Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Aniden ölümün adı: Bonzai

Aniden ölümün adı: Bonzai

ürkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” vesilesiyle henüz ülkemizde yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan, sentetik uyuşturucu bonzaiden artan ölümler üzerine, aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, özellikle gençler arasında son dönemde giderek yaygınlaşan, sentetik uyuşturucu bonzaiden artan ölümler üzerine, dikkatleri uyuşturucuyla mücadeleye çevirdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, henüz ülkemizde yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan bonzai isimli sentetik uyuşturucu maddesinin hızla yaygınlaştığını söyledi.

Bonzai maddesiyle mücadelede en büyük görevin ailelere düştüğünü belirten Karaman, “Uzmanlar eroinden 100 kat daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Özellikle yoksul semtlerdeki ergen ve genç yetişkinlerde giderek artan bir kullanım var. Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu, saklanması kolay ve esrardan daha da etkili. Tek seferde dahi ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürüyor. Örneklerini son dönemde çok sık görmeye başladık” diye konuştu.

İnternet üzerinden satılıyor

Bombay mavisi olarak da bilinen bonzai, uyuşturucuların murakabesi kanunundaki uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin listesine eklenmiştir. Son bomba olarak bilinen ve hızla tüketilmeye başlanan bonzaiye kredi kartına sahip olan herkes internet üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Kokusuz olan bu madde, topluluk arasında farkına bile varılmadan tüketilebiliyor. Beyin, kalp ve akciğerlerde kalıcı hasarlar bırakan bonzainin etkileri arasında unutkanlık ve aşırı sivilce de yer alırken, satış yapan internet siteleri ise ABD, Çin ve Belçika kaynaklı. Türkiye’ye de çoğunlukla Avrupa, Çin ve KKTC’den gelmekte.