Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Bağımlılıkla mücadele için kadın sözü verildi
Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, Yeşilay Haftası ve Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sepetçiler Kasrı’nda özel bir akşam yemeği düzenledi. Yeşilay Kadın Komisyonu’nun “Bağımlılıklarla mücadele için kadın sözü” temasıyla organize ettiği akşam yemeğine medya, akademi, iş dünyası, siyaset ve sanat alanından tanınmış isimler katıldı.
Bir asırdır bağımlılıkla mücadele eden, insan onur ve saygınlığını temel alarak koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yürüten Yeşilay, Yeşilay Haftası ve Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 6 Mart’ta Sepetçiler Kasrı’ndaki Camlı Köşk’te özel bir akşam yemeği düzenledi.
Yeşilay Genel Başkanı Prof Dr. Mücahit Öztürk’ün ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak’ın ev sahipliğinde, Yeşilay Kadın Komisyonu’nun “Bağımlılıklarla mücadele için kadın sözü” temasıyla düzenlediği akşam yemeğine medya, akademi, iş dünyasından birçok isim katıldı.
Esra Albayrak: “Bağımlılık sorunun ciddiyetini anlamak zorundayız”
Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak, davette yaptığı konuşmada, “Küresel bir meseleden bahsediyoruz. Bağımlılık bir sektör aslında. Dolayısıyla bu sektörün gerçeklerini görmemiz lazım ki karşımızdaki tehdidin düzeyini algılayabilelim. Çoğunlukla bireysel bir karar gibi görünüyor, hâlbuki bunun arkasında ciddi bir kapitalist çark var. Biz bireysel kararımızla o sigarayı her tükettiğimizde o çarkı besliyoruz” dedi.
Sadece bağımlılıklarda değil, kadının sahiplendiği her meselede daha farklı bir derinliğin gerçekleştiğini belirten Albayrak, şunları söyledi:
"Bu bir kez yaptık oldu meselesi değil. Bu bir süreklilik gerektiriyor. O yüzden hiç durmadan farklı cephelerden saldıranlara karşı biz de farklı stratejiler geliştirmek zorundayız. Olumsuz bir dil üzerinden yürümektense alternatifler üretmek durumundayız. Gençler için alternatifler üretmeliyiz. Bunun için alkolün, sigaranın hiçbir şekilde değmediği kamplar organize ettik. Buralarda oluşan kardeşlik duygusu, üretme heyecanı bizleri etkiledi. Her yıl 100 bin insanımızı tütün kullanımı sebebiyle kaybediyoruz. Her gün bir uçak dolusu insanın hayatını kaybetmesi gibi. Bu rakamlarla yüzleşmek zorundayız. Dolayısıyla konumuz gerçekten ciddi. Düşünemeyen, üretemeyen, tepki veremeyen nesillerle bir gelecek inşa etmemizin mümkün olmadığını hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla bizim bağımlılıklara giden yolları ve altında yatan sebepleri sosyolojik, psikolojik ve ekonomik boyutlarıyla mutlaka irdelememiz lazım. Ayrıca çocuklarımızı bağımlılıklardan korumak için onlara yaşam becerilerini kazandırmak ve iradeli olmayı öğretmek zorundayız. "
Yeşilay Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Saadet Kalyoncu ise konuşmasında yaptıkları çalışmalardan bahsederek, "Yürekten dertlendiğimiz bağımlılıklarla ilgili bir derdimiz var. Her türlü bağımlılığa karşı mücadele edeceğimize karşı söz verdik. Bu doğru bir mücadele. Eğer bir kadın bir konuyu dert edinmişse o sorunu çözmenin yollarını buluyor ve bunu gerçekleştiriyor. Biz de kadın sözünün gücünü bildiğimiz için tüm kadınlarımızı bağımlılıklarla mücadele için kadın sözü vermeye davet ettik.” dedi.
“Kadınlar, sağlıklı geleceğin anahtarıdır”
Yeşilay Genel Başkanı Prof Dr. Mücahit Öztürk ise, “Kadınlar, bir toplumun temellerini en iyi inşa eden varlıklardır. Kadın şefkatin, merhametin simgesidir. Bir neslin yetişmesinde en önemli roldür. Fıtratı şefkatle yoğrulmuş kadın iyi, sağlıklı bir geleceğin anahtarıdır. Yeşilayımızın çocukları, gençliği koruması, onlara sağlıklı bir gelecek sunmak için çaba göstermesi de kadınlarımızın, annelerimizin hissiyatlarıyla aynıdır. Yavrusunun eline diken batsa yüreği acıyan annedeki duygunun yansımasıdır bizim yaptıklarımız. Bu kutsal mücadelede kadın desteği, kadın elinin değmesi bizler için çok değerli. ” şeklinde konuştu. Okullarda Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında çocuklara yaşlarına uygun bağımlılık eğitimlerini verdiklerini söyleyen Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “ Çocuklara yaşam becerilerini kazandırmak çok önemli. Bu bağımlılıkları önleyecek büyük bir kazanım. Özgüven sahibi, stresle, öfkeyle baş edebilen, sorun çözme yeteneğine haiz, doğru iletişim kurabilen, kendisine zarar verecek şeyleri bilen çocuklar bağımlılık yapıcı maddelere bulaşmazlar. Bizler de okullarda bu eğitimleri vermekteyiz.”
Yeşilay 97. kuruluş yıldönümünü etkinliklerle kutladı
Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, bu yıl Yeşilay Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerde, bağımlılıklardan uzak durmak ve sağlıklı yaşam için “SEN DE SÖZ VER” mesajını vurguladı. Hafta boyunca, kamuoyunun bağımlılıklara karşı farkındalığının arttırılması amacıyla çeşitli aktiviteler yapıldı. 3D mapping ile tarihi binalar ışıklandırıldı, ünlü isimlerin katılımıyla halka açık sohbetler düzenlendi. İş, spor, sanat ve medyadan isimlerin ödüllendirildiği Zümrüdüanka Ödül Töreni’nde ise “En Yeşilaycı” kişi ve kurumlara plaket verildi. Yeşilay’ın, medya dünyasından tanınmış isimlerin yanı sıra farklı bisiklet kulüplerinden ve halktan binlerce kişinin katılımıyla düzenlediği geleneksel Tarihi Yarımada Bisiklet Turu, 5 Mart’ta 27 ilde eş zamanlı olarak yapıldı. Ayrıca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve FSM Köprüsü yeşil ışıklandırıldı, köprülerde Yeşilay bayrakları dalgalandı. Hafta boyunca oynanan Süper Lig ve 1. Lig maçlarına takımlar Yeşilay pankartları ve mesajlarıyla çıktı.
Yeşilay, 97. kuruluş yıldönümünü, İstanbul’da Kadıköy Meydanı’nda kurulan etkinlik alanında, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Yeşilay Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Hakan Hatipoğlu, Selim Gülgören, Elif Kaya, Burak Arslan gibi Yeşilay dostu tanınmış isimlerin katılımıyla dev bir pasta keserek kutladı.
Hafta kapsamında, Kadıköy Meydanı’nda Yeşil Sahne etkinlikleri düzenlendi. İki gün boyunca, söyleşiler, karikatür sergisi, çocuklarla aktivite çadırı, cam ve ebru atölyesi, Yeşilay Ritim Grubu konseri gibi birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştirildi.