Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
“Gençler uyuşturucu bağımlılığının hedefinde”

“Gençler uyuşturucu bağımlılığının hedefinde”

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkan Yardımcısı, yalnızca bireysel değil aynı zamanda sosyal sorunlara da yol açan uyuşturucunun, “bilinçlendirici ve farkındalık uyandırıcı çalışmalar ile talep azaltımı sağlanacaktır. Zira uyuşturucu bağımlılığında bilhassa gençlerimiz hedef konumundadır.” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 26 Haziran “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” kapsamında, 94 yıldır yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Yeşilay, Eminönü Meydanı’nda yaptığı etkinlikte, halka uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili mesajlar verdi, narkotik uzmanlarıyla bilgilendirme çalışmaları yaptı. Farklı oyunlar, spor aktiviteleri gerçekleştirilen etkinlikte, uyuşturucuyu anında tespit eden narkotik köpekler de gösteri yaptı.

Yeşilay Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Akif Seylan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, madde kullanımının tüm dünyayı tehdit eden önemli bir gençlik sorunu olduğunu söyledi. Gençleri uyuşturucuya iten nedenlerden birinin de gençlerin yanlış bir şekilde sosyalleşme çabası içerisinde olmalarından kaynaklandığını belirten Seylan, “Madde bağımlılığı yalnız bireysel değil aynı zamanda sosyal sorunlar oluşturması nedeniyle toplum sağlığını tehdit eden en ciddi sorunlardan biridir. Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadelede kolluk tedbirleri ile beraber önleme tedbirlerinin de beraber olması uyuşturucu maddelerin arz ve talep azaltımında önemli etkileri olacaktır. Bilinçlendirici ve farkındalık uyandırıcı çalışmalar talep azaltımını sağlayacaktır. Zira uyuşturucu bağımlılığında bilhassa gençlerimiz hedef konumundadır. ” dedi.

Sadece polisiye tedbirlerle uyuşturucuyla mücadelede başarılı olunamayacağını da hatırlatan Seylan, “Bireysel talebi önleyici birçok faaliyet yapmalıyız. Uyuşturucu madde kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunu olup, Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinde olduğu kadar yaygın görülmemekle birlikte, tüm boyutları ve risk etmenleri ile birlikte ortaya konması gereken tıbbi, hukuki, sosyal ve güvenlik boyutları olan bir konudur. Bu sebeple Yeşilay olarak gençlerin ve çocukların bilinçlendirmesi amacına yönelik “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı (TBM)” adı altında eğitim seferberliği başlattık” diye konuştu.
Uyuşturucunun sonunda mutlaka ölüm olduğunu ifade eden Seylan, şunları kaydetti: ”Bu yüzden toplumsal bir mücadele içinde olmamız gerekiyor. Aile bağları güçlü olan ailelerde uyuşturucu madde bağımlılığı çok fazla görülmüyor. Uyuşturucu madde kullanıcılarını ailelerinin fark etmesi bir buçuk yıl sürüyor. Ailenin, fark etme sürecini hızlandırıp, çocuğuyla ilgilenmesi gerekiyor.”

Trafikte uyuşturucuyla mücadele mesajı

Yeşilay, “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü”nde dikkat çekici bir etkinliğe daha imza attı. Vatan Caddesi’nde Genç Yeşilaycılar trafik ışıkları kırmızı yanarken araçların önüne geçip pankart açtılar. Pankartta “Düşün” mesajı veren gençler, uyuşturucu tehlikesine karşı sürücüleri ve halkı uyardılar. Sürücüler de kornalara basarak ve gençlerin uyuşturucu tehlikesinden kurtulması için sloganlarla etkinliğe destek verdiler.

Yeşilay, yine bu anlamlı gün vesilesiyle Sepetçiler Kasrı’nda dünyaca ünlü İtalyan Fotoğraf Sanatçısı Valerio Bispuri’nin “Paco” adını verdiği fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Valerio Bispuri’nin bağımlılığın korkunç yüzünü fotoğrafladığı eserlerinden oluşuyor.

Paco, kokain üretiminden kalan kimyasallarla yapılan ucuz bir uyuşturucu türü. Özellikle fakir semtlerde yaşayan gençler bu uyuşturucunun kurbanı olmuş durumda. Aileler ucuz olması nedeniyle hızla yaygınlaşan Paco kullanımına karşı önlemlerin artırılmasını istiyor. Sergi 18 Temmuz’a kadar gezilebilecek.

Yeşilay, etkinlikler kapsamında ilk olarak, 16-17 Haziran’da “Türkiye’de Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı” gerçekleştirmişti.