Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Addicta’nın Alkol Özel Sayısı Yayımlandı

Addicta’nın Alkol Özel Sayısı Yayımlandı

Hakemli akademik dergimiz Addicta: The Turkish Journal on Addictions’ın 2024 yılı üçüncü sayısını özel sayı olarak yayımladık.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak dört ayda bir yayımladığımız Addicta: The Turkish Journal on Addictions dergisinin 2024 yılı özel sayısı “Alkol Kullanımı ve Alkol Kullanım Bozukluğu” teması ile yayımlandı.

Yeşilay’ın 100. yılında yeni bir konsept ile tasarlanan Addicta’nın yayın dili İngilizce, makalelerin genişletilmiş özet dili ise Türkçedir. Yenilenen internet sitesine https://www.addicta.com.tr/ linki üzerinden ulaşılabilir.

2014 yılında yayımlanmaya başlayan Addicta, küresel bir problem olan bağımlılık ile ilgili uluslararası ve disiplinler arası özgün bilimsel çalışmalar için mecra olmayı, nitelikli tartışmalar üretmeyi ve Türkiye’de bağımlılıkla ilgili politikaların şekillenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Addicta, 2015 yılından itibaren Emerging Sources Citation Index (ESCI), TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı, InfoBase INDEX, Academic Search Premier (EBSCO), Türk Psikiyatri Dizini, Çin Ulusal Bilgi Veri Tabanı (CNKI), DOAJ, GALE ve SCOPUS gibi ulusal ve uluslararası veri tabanlarında taranmaktadır.

Addicta 11-3 sayısında yer alan makaleler:

“Brain Reward System and Its Volumetric Investigations in Alcohol Addiction”

Muhammed Fatih Tabara, Murad Atmaca, Hanefi Yıldırım, Onur Solmaz, Muhammed Amir Essibayi, Mehmet Gürkan Gurok

“Conscious Awareness-Based Breathing Method on Perceived Stress, Salivary Cortisol Level and Alcohol Craving”

Güneş Schareck, Sedat Çapar, Wolfgang Schareck

“Frequency of Alcohol Use Among Year 1 University Students and Its Affecting Factors”

Sevinç Sütlü, Firdevs Savi Çakar

“Sociodemographic Determinants, Early Maladaptive Schemas, and Childhood Traumas Increase the Risk of Substance and/or Alcohol Use in Women: A Case–Control Study”

Cinar Ozgu, Ergin Isil

“Examining the Sociodemographic and Clinical Characteristics and Addiction Profiles of Patients Admitted to Intensive and Low-/Medium-Intensity Outpatient Treatment Centers”

Mine Ergelen, Salih Cihat Paltun, Rabia Bilici, Soner Sabırlı, Metin Özaydın

“The Effect of Students’ Cultural Values on Social Stigmatization of Alcohol Use Disorder”

Pelin Zıvdır Yeşilyurt

“Youth and Socialization Spaces: A Field Study on Prediction of Risky Alcohol Use by Need for Social Approval and Drinking Motives in Alcohol-Using University Students”

Demet Atlam, Deniz Tan, Selen Açıkyol

“How Much Do They Know? Determination of Knowledge About Harmful Effects of Smoking and Alcohol Use in University Students and the Predictors of Substance Use: A Cross-Sectional Study”

Hatice Kübra Barcın Güzeldere, Gülin Öztürk Özkan, Berna Dincer

“Sociodemographic and Clinical Characteristics of Adolescents who Attempted Suicide and Differences in Clinical Characteristics Related to Tobacco, Alcohol, and Substance Use”

Buket Canlan Özaydın, Mustafa Selahattin Yeşil, Börte Gürbüz Özgür, Hatice Aksu

“Assessment of Alcohol Use Disorder Risk Profile, Suicide Probability, and Cognitions in University Students”

Seval Çalışkan Pala, Damla Eyüboğlu

“An Examination of the Enforcement of Ireland’s Public Health (Alcohol) Act 2018: A Paper Tiger”

Frank Houghton, John Lombard

“Depression, Substance Use, and Demographic Correlates among University Students: A Cross-Sectional Study among Students in Higher Educational Institution”

Bala Ganesh Pichamuthu, Kalpana Kosalram, Sathya Thennavan, Sharmila Govardhanan

“Factors Affecting Risky Alcohol Consumption, Smoking Addiction in Forced Syrian Migrants”

Dilara Demircan, Meltem Guler

“The Risk Factors of Alcohol Dependence Severity Due to the Pandemic: A Bayesian Approach”

Selahattin Caner, Nihan Potas, Nilüfer Koçtürk

“Factors Associated with Alcohol Withdrawal or Alcohol-Withdrawal Delirium among Inpatients with Alcohol Use in a General Hospital Setting: A Comparison Before and During the COVID-19 Pandemic”

Sukrit Teeratanatorn, Woraphat Ratta-apha, Wandee Wansrisuthon, Sitigarn Puangtai, Naratip Sa-nguanpanich,

Nantawat Sitdhiraksa, Sirirat Kooptiwoot

“Awareness of Surgical and Medical Intensive Care Nurses’ about Alcohol Withdrawal Syndrome and Care Practices”

Nurgül Arpag, Hamdiye Banu Katran, Ali Haspolat, Ali Şefik Köprülü

“Optimizing Antipsychotic Therapy in Acute Alcoholic Hallucinosis through Pharmacogenetic Testing”

Valentin Skryabin, Anton Masyakin, Sergei Pozdniakov, Igor Shatokhin, Svetlana Sokolova, Valentina Ivanchenko

“Assessment of the Relationship between Alcohol Consumption and Food Addiction and Food Preferences in Young Adults”

Cansu Bekar, Feray Gençer Bingöl, Sümeyye Kemaneci, Mustafa Özgür

Derlemeler:

“Transcranial Magnetic Stimulation in Alcohol Use Disorder Treatment: A Narrative Review”

Omer Faruk Uygur, Merve Celik

“Impulsivity in Alcohol Use Disorder: A Multidimensional Perspective”

Müge Bozkurt, Cüneyt Evren

“The Dynamics of the Relationship between Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Alcohol Use Disorder”

Sevda Acar, Yeliz Aktaş

“The Dual Diagnosis of Alcohol Use Disorder and Obsessive–Compulsive Disorder—How Do They Interact with Each Other?”

Savitha Soman, Rajesh Nair

Alcohol Misuse and Alcohol Use Disorder in Adolescents

İpek Süzer Gamlı, Mehmetcan Erata

“Different Types of Alcohol Tax and Minimum Pricing Policies: An Evidence and Policy Review”

Jem Roberts, Katherine Severi, Peter Rice