Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Kitlesel ölüm nedeni SİGARA

Kitlesel ölüm nedeni SİGARA

8 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybedecek...

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, insanlığa trajik bir gerçeği tekrar hatırlatıyor. Sigara öldürür! Günümüzde tütün kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni. Her yıl tütün kullanımı 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor. 2030 yılına gelindiğinde ise bu sayı 8 milyonu aşacak. İstatistiklere göre sadece sigara kullananlar değil, pasif içicilik nedeniyle de yılda 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman; 2020 yılında, ülkemizde 550 bin kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan öleceğini belirterek uyarıyor: "Geç olmadan sigarayı bırakın!"

Yeşilay Dergisi Mayıs sayısında yer alan bilgiye göre; Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatını kaybedeceğini bildirdi. Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütün neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğünü açıkladı. Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nce 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası'na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek.

Çocuk ölümlerinin kaynağı pasif içicilik
Yeşilay Dergisi Mayıs sayısında yer verilen istatistiklere göre pasif içicilik nedeniyle yılda 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor.  2004 yılı verilerinde de çocuk ölümlerinin üçte birinin kaynağı ise pasif içiciliğe bağlanmıştı. Korkunç olan bu oranın giderek artış göstermesi. Öyle ki; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle riski altında. Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Ani bebek ölümü riski ve çocuklarda astım-solunum enfeksiyonları 2,5 kat artıyor. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit daha sık görülüyor.

Türkiye sigara yasaklarını genişletiyor
2003 yılında imzalanan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçevesi Sözleşmesi kapsamında hükümetler dumansız hava sahası ile ilgili yeni yasalar çıkararak önlem almaya çalışıyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye. DSÖ tarafından tütün kontrolünde ve sigara yasakları kapsamında örnek ülke seçilen Türkiye, aldığı önlemleri genişletme yoluna gidiyor. Bu kapsamda havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına asgari 5 metre mesafede olacak şekilde sigara tüketilemeyecek. Yaptırımlar kapsamında kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda ve yürüyüş yolu, aletli egzersiz yapılan kısımlar gibi vatandaşların spor yapmaları için kurumlarca oluşturulmuş alanlarda da sigaraya yasak getiriliyor.  

Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler
Sigara içenler bırakmanın zorluğundan sıklıkla söz eder. Yeşilay Dergisi Mayıs sayısında röportajı yer alan Terapist Emre Üstünuçar, “Sigarayı bırakmak asla zor değil aksine çok kolay” diyor ve ekliyor, “Terapilerimizde kullandığımız irade yoluyla değil, bilinç yoluyla sigarayı bıraktırmayı hedefliyoruz. Sigara içmenin ‘saçma’ bir şey olduğuna inandırmak üzerinde durur ve sigara-stres ilişkisini koparırız. Bu yöntem dünya çapında kabul görmüş Allen Carr yöntemi ve bu yöntemle 11 milyon kişi sigaraya veda etti.” Diğer yöntemlerden olan ve doktor tavsiyesiyle kullanılması gereken nikotin bantları (günde 10-15 adet, sekiz hafta), nikotin sakızı (günde 24 adete kadar, 8-12 hafta) akupunktur ve hipnoz, nikotin replasman tedavisi gibi yöntemlerle de sigaradan uzaklaşabilirsiniz”.

Bırakılmazsa dünyada 5 milyon kişi sigara yüzünden ölecek
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemizde 550 bin kişinin, dünyada 5 milyon kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan öleceğini belirterek, “Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir' diye uyarıda bulunuyor. Karaman, Yeşilay olarak yıllardır bağımlılıklarla mücadele verdiklerini ve dikkatleri bir kez daha konuya çekmek için Yeşilay Dergisi’nin Mayıs sayısında da sigara bağımlılığı konusunu işlediklerini belirtti. Karaman ayrıca; raflarda yerini alan derginin, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü özel sayısı olduğunu, tüm bireylerin dikkatle okuması gerektiğinin altını çizdi. Alanında uzman isimlerin içeriğini oluşturduğu Yeşilay Dergisi’ne, Yeşilay Çocuk ekiyle tüm kitabevleri ve büyük marketlerden ulaşabilirsiniz.