mesajlarımızı iletirdik. Şimdi internetten görüşüyor, bilgi arıyoruz. Çocuklarımız sokakta topaç oynamak yerine internette oyun oynuyor. Alışverişimizi, bankacılık işlemlerimizi internetten yapıyoruz. Elbette internet bu tip işlerde bize zaman kazandırıyor. Ama sorun aynı zamanda bizi de kendine bağlı hale getirmesidir. Hayatımızın merkezine sosyal siteler, oyunlar oturdu. Sosyal ortamlarda bile teknoloji insan ilişkilerinin önüne geçiyor. Adetlerimizden, spor, sanat gibi etkinliklerden uzaklaşmamıza neden oluyor; aynı zamanda maruz kaldığımız manyetik dalgalar nedeniyle sağlık sorunlarına da yol açıyor. Çocuklarımızı bu etkilerden olabildiğince korumalıyız. İnternetle çok fazla vakit geçiren çocuklarda sabırsızlık, hoşgörüsüzlük ve empati yapamama sorunları ortaya çıkıyor. Sanal ilişkiler, aileleri yıkılışa kadar itiyor." şeklinde konuştu.
İnsan davranışlarının yüzde 40'tan fazlasının alışkanlıklar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, çocukların yetişmesinde ve doğru alışkanlıklar edinmesinde anne-babaların rol model olmaları gerektiğine, çocuklara ölçülü şekilde teknoloji kullanmayı öğretmek gerektiğine dikkat çekti. Teknolojinin doğru, sınırlı, sorumlu, yasal ve bilinçli şekilde kullanılması halinde büyük bir imkân olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Nitelikli insanın en büyük göstergesi vaktini nasıl kullandığıyla ilgilidir. Hayatımızda kitaba, sanata, spora, yüz yüze iletişime yer açmalıyız" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Avcı: "Teknoloji her zaman hayatımızda; bağımlılığa dönüşmemesi için önlemler geliştirilmeli"
Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, sanal dünyanın yoğun baskısı altında aile içi sohbetleri ve komşuluğu kaybettiğimizi ifade etti. İnternet dünyasında çocukların büyük bir tehdit altında olduğunu anlatan Avcı, bu amaçla MEB tarafından Eğitim Bilişim Ağı'nın (eba.gov.tr) kurulduğunu söyledi. Avcı, " Bu arama motoru çocuklara derslerle ilgili faydalı içerikler, yararlı oyun ve uygulamalar da sunuyor. İnternette güvenle girebileceği siteler öneriyor. Teknoloji özellikle gençlerin hayatında gittikçe daha fazla yer kaplayacak. Bu kaçınılmaz olarak önümüzde duruyor. Bu durumun bir bağımlılık olarak gelişmemesi için önlemler geliştirmeli, farkındalık uyandırmalı, bilgilenmeliyiz. " dedi.
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Öztürk: "Yeşilay yaş gruplarına yönelik teknoloji bağımlılığı eğitimlerini tüm Türkiye'ye ulaştırıyor"
Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay'ın tarihsel süreç içerisinde bağımlılıkla mücadele vizyonunu toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda tütün, alkol, uyuşturucu ve artık günümüzde kumar ve teknoloji bağımlılığını da kapsayacak şekilde genişlettiğini söyleyerek, "Yeşilay olarak her yıl mücadele alanlarımızla ilgili büyük çaplı ve uluslararası nitelikte bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu yılki uluslararası kongremizi de teknoloji bağımlılığı olarak belirledik. Birincisi ve ikincisi İstanbul'da şahsımın da gayretleriyle düzenlenen Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nin üçüncüsünü Yeşilay'ın öncülüğünde düzenlemekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu vesileyle dünyada ilk defa üç ayrı uluslararası kongreyi İstanbul'da düzenleyerek uluslararası düzeyde farkındalığın arttırılmasında ülkemiz adına önemli bir katkı sunduğumuza inanıyorum" dedi.
