Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Mavi Kırlangıç, Türkiye’nin çocukları ile 50 yılı geride bıraktı

Mavi Kırlangıç, Türkiye’nin çocukları ile 50 yılı geride bıraktı

Yeşilay’ın 1969 yılında “Öğrenci ve Çocuk Gazetesi Mavi Kırlangıç” olarak bastığı, 2017’de ise dergi formatında yeniden okuyucuları ile buluşturduğu Mavi Kırlangıç, 50’nci yaşını Türkiye’nin geleceği çocuklarla kutladı. Mavi Kırlangıç Karikatür Atölyesi’nde hayallerini karikatürize eden çocuklara, Karikatürcüler Derneği Başkanı, usta karikatürcü Raşit Yakalı yol gösterdi. Ünlü fenomen anneler Özge Selçuk Bozkurt ve Melek İçmeli’nin yer aldığı Özel Jüri, kazanan eser sahibi “geleceğin karikatürcülerini” ödüllendirmeyi ihmal etmedi.

Türkiye’nin en eski çocuk dergilerinden Mavi Kırlangıç, 50’nci yılını, iki gün boyunca çocuk okuyucuları ile birlikte kutladı. İstanbul’da yer alan Akasya AVM’de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Karikatürcüler Derneği 32’nci Başkanı, usta sanatçı Raşit Yakalı da çocuklarla bir araya geldi. 6-10 yaş arasında, çizime meraklı çocuklar hayallerini kâğıda dökerken, usta kalem Raşit Yakalı da onların minik ellerine yön verdi.

İlk gün gerçekleşen atölye etkinliği sonunda fenomen anneler Özge Selçuk Bozkurt ve Melek İçmeli’nin yer aldığı jüri ekibi, çocukların ürettiği eserleri değerlendirerek, Mavi Kırlangıç’ın 50’nci yaş pastasını tüm çocuklar ve katılımcılar ile birlikte kesti.

Çocukların en yakın arkadaşlarından biri olan Yeşilcan ile Efe ve Ece karakterlerinin can verdiği Mavi Kırlangıç’ın dergisinin önemli bir hafıza olduğunu belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Dergimizin içeriği pedagoglar eşliğinde, uzmanlarımız tarafından yaşam hedef kitlemiz 6 ila 10 yaş aralığı olan çocuklarımızın becerilerine yönelik oluşturulan kazanım listelerine göre hazırlanıyor. Bu içerikler; zararlı alışkanlıklar ve sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirici, farkındalık oluşturucu, korunma, bilgi ve becerilerini geliştirici, yaşam becerileri kazandırıcı, büyüme ve gelişme açısından son derece önemli olan ince motor gelişimlerine katkı sunacak biçimde şekillendiriliyorBatı kültürüne yönlendirici veya bu kültürden taşıyıcı ögelerden değil, kültürel kodlarımızı taşıyan, bizden olan Yeşilcan, Efe ve Ece karakterleri ile tamamen bizim kültürümüzün ürünü karakterlerden oluşuyor. Geleceğimiz çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, onların doğru bilgilenmesini sağlamak ve her türlü bağımlılıktan uzak kalmaları için Yeşilay adına elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Pedagoglar eşliğinde Yeşilay uzmanları hazırlıyor
“Yeşilcan” ile “Efe ve Ece” karakterleri üzerinden oluşturulan Mavi Kırlangıç dergisi, Türk kültür ve etiklerini taşıyan, çocukları bu yönde bilgilendiren bir yayın. Tüm içerikleri pedagog eşliğinde, doğru ve güvenilir kaynaklardan oluşan dergiyle çocuklar; oyunlarla, maceralarla, eğlenceli hikâyelerle hem eğlenip hem de sağlıklı yaşam, kültür ve tarihi bilgileri öğreniyorlar. Sürpriz hediyeleriyle Mavi Kırlangıç çocuk dergisine Türkiye genelinde tüm bayilerden ve Yeşilay market web sitesinden ulaşılabiliyor.

Her ay “Bir değer, bir kazanım”
Mavi Kırlangıç her ay yaşam becerilerinin kazanılmasına yönelik kazanımlardan yola çıkarak Bilim Dünyası, Tarih Sokağı, Doğa ve Çevremiz, Hayat Bilgisi, Önce Sağlık, Müzik Kutusu, Dünya Çocukları, Az Gittik Uz Gittik, Botanik Bahçesi konularıyla çocukları eğlence ve bilgi dolu bir dünyaya davet ediyor. Şubat sayısında “En Güzel Arkadaşım: Kitaplar” konusuyla yayınlanan dergide çocuklar “Kitap Okumak Mutluluk Veriyor” diyecek. Mavi Kırlangıç’ta her ay çocukların gelişimlerine olumlu katkılara yapacak sürpriz hediyeleri de yer alıyor.