Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
DSÖ açıkladı: “Online oyun ve online kumar bağımlılığı bir ruh sağlığı problemi”
Yeşilay'ın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarının katıldığı "Bağımlılık Davranışlarının Halk Sağlığına Etkileri' toplantısında görüşülen "Online Oyun Bağımlılığı' DSÖ tarafından "ruh sağlığı problemi/davranış bozukluğu' olarak ilan edildi.
29 Kasım-1 Aralık 2017 tarihlerinde Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) teknoloji bağımlılığı alanında uzman isimleri Yeşilay ev sahipliğinde bir araya gelerek, "Bağımlılık Davranışlarının Halk Sağlığına Etkileri" konulu toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda online oyun ve online kumar bağımlılığı üzerine hastalık, önleme, koruma, tedavi, rehabilitasyona dair tüm konular konuşulurken DSÖ'nün hastalık sınıflandırmalarını kararlaştıracağı ICD-11 (Uluslararası Hastalık Sınıflandırmaları) için ciddi hazırlıklar yapıldı. Bu kapsamda Haziran ayında gerçekleştirilen ICD-11'de online oyun ve kumar bağımlılığı resmen bir hastalık olarak tanımlandı.
Yeşilay, teknoloji bağımlılığı alanında yapmış olduğu bilimsel çalışmalar, kongreler ve önleyici ve farkındalık oluşturucu eğitimlerle dünyaya örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Teknoloji bağımlılığı konusuna da dünya genelinde en fazla yoğunlaşan ve alanda ilk çalışmaları yapan Yeşilay, ilkini 2012 yılında düzenlediği, 27-28 Kasım 2017 tarihlerinde ise açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı 4. Uluslararası Yeşilay Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde 15 ülkeden 35 uzman ismin teknoloji bağımlılığını tüm boyutlarıyla ele almasını sağlamıştı.
Bu kongrenin hemen ardından 29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde ise yine bu kongreyi takip eden DSÖ'nün teknoloji bağımlılığı alanındaki uzman isimleri Yeşilay ev sahipliğinde bir araya gelerek, "Bağımlılık Davranışlarının Halk Sağlığına Etkileri" konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda online oyun ve online kumar bağımlılığı üzerine hastalık, önleme, koruma, tedavi, rehabilitasyona dair tüm konular konuşulurken DSÖ'nün hastalık sınıflandırmalarının konuşulacağı ve kararlaştırılacağı ICD-11 (Uluslararası Hastalık Sınıflandırmaları) için önemli hazırlıklar yapıldı. En son 2016'da Hong Kong'da, 2017'de ise İstanbul'da, Yeşilay ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının ana amacı davranışsal bir bağımlılık türü olan teknoloji bağımlılığının ortaya çıkardığı sorun ve hastalıkların tanımlanması ve sınıflandırması oldu. Yapılan ve teknoloji bağımlılığının neden olduğu hastalıklar konusunda nihai kararların alındığı toplantının karar ve sonuçları ise DSÖ tarafından, son versiyonu 1990 yılında ICD-10 olarak belirlenen, 2018'de ise son güncellemeleriyle açıklanan ICD-11'de online oyun ve online kumar bağımlılığının tanı ve teşhisi için temel oluşturdu.
Yeşilay'ın önemli katkılarının ardından Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen ICD-11 toplantısında online oyun ve kumar bağımlılığı resmen hastalık olarak tanımlandı.
Online oyun ve kumar bağımlılığı artık resmen bir hastalık
20'nin üzerinde uzmanın katıldığı Bağımlılık Davranışlarının Halk Sağlığına Etkileri toplantısına DSÖ Madde Bağımlılığı Büro Koordinatörü psikiyatrist Vladimir Poznyak, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tolga Arıcak modere etmiş, aynı zamanda konuyla ilgili sunumlarını gerçekleştirmişti.
Gerçekleştirilen toplantı ve sonrasında DSÖ'nün online oyun ve online kumar bağımlılığını resmen hastalık olarak tanımlaması konusunda görüşlerini dile getiren Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, "DSÖ'nün teknoloji bağımlılığının alt kalemlerinden biri olan online oyun ve online kumar bağımlılığının çok tehlikeli sonuçlara yol açacağını, bu bağımlılık türünün ruh ve akıl sağlığı hastalıkları kapsamına alınacağı Aralık 2017'de gerçekleştirdiğimiz toplantıda ve 2018 ICD-11'de konuşuldu. Bu toplantıda Yeşilay olarak çok ciddi katkılarımız oldu ve geçtiğimiz günlerde de DSÖ bu konudaki çalışmalarını tamamlayarak online oyun ve online kumar bağımlılığını resmen hastalık olarak tanımladı. Buna göre teknoloji bağımlılığı fark edilmeyen, masum durabilen, bağımlılık olarak adlandırılmak istenmeyen bir durum ve artık bir hastalık olarak konumlandırılıyor. Bu hastalığa karşı önleyici tedbirlerin en başında bilinç ve farkındalık geliyor. Kontrolsüz, sınırsız, ihtiyaç dışı kullanımdan kaynaklanan bu soruna karşı alternatiflerin zenginleştirilmemesi, bilincin oluşamaması kullanıcının karşısında büyük bir duvar olarak duruyor. Bu duvarın aşılması, teknolojik araçların ihtiyaç dahilinde kullanılacağını bilmek, bu anlamda rol model olmak ama teknolojiyi de aktif kullanmak mümkün."
DSÖ'ye göre teknoloji bağımlılığının 3 belirtisinin olduğunu söyleyen Dr. Dinç açıklamasında, "Bu belirtilerin ilki oyun davranışı diğer sosyal aktivitelerin önüne geçiyor. İkincisi bu davranışın önlenememesi. Üçüncüsü de kişinin belirli bir şekilde strese girmesi, kişisel, sosyal ve eğitimsel alanlarına vakit ayıramamasına yol açıyor. Sonuçta uykusuzluk, beslenme problemleri ve fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor. Bu davranışın bağımlılık olarak kabul edilebilmesi için en az 12 ay sürmesi gerekiyor" dedi.