Teknolojik alanda yeni nesil araçların hızlı bir şekilde gelişmesi ve yaygınlaşmasının beklenmedik olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğini belirten Öztürk, "Bu sebeple Yeşilay yakın bir döneme kadar kimyasal bağımlılıklar olarak ifade ettiğimiz tütün, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin bağımlılıklarıyla ilgilenirken, yeni gelişmelerin ortaya çıkartmış olduğu teknoloji bağımlılığı olgusunu mücadele alanına dahil etti. Kumar, yeme içme, alışveriş gibi çok farklı alanlarda karşımıza çıkan davranışsal bağımlılıkların dünya genelinde son yıllarda özellikle genç nüfusta yükselen bir tehlike haline geldiğini görüyoruz. Yeşilay olarak Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) adıyla dünyanın en kapsamlı yapılandırılmış okul temelli önleme programını geliştirmiş bulunuyoruz. TBM program içeriklerinin rehber öğretmenler vasıtasıyla 20 milyon öğrenciye ulaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığımızla yürüttüğümüz eğitimler devam ediyor. TBM kapsamında geliştirdiğimiz teknoloji bağımlılığı eğitimlerini diğer modüllerden farklı olarak anaokulundan itibaren başlattık.
Diğer bağımlılık türleri yanında teknoloji bağımlılığı modüllerini de içeren eğitimlerimizi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile gençlik liderlerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye'deki din görevlilerine, İşkur aracılığıyla iş ve meslek danışmanlarına ulaştırdık. Yeşilay e-kütüphane, dergiler, yayınlar, yüksek lisans ve doktora burs programları ve hakemli dergilerle ülkemizin bağımlılıklarla mücadeledeki bilimsel vizyonuna önemli katkılar sunuyor" dedi.
Emine Erdoğan'dan annelere: "Çocuklarınızı ekrana teslim etmeyin"
3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresine katılan Emine Erdoğan, kongre alanında kurulu olan PTT'den teknoloji bağımlılığına dikkatleri çekmek için tüm annelere kartpostal gönderdi. Çocukları ekrana teslim etmeyin vurgusu yapan Erdoğan gönderdiği kartpostalda da "Çocuklarımızı teknoloji bağımlılığından koruyalım. İnsan merkezli bakış açısını hayatımıza hâkim olarak, onlara rol model olalım." notunu düştü ve tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı da gönderdiği kartpostalda tüm öğrencilerin teknolojiyi bilinçli kullanmasını diledi.
Kongreye katılan yerli ve yabancı bilim insanları, karar alıcılar, akademisyenler, rehber öğretmenler, psikologlar ve sosyal hizmet çalışanları çağın hastalığı olarak tanımlanan teknoloji bağımlılığını mercek altına yatırdı. Kongrenin konuşmacıları arasında Prof. Dr. Mark D. Griffiths, Gary Wilson, Dr. Kenneth Woog, Mary Sharpe, Dr. Michael Rich, Darryl Mead, Young Yim Doh, Prof. Dr. Kemal Sayar gibi alanında uzman birçok önemli isim de yer aldı.
Uzmanlar, çağımızın en önemli hastalığı olarak nitelendirilen, özellikle gençler ve çocuklar için büyük bir risk oluşturan teknoloji bağımlılığının getirdiği sorunları paylaştılar. Patolojik internet kullanımı, video oyunu bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı, siber zorbalık ve siber güvenlik, sosyal medya, çevrimiçi kumar ve alışveriş bağımlılığının dünya için hızla büyüyen büyük bir risk taşıdığını anlatan uzmanlar, teknolojinin güvenli kullanımı için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdiler, bu bağımlılıklardan kaynaklanan sağlık sorunlarını anlattılar.
Yeşilay öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) desteğiyle düzenlenen Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, eş zamanlı konferans ve paneller halinde gerçekleştirildi.