Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Addicta’nın 2022 yılı özel sayı konusu “Psikososyal Rehabilitasyon” olacak

Addicta’nın 2022 yılı özel sayı konusu “Psikososyal Rehabilitasyon” olacak

Yeşilay’ın bağımlılıklarla ilgili araştırmalara yer verdiği hakemli akademik dergisi Addicta: The Turkish Journal on Addictions’ın 2022 yılı özel sayısının konusu “Psikososyal Rehabilitasyon” oldu. Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından dört ayda bir yayımlanan Addicta: The Turkish Journal on Addictions dergisi 2022 özel sayısına, 31 Ekim 2022’ye kadar “Psikososyal Rehabilitasyon” konulu çalışmalar bekleniyor.

Addicta, bağımlılık sorununu ele alan araştırmaları yayımlayan hakemli, akademik bir dergidir. Derginin amacı uluslararası ve disiplinler arası özgün, bilimsel çalışmalar için mecra olmak, bağımlılıkla ilgili nitelikli tartışmalar üretmek ve Türkiye’de bağımlılıkla ilgili politikaların şekillenmesine katkı sağlamaktır. Bu sebeple yayımlanacak çalışmalardan teknik yetkinliğin yanı sıra, bağımlılık tartışmalarına yeni ve özgün katkı sağlamaları da beklenmektedir. Böylelikle Türkiye’de bağımlılık alanında çalışma yapan kişilerin ve/veya kurumların yararlanacağı bir birikimin oluşmasına katkı sağlamak hedeflenmektedir.

Addicta’da sağlık bilimleri, halk sağlığı, kriminoloji, adli tıp, hemşirelik, toksikoloji, psikiyatri, sosyoloji, psikoloji, din psikolojisi, eğitim bilimleri, hukuk, iletişim, felsefe ve sosyal hizmetler alanlarından (bu alanların dışından da nitelikli) özgün araştırmalar, deneysel ve klinik çalışmalar, politika analizleri, vaka analizleri ve kitap değerlendirmeleri yayımlanmaktadır.

Bağımlılık tekrarlayan ve bu nedenle uzun süre tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bağımlılık sonucu toplumsal işlevleri bozulan kişilerin tekrar toplum içinde var olabilmesi için gerekli becerileri kazanabilmesi psikososyal rehabilitasyon ile mümkün olmaktadır. Psikososyal rehabilitasyon, erken iyileşme döneminden sonraki aşamayı kapsamaktadır. Detoksifikasyon sonrası bağımlının bireysel ve toplumsal beceriler edinmesi için psikososyal rehabilitasyon, iyileşmenin gerekli şartlardan birisidir. Psikososyal rehabilitasyon, toplumsal entegrasyonu da içermektedir. Psikososyal rehabilitasyon adı altında çok sayıda müdahale uygulanmaktadır. Bu özel sayıda; farklı uygulamaları ve uygulamaların etkinliklerini karşılaştırmak, bilimsel kanıta uygun psikososyal rehabilitasyonun yaygınlaşmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Özel sayıya gönderilecek yazılar, “Psikososyal Rehabilitasyon” ana başlığı kapsamında olmak koşulu ile aşağıdaki konuları ve/veya daha farklı temalar üzerine araştırmaları ve kitap incelemelerini içerebilir:

  • Ayakta psikososyal rehabilitasyon

  • Yatarak psikososyal rehabiltasyon

  • Uzun süreli psikososyal rehabilitasyon

  • Kısa süreli psikososyal rehabilitasyon

  • Davranışsal bağımlılıkların psikososyal rehabilitasyonu

  • Psikososyal rehabilitasyonda farmakolojik tedaviler

  • Psikososyal rehabilitasyonda cinsiyet farklılıkları

  • Psikososyal rehabilitasyon ve aile

  • Çocuk ve ergenlerde psikososyal rehabilitasyon

Addicta olarak beşeri bilimler, sosyal bilimler ve tıp alanlarındaki araştırmacıların katkılarını ve disiplinler arası bakış açısıyla yazılmış makalelerini bekliyoruz. Yazıların gönderilmesi için son tarih 31 Ekim 2022’dir.

Yazarlardan makalelerini çevrimiçi servisimizi kullanarak göndermeleri beklenmektedir; posta veya e-posta yoluyla gönderilen yazılar dikkate alınmayacaktır.

Bu dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar https://www.addicta.com.tr/en/instructions-to-authors-106 adresinde belirtilen, Addicta’nın yazım kurallarına uygun bir biçimde düzenlenmelidir.

Addicta için genel bir platform kurmayı hedefleyen bu çalışmanın bir parçası olmanızı bekliyoruz. Her türlü sorunuz için Misafir Editörümüz Prof. Dr. Kültegin Ögel ile ogelk.net@gmail.com ve editöryal süreçlerin yürütülmesindeki yardımcı hizmetler konusunda dergimizin Mental Health & Addictions Alan Editörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Dinçer ile duygu.dincer@yesilay.org.tr adresleri üzerinden bağlantı kurabilirsiniz. 
Dergi hakkında daha detaylı bilgiye http://addicta.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.