Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Büyük tehlikenin farkında mısınız?

Büyük tehlikenin farkında mısınız?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıkladı: "Tütün endüstrisinin hedefi kadın!" Dünyada milyonlarca insan sigara nedeniyle hastalıklara yakalanıyor ve hayatını kaybediyor. Sigaranın etkileri kadınların üzerinde farklı metabolik değişikliklere sebep oluyor. Sigara kadınlarda gebeliği riske atıyor, anne sütünü zehirliyor ve kısırlık yapıyor!

Tütün kullanımı dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni ve dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep oluyor. DSÖ, kadınlarda artan sigara tüketiminin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor, tütün endüstrisinin hedefinin kadın olduğunu vurgulayarak, kadına yönelik tütün pazarlamalarının neler olduğunu ve sigaranın kadınlar üzerindeki zararlı etkilerini mercek altına alıyor.

Dünya genelinde sigara içen kadın sayısı yaklaşık 200 milyon. Türkiye’de de kadınlarda sigara içme alışkanlığının hızla arttığı biliniyor. Kadınlar dünyada sigara içen bir milyar kişinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Dünya genelinde 3,9 milyon kadın sigara içiyor.  Yüzde 17,7 milyon ile ABD ilk sırada. Türkiye’yi geçen Avrupa ülkeleri Almanya (6,9 milyon), Fransa (6,4 milyon), İtalya (5,2 milyon), Britanya (4,9 milyon), İspanya (4,2 milyon) ve Polonya (3,9 milyon). Tütün firmaları satışlarını artırmak için bugüne kadar kadınların özgür, bağımsız ve çekici olmaları gerektiği vurgusunu kullanıyor, sigara eşittir bağımsızlık, zarafet, kilo kontrolü, kültür ve güç diyor.

Sigara tüketimi 1 yılda 3 milyar adet arttı
Kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasının ardından sigara satışlarında yaşanan düşüşler son yıllarda etkisini kaybetmeye başladı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TPADK) verilerine göre, Türkiye’de tüketilen sigara miktarı son 1 yılda 3 milyar adet arttı. 2013 yılında 91 milyar 660 milyon adet yani 4,5 milyar paket sigara tüketilirken bu rakam 2014 yılında 150 milyon paket adet arttı. Tüm bunların sebebi ise yapılan önleme çalışmalarına rağmen sigaranın halen daha zararlı olmadığı kanısındaki algılar, bilinçsizlik ve tütün endüstrisinin gençler ve kadınlar üzerindeki pazarlama teknikleri.

Ölü doğum, düşük, kısırlık, menopoz… Tehlikenin farkında mısınız?
Akciğer, ağız, yemek borusu, gırtlak, yutak, mide ve pankreas kanserleri, kalp hastalığı, felç, amfizem, kronik bronşit, dişeti hastalıkları ve daha birçok ölümcül hastalık sigara içmenin bir sonucu. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski içmeyenlere oranla daha fazla. Başarısız hamileliklerde, artan bebek ölümlerinde,  ölü doğum, doğuştan sakatlık, ani düşük, düşük ağırlıklı doğum,  ve kısırlıkta payı da büyük. Emzirme döneminde sigara içen kadınlarda nikotin anne sütünden direkt bebeğe geçiyor. Ayrıca ağrılı regl dönemlerine ve erken menopoza neden oluyor. Sigara içen kadınlarda ciltte ve özellikle yüzde oluşan kırışıklıklar, onları sigara içmeyen kadınlara oranla 2-3 yaş yaşlı gösteriyor.

Sigara kitlesel ölüm nedeni
Yeşilay’ın Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemizde 550 bin kişinin, dünyada 5 milyon kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan öleceğini belirterek, "Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir" diye uyarıda bulunuyor. Karaman, Yeşilay olarak yıllardır bağımlılıklarla mücadele verdiklerini ve dikkatleri bir kez daha konuya çekmek için Yeşilay Dergisi’nin Mayıs sayısında da sigara bağımlılığı konusunu işlediklerini belirtti. Karaman ayrıca; raflarda yerini alan derginin, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü özel sayısı olduğunu, tüm bireylerin dikkatle okuması gerektiğinin altını çizdi. Alanında uzman isimlerin içeriğini oluşturduğu Yeşilay Dergisi’ne, Yeşilay Çocuk ekiyle tüm kitabevleri ve büyük marketlerden ulaşabilirsiniz.